Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Γ. ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Αντίσταση στην τελική έφοδο

Σημεία της εισήγησης του μέλους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Γ. Μαυρίκου, στη σύσκεψη

«Μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια οι κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ έχουν προχωρήσει σε σημαντικές αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις, περιορίζοντας τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις που η πάλη των εργαζομένων επέβαλε στον προηγούμενο αιώνα. Με τις ρυθμίσεις αυτές, που αποτελούν υλοποίηση των απαιτήσεων του κεφαλαίου, έχει στρωθεί ο δρόμος για την ΤΕΛΙΚΗ ΕΦΟΔΟ των αντιδραστικών δυνάμεων σε βάρος της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ. Λίγο πριν την τελική έφοδο, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ψήφισε τον πρόσφατο νόμο για την ανατροπή των Εργασιακών Σχέσεων, λεηλατεί τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Οργανισμών, μέσω του Χρηματιστηρίου, σπρώχνοντας 70 περίπου δισ. δραχμές μέχρι τώρα στις τσέπες των επιτήδειων, σήμερα στη Βουλή διαλύει ουσιαστικά το ΕΣΥ και καθαγιάζει τα ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια στην υγεία κλπ.

Η τελική έφοδος σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης από τα έως τώρα δεδομένα φαίνεται πως επικεντρώνεται:

  • Στην αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση.
  • Στη μείωση του ύψους των συντάξεων με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού τους.
  • Στην ουσιαστική κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών.
  • Στην απαλλαγή των εργοδοτών από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.
  • Στη συνολική μετακύληση των αποθεματικών των Ταμείων, μέσω του Χρηματιστηρίου, προς το κεφάλαιο.
  • Στη δραματική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της δημόσιας Υγείας για πρόληψη και περίθαλψη.
  • Στο χτύπημα των επικουρικών ταμείων και της επικουρικής σύνταξης.
  • Στην αφαίμαξη της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ειδικών ταμείων».
Τα ψευδεπίγραφα επιχειρήματα

Σχετικά με τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, του ΣΕΒ, των φιλικών τους Μέσων ενημέρωσης και των χειροκροτητών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να χρυσώσουντο χάπι για τους μισθωτούς, τους μικρομεσαίους και τη φτωχή αγροτιά, ο Γ. Μαυρίκος ανέφερε:

«Η επίκληση του οικονομικού προβλήματος των ταμείων, χρησιμοποιείται ως άλλοθι, για την επιβολή των αντιασφαλιστικών μέτρων. Η αύξηση των ελλειμμάτων αφορά ένα σύνολο παραγόντων που αντανακλούν τον αντιλαϊκό, αντιασφαλιστικό χαρακτήρα της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, την ενίσχυση της ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου, τις αξεπέραστες αντιθέσεις του καπιταλισμού».

Επίσης, σημείωσε ότι «η λογική της "ανταποδοτικότητας" που προβάλλουν η κυβέρνηση και η ΝΔ δεν αφορά την ισοτιμία στον καθορισμό του συνταξιοδοτικού μισθού και τη σύνδεσή του με το χρόνο ασφάλισης των εργαζόμενων. Αντιμετωπίζει την κοινωνική ασφάλιση ως εμπόρευμα, αρνείται τον κοινωνικό της χαρακτήρα, καλλιεργεί τον ατομικισμό και την αντίληψη της εμπορευματοποίησης. Αποτελεί "πολιορκητικό κριό" για τη διάλυση του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης».

Αναφερόμενος σε ένα ακόμη επιχείρημα, τόνισε ότι «Η επιχείρηση κατεδάφισης των ασφαλιστικών - κοινωνικών δικαιωμάτων συνδέεται με τη δημαγωγική προβολή των «πλεονεκτημάτων» της ιδιωτικής ασφάλισης που αποτελεί μέσο εκμετάλλευσης των λαϊκών στρωμάτων, κερδοφόρα επιχείρηση του μεγάλου κεφαλαίου, των πολυεθνικών».

Τέλος, επισήμανε: «Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή για την αντιμετώπιση του κυβερνητικού ισχυρισμού που αναφέρει ότι με τα νέα μέτρα δε θα θιγούν τα «ώριμα δικαιώματα». Πρόκειται για προπαγανδιστικό, τέχνασμα που επιδιώκει να εφησυχάσει και να διασπάσει τους εργαζόμενους. Πρέπει να συνειδητοποιηθεί ότι η αντιασφαλιστική επίθεση δεν επιτρέπει «οάσεις» είναι ολομέτωπη, πλήττει θεμελιακά δικαιώματα, το σύνολο των εργαζόμενων, τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σημαντική παρέμβαση για τα αποθεματικά και την Κοινωνική Ασφάλιση(2007-05-20 00:00:00.0)
Σήμερα απεργούμε - διαδηλώνουμε με το ΠΑΜΕ(2007-05-15 00:00:00.0)
Υπονομεύουν την κύρια ασφάλιση, διαλύουν την επικουρική(2003-05-25 00:00:00.0)
Οργάνωση της αντίστασης στους χώρους δουλιάς(2001-02-28 00:00:00.0)
ΟΧΙ στο χρηματιστηριακό τζόγο(2000-08-11 00:00:00.0)
Οι τρεις άξονες της ανατροπής(2000-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ