Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Οργάνωση της αντίστασης στους χώρους δουλιάς

Πληθαίνουν μέρα τη μέρα οι ενωτικές πρωτοβουλίες που αφορούν την ενημέρωση των εργαζομένων και την οργάνωση της πάλης τους

Στην οργάνωση της αντίστασης, στο συντονισμό της δράσης από τα κάτω, προσανατολίζουν τη δράση τους οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις. Από τη Μακεδονία μέχρι την Κρήτη και από την Πρέβεζα μέχρι την Καλαμάτα, επιτροπές αγώνα, συντονιστικές επιτροπές και εργατικά κέντρα παίρνουν την υπόθεση της υπεράσπισης της κοινωνικής ασφάλισης στα χέρια τους. Βάση συσπείρωσης για την ανάπτυξη της κοινής δράσης, αποτελεί η αντίθεση στα αντεργατικά μέτρα και στις μεθόδους παγίδευσης των εργαζομένων μέσω του «κοινωνικού διαλόγου», που επιχειρούν οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.

Στο μεταξύ σε συνέντευξή του χτες, ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης αρνήθηκε να πει οτιδήποτε για το ασφαλιστικό και επανέλαβε τα γνωστά περί «ώριμων ασφαλιστικών δικαιωμάτων». Στην ερώτηση γιατί, αφού δεν είναι έτοιμη η κυβέρνηση να ανακοινώσει οτιδήποτε, παρ' όλα αυτά, μιλάει για τα ώριμα δικαιώματα, ο υπουργός απάντησε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη, αλλά θα κάνει ανακοινώσεις όταν αυτή το θελήσει. Προφανώς, η κυβέρνηση κρατάει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, ενώ το τρενάρισμα αυτό δεν είναι άσχετο και με το επικείμενο συνέδριο της ΓΣΕΕ, αφού είναι ξεκάθαρο ότι τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης θα έφερναν σε δύσκολη θέση την ηγετική ομάδα της Συνομοσπονδίας.

Με σημείο αναφοράς τη διοργάνωση των συλλαλητηρίων από 13-15 Μάρτη, μαζικά έχει αρχίσει η ενημέρωση των εργαζομένων σε χώρους δουλιάς σε εργοστάσια και υπηρεσίες. Κάθε μέρα που περνάει όλο και περισσότερες δυνάμεις συστρατεύονται στο αγωνιστικό μέτωπο κατά της κατεδάφισης των κατακτήσεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Σήμερα στελέχη της Επιτροπής Αγώνα της Αθήνας, προγραμματίζουν περιοδείες στη βιομηχανία ΒΙΕΞ, στην ΕΒΟ Μάνδρας, στο υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στη Χ. Τρικούπη και στην Εμπορική στην οδό Σταδίου.

Εντονη δραστηριότητα αναπτύσσεται και στην επαρχία: Στην Καλαμάτα, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών, διοργανώνει αύριο 7 μ.μ. σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας και καλεί τις διοικήσεις των σωματείων, τους συνδικαλιστές, τους αγρότες, τις οργανώσεις των επαγγελματιών, κάθε εργαζόμενο, να συστρατευτούν στον αγώνα για την περιφρούρηση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Σε σύσκεψη για τη δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής ενάντια στον αντιασφαλιστικό νόμο, καλεί το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου την Πέμπτη 1 Μάρτη και ώρα 6.30 το απόγευμα (στα γραφεία του ΕΚ Αγρινίου). Σε ανακοίνωσή του το ΕΚ Αγρινίου, για την κοινωνική ασφάλιση επισημαίνει ότι η συγκρότηση της Συντονιστικής από εργατοϋπαλλήλους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, είναι αναγκαία προκειμένου να εμποδιστεί η εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής που στοχεύει στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και στην αύξηση των κερδών της πλουτοκρατίας. Επίσης τη Δευτέρα 5 Μάρτη, το ΕΚ Αγρινίου έχει προγραμματίσει οργάνωση Ημερίδας με θέμα «Ασφαλιστικό και Συνταξιοδοτικό - Κοινωνική Ασφάλιση», η οποία θα γίνει στο Παπαστράτειο Μέγαρο τη Δευτέρα 5 Μάρτη και ώρα 5.30το απόγευμα. Εισηγητές στην ημερίδα θα είναι οι Θ. Κακαβάς, μέλος της διοίκησης του ΙΚΑ, Δ. Αγκαβανάκης, μέλος ΕΕ της ΑΔΕΔΥ και Κ. Χριστόπουλος, μέλος ΓΣ της ΑΔΕΔΥ. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις και τοποθετήσεις των παρευρισκομένων φορέων και εργαζομένων.

Σύσκεψη για την κοινωνική ασφάλιση οργανώνει την Τετάρτη 7 Μάρτη και το Συντονιστικό Σωματείων και Συνδικαλιστών Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα στο Νομό Πρέβεζας καλώντας όλους τους εργαζόμενους, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες, ανέργους και συνταξιούχους για τον κοινό συντονισμό της αγωνιστικής δράσης ενάντια στα αντιασφαλιστικά νομοσχέδια της κυβέρνησης. Η σύσκεψη θα γίνει στο ξενοδοχείο ΔΙΩΝΗ στις 7.30 το απόγευμα.

Ανοιχτή σύσκεψη για την κοινωνική ασφάλιση, διοργανώνουν αύριο Πέμπτη στις 5 το απόγευμα, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας, το συνδικάτο Οικοδόμων Ελευσίνας, το συνδικάτο Μετάλλου «Η ΜΑΣΙΝΑ» και ο σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Ελευσίνας και Πέριξ. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η απόφαση της κυβέρνησης «να νομοθετήσει μέτρα "χαριστικής βολής" της κοινωνικής ασφάλισης και των κατακτήσεων εργαζομένων και συνταξιούχων. Για την υλοποίηση και την εφαρμογή της πολιτικής της, η κυβέρνηση σχεδιάζει τον "κοινωνικό διάλογο" με την κυβερνητική πλειοψηφία των διοικήσεων ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ προκειμένου να εξασφαλίσει το άλλοθι για να εγκλωβίσει τις εργατικές αντιδράσεις».

Κάλεσμα σε συγκέντρωση - συζήτηση, για την επίθεση που γίνεται σε βάρος της κοινωνικής ασφάλισης, απευθύνουν με κοινή ανακοίνωση το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου και το τμήμα της ΑΔΕΔΥ στο Νομό Ζακύνθου. Η συγκέντρωση θα γίνει την Παρασκευή 2 Μάρτη, στις 7 το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο Ζακύνθου.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα τα δύο συνδικαλιστικά όργανα επισημαίνουν, ότι τα τελευταία 10 χρόνια οι κυβερνήσεις έχουν προχωρήσει σε σημαντικές αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις περιορίζοντας τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις που οι εργαζόμενοι επέβαλαν με την πάλη τους τον προηγούμενο αιώνα.

«Με τις ρυθμίσεις αυτές, σημειώνουν, που αποτελούν υλοποίηση των απαιτήσεων του κεφαλαίου, έχει στρωθεί ο δρόμος για την τελική έφοδο των αντιδραστικών δυνάμεων σε βάρος της κοινωνικής ασφάλισης. Λίγο πριν την τελική έφοδο, η κυβέρνηση ψήφισε τον πρόσφατο νόμο για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, λεηλατεί τα αποθεματικά των ασφαλιστικών οργανισμών, μέσω του Χρηματιστηρίου, σπρώχνοντας περίπου 70 δισ. δραχμές μέχρι τώρα στις τσέπες των επιτήδειων, σήμερα στη Βουλή διαλύει ουσιαστικά το ΕΣΥ και καθαγιάζει τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στην υγεία κλπ.».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ