Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΟΠΥΥ (ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ)
Ξεκρέμαστοι ασφαλισμένοι και γιατροί

Με ένα αλαλούμ εγκυκλίων και ανακοινώσεων, απ' το βράδυ της 31.10.2011 - ενόψει της λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) από την 1.11.2011 - μένουν ξεκρέμαστοι οι ασφαλισμένοι κυρίως του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ τόσο με τις επισκέψεις των γιατρών όσο - κυρίως με τη συνταγογράφηση - φαρμάκων. Το αποτέλεσμα είναι οι άμεσες πληρωμές για τις επισκέψεις και - στην περίπτωση μη συνταγογράφησης - των φαρμάκων.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας και ενόψει και της τυπικής λειτουργίας από χτες του ΕΟΠΥΥ, η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Αφαλίσεων έστειλε εγκύκλιο στην οποία ανέφερε ότι «για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ) οι γιατροί θα πρέπει να επιλέγουν ως Ταμείο το "ΙΚΑ-ΕΤΑΜ" έως ότου πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες αλλαγές». Πρόσθετε ότι καταργούνται τα συνταγολόγια του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ, ενώ παραμένουν του ΟΓΑ. Η συνταγογράφηση θα είναι ηλεκτρονική συνταγογράφηση και θα αποζημιώνονται μόνο εκείνες οι συνταγές που θα αναγράφουν ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή ΕΟΠΥΥ.

Επίσης, ανέφερε ότι θα εκδίδονται χειρόγραφες συνταγές μόνο όταν δεν είναι εφικτή η έκδοση ηλεκτρονικών συνταγών. Μ' αυτόν τον τρόπο έμειναν άμεσα ακάλυπτοι για τα φάρμακά τους οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ. Επιπλέον, οι ιατρικοί σύλλογοι έχουν καλέσει τους γιατρούς - μέλη τους να μην παραλαμβάνουν τα συνταγολόγια του ΙΚΑ καθώς οι διεκδικήσεις τους περιορίζονται στην ελεύθερη συνταγογράφηση από όλους τους γιατρούς - συμβεβλημένους ή μη με τον ΕΟΠΥΥ - την ελεύθερη επιλογή γιατρού, την υπογραφή συλλογικής σύμβασης και την αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση. Μάλιστα, οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ - καθώς υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην εξόφληση των χρεών προς τους συμβεβλημένους γιατρούς - υποχρεώνονται να πληρώνουν 20 ευρώ σε κάθε επίσκεψη και στη συνέχεια να εισπράξουν τα χρήματα απ' το ταμείο.

Την πρώτη ανακοίνωση ακολούθησαν και άλλες διευκρινιστικές και αλληλοαναιρούμενες μέσω της ιστοσελίδας της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και SMS όπως κατάγγειλε με ανακοινώσεις του και συνέντευξη Τύπου χτές ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ). Τελικά χτες το απόγευμα ο ΕΟΠΥΥ με ανακοίνωσή του επανήλθε, με άλλες διατυπώσεις, στην αρχική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ οδηγεί σε υπολειτουργία τις μονάδες του ΙΚΑ. Σύμφωνα με καταγγελία του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, τα υλικά και τα αναλώσιμα επαρκούν μόνο για μια βδομάδα στα εργαστήρια των υγειονομικών μονάδων του Ιδρύματος στην περιοχή.

Αναγκαιότητα το ενιαίο δημόσιο σύστημα Υγείας

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και τις αδιέξοδες πρακτικές του λεγόμενου διαλόγου προβάλλει ως αδήριτη ανάγκη για τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους στην Υγεία η πάλη για ένα ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας και Επείγουσας Ιατρικής, πανελλαδικά ανεπτυγμένο, με σύγχρονα εξοπλισμένο, δημόσιο και δωρεάν ΕΚΑΒ. Το πρωτοβάθμιο επίπεδο Υγείας, του αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν κρατικού συστήματος Υγείας - Πρόνοιας, θα σχεδιαστεί να λειτουργεί με πυρήνα το δημόσιο Κέντρο Υγείας με τα παραρτήματά του και τις κινητές μονάδες του, στο οποίο θα έχουν ενταχθεί όλες οι εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες Υγείας, όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Η χρηματοδότηση να γίνεται αποκλειστικά από το κράτος με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Για τη λειτουργία αυτού του τύπου δημόσιου - κρατικού συστήματος θα πρέπει να προσληφθεί όλο το απαραίτητο προσωπικό (υγειονομικό, διοικητικό, τεχνικό, βοηθητικό κλπ.) με σχέση εργασίας μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ