Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»
Αποφάσισαν απεργία διαρκείας

Την ώρα που αυξήθηκε η παραγωγή, η εργοδοσία αξιώνει μειώσεις μισθών ή μαζικές απολύσεις, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Συλλαλητήριο αλληλεγγύης από ταξικά σωματεία, την Πέμπτη, στην Ελευσίνα

Εξω από την πύλη του εργοστασίου θα μείνουν, συνεχίζοντας την απεργία διαρκείας για όσο χρειαστεί, δηλώνουν οι εργαζόμενοι της «Ελληνικής Χαλυβουργίας»
Εξω από την πύλη του εργοστασίου θα μείνουν, συνεχίζοντας την απεργία διαρκείας για όσο χρειαστεί, δηλώνουν οι εργαζόμενοι της «Ελληνικής Χαλυβουργίας»
«Δεν πάει άλλο. Απεργία μέχρι τέλους. Δουλεύουμε μέσα σε άθλιες συνθήκες με άθλια μεροκάματα και η εργοδοσία θέλει να μας εξαθλιώσει. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον αγώνα μας». Ηταν λίγα μόνο από τα όσα έλεγαν χτες το πρωί, αγανακτισμένοι, αλλά και αποφασισμένοι, οι εργαζόμενοι της «Χαλυβουργίας Ελλάδας» στον Ασπρόπυργο έξω από την πύλη του εργοστασίου.

Οι εργαζόμενοι έχουν κάνει κατάληψη από τη Δευτέρα το απόγευμα στην πύλη, προχωρώντας σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στις μαζικές απολύσεις που ξεκίνησε η εργοδοσία προκειμένου να τους εκβιάσει και να επιβάλει 5ωρη εργασία με ταυτόχρονη μείωση αποδοχών. Η εργοδοσία προχώρησε προχθές στις πρώτες 18 απολύσεις και συνέχισε και χθες, καθώς, όπως έχει απειλήσει, σχεδιάζει να απολύσει συνολικά 180 εργαζόμενους από τους περίπου 400 που εργάζονται!

Είναι αποκαλυπτικό ότι οι εργοδοτικές αξιώσεις που τους οδηγούν στην εξαθλίωση ή στην ανεργία, όπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, έρχονται παρά το γεγονός ότι η επιχείρηση έχει αυξήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την παραγωγή, καθώς έχει προχωρήσει σε πολλές εξαγωγές. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου Γιώργος Σιφωνιός και δείχνουν ότι η παραγωγή από 194.600 τόνους σιδήρου το 2009, την επόμενη χρονιά το 2010 αυξήθηκε σε 231.000, με το χυτήριο μάλιστα κλειστό για δύο μήνες λόγω του θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος που είχε γίνει. Φέτος και χωρίς να έχει τελειώσει ακόμα ο χρόνος, η παραγωγή έχει φτάσει ήδη τις 266.000 τόνους σιδήρου έχοντας ήδη μεγάλη αύξηση. Αποτελεί απόδειξη, όπως κατήγγειλαν, ότι η εργοδοσία δε κάνει τίποτε άλλο από το να αξιώνει να διασφαλίσει τα κέρδη της μέσα στην κρίση στις πλάτες των εργαζομένων.

Γι' αυτό το λόγο, άλλωστε, οι εργαζόμενοι ομόφωνα διαμήνυσαν στην εργοδοσία, μέσα από μαζική Γενική Συνέλευση, ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν ούτε τις μειώσεις, ούτε τις απολύσεις. Και αυτήν την απόφαση έκαναν πράξη από την είδηση και μόνο της κοινοποίησης των απολύσεων μέσω δικαστικών κλητήρων. Συσπειρωμένοι στο επιχειρησιακό τους σωματείο, νέκρωσαν αμέσως την παραγωγή και ξεκίνησαν απεργιακές κινητοποιήσεις, παρά την τρομοκρατία που προσπάθησε να εξαπολύσει η εργοδοσία με εξώδικα και ανακοινώσεις καλώντας να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Οι εργαζόμενοι, μεταξύ των οποίων και απολυμένοι, ενωμένοι και αποφασισμένοι εξέφρασαν έξω από την πύλη την οργή και την αγανάκτησή τους για τον εργοδοτικό εκβιασμό να αποδεχτούν μειώσεις μισθών που φτάνουν και το 40% ή μαζικές απολύσεις. Ταυτόχρονα όμως, δήλωσαν σε όλους τους τόνους ότι δε πρόκειται να κάνουν πίσω και θα συνεχίσουν αποφασισμένοι και ενωμένοι την απεργία μέχρι την ανάκληση των απολύσεων.

Στο πλευρό τους το ΚΚΕ και ταξικά συνδικάτα

Στο πλευρό των εργαζομένων από νωρίς το πρωί βρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα τους. Μιλώντας στους εργαζόμενους, τους κάλεσε σε μαζικό ξεσηκωμό ενάντια στην πολιτική που θέλει μισθούς Βαλκανίων και απολύσεις. Να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς και την τρομοκρατία, να δυναμώσουν τον αγώνα τους. Αυτό που φοβούνται και θέλουν να χτυπήσουν, σημείωσε, είναι το ταξικό εργατικό κίνημα και να αποκόψουν τους εργαζόμενους γιατί αυτό τους φοβίζει.

Την ταξική αλληλεγγύη τους εξέφρασαν στους εργαζόμενους συνδικαλιστές ταξικών σωματείων και Ομοσπονδιών, όπως των Οικοδόμων, του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας - Πειραιά «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» και Ελευσίνας «Η ΜΑΣΙΝΑ» κ.ά.

Μάλιστα, προχωρώντας σε μια έμπρακτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων, τα σωματεία: Χαλυβουργίας Ελλάδας, Μετάλλου «Η ΜΑΣΙΝΑ», Μετάλλου Πειραιά, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θριασίου, ΟΤΑ Θριασίου, Εργαζομένων Ενέργειας, Συνταξιούχων Θριασίου και Γάλακτος - Ποτών - Τροφίμων προχωρούν στη διοργάνωση συλλαλητηρίου, την ερχόμενη Πέμπτη 3 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Ηρώων στην Ελευσίνα.

Σε δήλωσή του, ο Θανάσης Κοτρώνης, εκ μέρους της Γραμματείας Μετάλλου Αττικής του ΠΑΜΕ, τόνισε ότι «οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν τα εργοδοτικά μέτρα και στον αγώνα τους αυτό θα έχουν τη στήριξη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και όλης της εργατικής τάξης».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org