Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Παρέμβαση για τους 1.400 εργαζόμενους στην «Alapis»

Τις εξελίξεις στον όμιλο «Alapis» και την επισφαλή θέση των εργαζομένων έφερε στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το ΚΚΕ μέσω του βουλευτή του Γιώργου Μαυρίκου.

Στην Ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

«Ο όμιλος "Alapis" δραστηριοποιείται στο χώρο του φαρμάκου, σε κατηγορίες φαρμάκων ύψιστης σημασίας, όπως: Καρδιολογικά, διαβητολογικά, νευρολογικά, ψυχιατρικά, αντικαρκινικά, ανοσοποιητικά, αιματολογικά, παιδιατρικά, νοσοκομειακά κ.ά. Επίσης παράγει και διανέμει παραφαρμακευτικά προϊόντα και αναλώσιμα νοσοκομειακά υλικά. Περιλαμβάνει 14 εταιρείες (εργοστάσια παραγωγής, φαρμακαποθήκες, διανομή - πώληση) και απασχολεί 1.400 περίπου εργαζόμενους.

Εδώ και ένα χρόνο περίπου οι εργαζόμενοι πληρώνονται μετ' εμποδίων, η λειτουργία του ομίλου δεν είναι ομαλή, έχουν ελλείψεις πρώτων υλών, λόγω οικονομικών προβλημάτων. Οι οφειλές στις τράπεζες φτάνουν το 1 δισ. ευρώ και πρόσφατα έγινε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99.

Στους εργαζόμενους έχει ζητηθεί μείωση αποδοχών μέχρι 30%, έχουν δοθεί αντίστοιχες ατομικές συμβάσεις προς υπογραφή, με ορισμένους πρόχειρους υπολογισμούς φτάνουν και κάτω από την κλαδική σύμβαση σε κάποιες περιπτώσεις. Υπάρχει καθεστώς εκβιασμού (φόβος απόλυσης) και ανασφάλειας των εργαζομένων, φαρμακαποθήκες του ομίλου (ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΧΡΙΣΤΟΦΟΓΛΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΦΑΡΜ) απειλούνται με κλείσιμο. Η ανησυχία για το μέλλον των 1.400 εργαζομένων είναι μεγάλη μαζί με την ανησυχία για το αν θα υπάρχει επάρκεια στις κατηγορίες φαρμάκων και νοσοκομειακών υλικών που ανήκουν στον όμιλο.

Στον όμιλο έγιναν δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (Ιούλης του 2007 και Αύγουστος του 2009) με τις οποίες συγκέντρωσε 1,3 δισ. ευρώ. Στην PROTON BANK (συμφερόντων Λαυρεντιάδη) δόθηκαν τον Ιούλη του 2011 100 εκατ. ευρώ από τα αδιάθετα του Δημοσίου και πρόσφατα άλλα 800 εκατ. ευρώ για την κρατικοποίησή της.

Το 2009 η "Alapis" ήταν πρώτη στην κατάταξη του τζίρου με πωλήσεις της τάξης των 480 εκατ. ευρώ και κέρδη 82 εκατ. ευρώ (περιθώριο καθαρού κέρδους 17%). Το Α' τρίμηνο του 2011 εμφανίζει ζημιές 22,2 εκατ. ευρώ στα καθαρά αποτελέσματα (κέρδη προ φόρων, EBITDA στα 11 εκατ. ευρώ).

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα ληφθούν:

  • Για να πληρωθούν στο ακέραιο οι εργαζόμενοι.
  • Για να μην "περάσουν" οι μειώσεις μισθών.
  • Ποια φροντίδα και πρόνοια θα ληφθεί για να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους σε περίπτωση που υπάρχουν απολύσεις».

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org