Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φορτώνει το λαό με νέα δάνεια και μέτρα

Σε εξέλιξη η προπαγανδιστική επίθεση, για να ενσωματώσει τις λαϊκές αντιδράσεις στην πολιτική της

Να τους σαρώσει οργανωμένος ο λαός. Με πάλη για την παρεμπόδιση των μέτρων, οργανωμένη ανυπακοή και συσπείρωση δυνάμεων για την ανατροπή της αστικής εξουσίας
Να τους σαρώσει οργανωμένος ο λαός. Με πάλη για την παρεμπόδιση των μέτρων, οργανωμένη ανυπακοή και συσπείρωση δυνάμεων για την ανατροπή της αστικής εξουσίας
Μ' ένα διάγγελμα - πρόκληση στα λαϊκά στρώματα που στενάζουν κάτω από τη βαρβαρότητα της εφαρμοζόμενης πολιτικής, διανθισμένο με ψεύδη και ανυπόστατες υποσχέσεις, επιχείρησε χτες ο πρωθυπουργός να συγκαλύψει την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επέλασης που θα ακολουθήσει μετά το δραστικό κούρεμα μέρους του δημόσιου χρέους, στο πεδίο της ελεγχόμενης χρεοκοπία της χώρας. Ο πρωθυπουργός, τόσο στο χτεσινό διάγγελμα, όσο και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, προσπάθησε να εμφανίσει σαν «επίτευγμα» και «αλλαγή σελίδας» το «κούρεμα» του δημόσιου χρέους και τη νέα δανειακή συνθήκη που προσυπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Πίσω από τις ανέξοδες θριαμβολογίες του Γ. Παπανδρέου, κρύβεται ότι: α) Ο λαός θα φορτωθεί στις πλάτες του την αποπληρωμή νέων δανείων για να σωθούν οι τράπεζες και οι ντόπιοι επιχειρηματικοί όμιλοι. β) Θα έρθουν νέα αντεργατικά μέτρα και καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που θα ισοπεδώσουν μισθούς και εργασιακά δικαιώματα για να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. γ) Θα επέλθει ακόμα πιο βίαιη και ραγδαία πτώση του βιοτικού επιπέδου της λαϊκής οικογένειας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η παραμονή στο σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης η ντόπια πλουτοκρατία και να διασφαλιστεί η συνοχή της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ.

Παράλληλα, ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε για πολλοστή φορά τα αστικά πολιτικά κόμματα σε συστράτευση για την επίτευξη ακόμα πιο επιθετικής συναίνεσης στην πολιτική εξόντωσης του λαού και επιδίωξε να καταστήσει το λαό συμμέτοχο στη σφαγή των δικαιωμάτων του. Ξεκαθάρισε ότι η βαρβαρότητα εναντίον των λαϊκών στρωμάτων θα συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς, και στον αντίποδα διαβεβαίωσε τραπεζικούς και επιχειρηματικούς ομίλους ότι θα τους εξασφαλίσει την ενίσχυση των όρων της ανταγωνιστικότητάς τους.

Ψέματα και αποπροσανατολισμός

Συγκεκριμένα, ο Γ. Παπανδρέου:

  • Ξεκαθάρισε ότι «συνεχίζουμε, έχουμε ακόμα πολλή δουλειά», προαναγγέλλοντας τη συνέχιση της σκληρής μονόπλευρης λιτότητας.
  • Ισχυρίστηκε ότι «η συμφωνία ανοίγει νέες προοπτικές για τη χώρα (...) και καταφέραμε να διαγράψουμε ένα πολύ σημαντικό μέρος του χρέους από τις πλάτες του λαού με πολύ ευνοϊκούς όρους». Ουσιαστικά, επιδίωξε να εξαπατήσει τα λαϊκά στρώματα κρύβοντας ότι η όποια «μείωση» του χρέους έρχεται, αφού πρώτα ο λαός έχει φορτωθεί στις πλάτες την αποπληρωμή κεφαλαίων και τόκων δύο δανείων ύψους 240 δισ. ευρώ (110 δισ. ευρώ το πρώτο δάνειο της τρόικας και 130 δισ. το δεύτερο που θα ακολουθήσει με τη νέα δανειακή συνθήκη).
  • Υποστήριξε προκλητικά ότι η κυβέρνηση «πέτυχε μια πιο δίκαιη κατανομή των βαρών του χρέους μας (...) οι τράπεζες, αντί για τους πολίτες, θα πληρώσουν αυτό το κόστος». Ο πρωθυπουργός κοροϊδεύει τους εργαζόμενους, αφού οι τράπεζες έχουν ήδη εξασφαλίσει ότι όποιες «απώλειες» υποστούν από το «κούρεμα» θα τις καλύψουν μέσω του κρατικού ταμείου που θα εγγυηθεί την ανακεφαλαιοποίησή τους. Βάσει της συμφωνίας, οι τράπεζες θα εισπράξουν είτε από τα κρατικά ταμεία, είτε από το ευρωπαϊκό ταμείο πάνω από 30 δισ. ευρώ, ενώ ήδη έχουν πάρει 108 δισ. ευρώ από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
  • Υποσχέθηκε μια «νέα παραγωγική Ελλάδα, ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο» που θα «στηρίζεται στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις». Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της κυβέρνησης δεν αφορά τα συμφέροντα και την ευημερία του λαού. Οι «μεγάλες μεταρρυθμίσεις» σηματοδοτούν την ακόμα μεγαλύτερη μείωση των μισθών, τη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας για να εξασφαλίσουν νέα κερδοφορία στα ντόπια και ξένα μονοπώλια.
  • Σημείωσε αναφερόμενος στη μόνιμη εγκατάσταση τεχνοκρατών της ΕΕ στην Ελλάδα, μετά από απαίτηση της ελληνικής κυβέρνησης, ότι «τίποτα μα τίποτα σ' αυτή τη συμφωνία δεν θυσιάζει τη δυνατότητά μας να πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις». Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως και το σύνολο της κομμάτων της αστικής τάξης, έχει εκχωρήσει μεγάλο μέρος της εθνικής κυριαρχίας ήδη από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, διασφαλίζοντας στο εγχώριο κεφάλαιο την ενίσχυση της θέσης του στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ανταγωνισμό.
  • Απηύθυνε κάλεσμα συστράτευσης στις αστικές πολιτικές δυνάμεις για την εφαρμογή των νέων αντιδραστικών μέτρων και κάλεσε το λαό να υποταχθεί στην αντιλαϊκή πολιτική στη διάλυση της ζωής του.
Στο ζενίθ η προπαγάνδα

Πριν από το διάγγελμα του πρωθυπουργού είχαν προηγηθεί η συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, και η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου και συζητήθηκαν όλες οι πτυχές της αντιλαϊκής συμφωνίας, αλλά και το χρονοδιάγραμμα της προώθησης των επόμενων διαρθρωτικών ανατροπών και μέτρων.

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός επιδίωξε να κλείσει το θέμα των πρόωρων εκλογών. Υποστήριξε ότι «δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο» και κάλεσε τους υπουργούς «να επιταχύνουν την εφαρμογή του κυβερνητικού έργου», έτσι ώστε, όπως ισχυρίστηκε, «από τις αρχές του επόμενου έτους να ξεκινήσει η ανάκαμψη της οικονομίας». Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι στις προθέσεις του πρωθυπουργού παραμένει η διενέργεια δημοψηφίσματος το επόμενο διάστημα, με «ερώτημα διλημματικού χαρακτήρα» στο πεδίο της οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση «θα συνεχίσει στη γραμμή της εθνικής συνεννόησης», ενώ έσπευσε να διευκρινίσει ότι «η μόνιμη παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα συνιστά αποκλειστικά τεχνική βοήθεια και δεν υφίσταται κανένα θέμα μείωσης της εθνικής κυριαρχίας». Την ίδια ώρα, υπουργοί της κυβέρνησης, επιδιώκοντας να σπείρουν αυταπάτες στον ελληνικό λαό, υποστήριζαν ότι «η ελάφρυνση του χρέους αναμένεται να φθάσει στα 90 δισεκατομμύρια ευρώ» και ισχυρίζονταν ότι θα επιφέρει «η απομείωση των τόκων θα αποφέρει κέρδη περίπου 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ» σε ετήσια βάση.

Μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγ. Βενιζέλος ενημέρωσε τηλεφωνικά τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων, για τα αποτελέσματα της Συνόδου.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org