Σε εξέλιξη η προπαγανδιστική επίθεση, για να ενσωματώσει τις λαϊκές αντιδράσεις στην πολιτική της
Να τους σαρώσει οργανωμένος ο λαός. Με πάλη για την παρεμπόδιση των μέτρων, οργανωμένη ανυπακοή και συσπείρωση δυνάμεων για την ανατροπή της αστικής εξουσίας |
Πίσω από τις ανέξοδες θριαμβολογίες του Γ. Παπανδρέου, κρύβεται ότι: α) Ο λαός θα φορτωθεί στις πλάτες του την αποπληρωμή νέων δανείων για να σωθούν οι τράπεζες και οι ντόπιοι επιχειρηματικοί όμιλοι. β) Θα έρθουν νέα αντεργατικά μέτρα και καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που θα ισοπεδώσουν μισθούς και εργασιακά δικαιώματα για να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. γ) Θα επέλθει ακόμα πιο βίαιη και ραγδαία πτώση του βιοτικού επιπέδου της λαϊκής οικογένειας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η παραμονή στο σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης η ντόπια πλουτοκρατία και να διασφαλιστεί η συνοχή της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ.
Παράλληλα, ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε για πολλοστή φορά τα αστικά πολιτικά κόμματα σε συστράτευση για την επίτευξη ακόμα πιο επιθετικής συναίνεσης στην πολιτική εξόντωσης του λαού και επιδίωξε να καταστήσει το λαό συμμέτοχο στη σφαγή των δικαιωμάτων του. Ξεκαθάρισε ότι η βαρβαρότητα εναντίον των λαϊκών στρωμάτων θα συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς, και στον αντίποδα διαβεβαίωσε τραπεζικούς και επιχειρηματικούς ομίλους ότι θα τους εξασφαλίσει την ενίσχυση των όρων της ανταγωνιστικότητάς τους.
Συγκεκριμένα, ο Γ. Παπανδρέου:
Πριν από το διάγγελμα του πρωθυπουργού είχαν προηγηθεί η συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, και η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου και συζητήθηκαν όλες οι πτυχές της αντιλαϊκής συμφωνίας, αλλά και το χρονοδιάγραμμα της προώθησης των επόμενων διαρθρωτικών ανατροπών και μέτρων.
Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός επιδίωξε να κλείσει το θέμα των πρόωρων εκλογών. Υποστήριξε ότι «δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο» και κάλεσε τους υπουργούς «να επιταχύνουν την εφαρμογή του κυβερνητικού έργου», έτσι ώστε, όπως ισχυρίστηκε, «από τις αρχές του επόμενου έτους να ξεκινήσει η ανάκαμψη της οικονομίας». Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι στις προθέσεις του πρωθυπουργού παραμένει η διενέργεια δημοψηφίσματος το επόμενο διάστημα, με «ερώτημα διλημματικού χαρακτήρα» στο πεδίο της οικονομίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση «θα συνεχίσει στη γραμμή της εθνικής συνεννόησης», ενώ έσπευσε να διευκρινίσει ότι «η μόνιμη παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα συνιστά αποκλειστικά τεχνική βοήθεια και δεν υφίσταται κανένα θέμα μείωσης της εθνικής κυριαρχίας». Την ίδια ώρα, υπουργοί της κυβέρνησης, επιδιώκοντας να σπείρουν αυταπάτες στον ελληνικό λαό, υποστήριζαν ότι «η ελάφρυνση του χρέους αναμένεται να φθάσει στα 90 δισεκατομμύρια ευρώ» και ισχυρίζονταν ότι θα επιφέρει «η απομείωση των τόκων θα αποφέρει κέρδη περίπου 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ» σε ετήσια βάση.
Μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγ. Βενιζέλος ενημέρωσε τηλεφωνικά τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων, για τα αποτελέσματα της Συνόδου.