Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Τραγικές οι συνέπειες για τα φτωχά λαϊκά στρώματα

Μάχη με το χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία
Μάχη με το χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία
ΒΑΝ, ΕΡΤΖΙΖ.--

Αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς τα θύματα του καταστροφικού σεισμού που σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή στην επαρχία του Βαν στην Τουρκία, έντασης 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Μέχρι χτες οι επιβεβαιωμένοι νεκροί ξεπερνούσαν τους 534, ενώ οι τραυματίες φτάνουν τους 2.300. Στην περιοχή εξακολουθούν οι ισχυροί μετασεισμοί, με αρκετούς να ξεπερνούν τα πέντε Ρίχτερ, τρομοκρατώντας τους κατοίκους του Βαν, του Ερτζίζ και των γύρω χωριών, που έχουν στην κυριολεξία ισοπεδωθεί. Περισσότερα από 2.600 κτίσματα έχουν καταρρεύσει, με εγκληματικές ευθύνες να βαραίνουν κυβέρνηση και κρατικές αρχές για παντελή απουσία μέτρων αντισεισμικής προστασίας, σε μία περιοχή με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά φτώχειας, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των κτιρίων που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, αφήνοντας εκατοντάδες χιλιάδες άστεγους.

Σημαντικά είναι τα προβλήματα που δημιουργεί το δριμύ ψύχος, που επικρατεί στην περιοχή, με τον καιρό να επιδεινώνεται συνεχώς και τους πληγέντες να υπογραμμίζουν ότι είναι ζήτημα χρόνου να υπάρξουν νεκροί και από το κρύο. Αντίστοιχα, εξασθενούν οι ελπίδες ανεύρεσης επιζώντων, όσο περνούν οι ώρες, παρά τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων, εγείροντας φόβους για δραματική αύξηση των νεκρών, καθώς εκατοντάδες υπολογίζονται οι εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια. Μέχρι χτες είχαν απεγκλωβιστεί 185 άνθρωποι.

Χτες το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι 12 χώρες δήλωσαν επίσημα αποστολή βοήθειας, στις οποίες περιλαμβάνονται η Ουκρανία, η Βρετανία, η Γαλλία, το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν, η Αίγυπτος, η Ρωσία, το Ισραήλ, η Ελβετία, η Ιρλανδία, η Ιαπωνία και το Βέλγιο, καθώς επίσης και δύο αρμοστείες του ΟΗΕ. Χτες προσγειώθηκε στην Αγκυρα το πρώτο ισραηλινό μεταγωγικό αεροπλάνο, με προκατασκευασμένα καταλύματα για τα θύματα του σεισμού, με την τουρκική κυβέρνηση να υπογραμμίζει για πολλοστή φορά ότι αυτό δεν σημαίνει και ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων. Αποστολή βοήθειας ανακοίνωσε και η Αρμενία, κατόπιν συνεννόησης με την τουρκική κυβέρνηση, με τις πρώτες σκηνές και κουβέρτες να αποστέλλονται στην Τουρκία χτες βράδυ. Ο ΟΗΕ έχει επίσης προχωρήσει στην αποστολή σκηνών και καταλυμάτων, που άρχισαν να φτάνουν από το βράδυ της Τετάρτης.

Ωστόσο πολλοί είναι οι πληγέντες που εξακολουθούν να καταγγέλλουν προβλήματα και διακρίσεις στη διανομή βοήθειας, ενώ σημειώνουν ότι σκηνές, φάρμακα και τρόφιμα πωλούνται σε αρκετές περιπτώσεις, αντί να διανέμονται δωρεάν, με την Ερυθρά Ημισέληνο να αναφέρεται επίσης και σε λεηλασία των φορτίων βοήθειας...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ