Κυριακή 4 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Μέτωπο αντίστασης στις ανατροπές

Η κυβέρνηση διαμορφώνει την αντιασφαλιστική τακτική της και οι ταξικές δυνάμεις την αντίστασή τους,  καλώντας σε πλατιά σύσκεψη την Τρίτη 6 Φλεβάρη  

Προ των πυλών είναι η έναρξη άλλης μιας στημένης διαδικασίας «κοινωνικού διαλόγου», η οποία έχει σκοπό να επιβάλει δραστικές και εξόχως αντιδραστικές αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, στη βάση των κατευθύνσεων που έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Σημεία της σχετικής μελέτης της βρετανικής εταιρίας για το ασφαλιστικό βρίσκονται ήδη στα χέρια της κυβέρνησης, αν και ανακοινώθηκε η καθυστέρηση της ολοκληρωμένης παράδοσής της, μέσα στο Φλεβάρη αντί για το τέλος Γενάρη.

Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τ. Γιαννίτση για να συζητηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες της... εφόδου. Οι δηλώσεις του υπουργού μετά τη συνάντηση υποδήλωσαν την επιμήκυνση της διαδικασίας, κάτι που φαίνεται να έχει σχέση και με το Συνέδριο της ΓΣΕΕ, το οποίο γίνεται στις 15 Μάρτη.

Ωστόσο, απέναντι στις κυβερνητικές διεργασίες, αντιπαρατίθεται η δραστηριοποίηση των ταξικών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα. Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο συγκαλεί την Τρίτη στις 6 Φλεβάρη στις 6 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο ΠΑΡΚ, πλατιά σύσκεψη για το θέμα με βασικό στόχο την ανάπτυξη της αντεπίθεσης στις ανατροπές που προωθούνται, μέσα από ένα διευρυμένο μέτωπο που θα συσπειρώνει όχι μόνο τους εργαζόμενους, αλλά και τους συνταξιούχους και όλους εκείνους που πλήττονται από την κυβερνητική αντιασφαλιστική πολιτική.

Στην πρόσκλησή του, το ΠΑΜΕ αναφέρει: «Οπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει τη νομοθέτηση μέτρων τα οποία σίγουρα θα αποτελέσουν τη "χαριστική βολή" στην Κοινωνική Ασφάλιση και στις κατακτήσεις των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Για την υλοποίηση και την εφαρμογή της πολιτικής της, η κυβέρνηση σχεδιάζει "Κοινωνικό Διάλογο" με την κυβερνητική πλειοψηφία των διοικήσεων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ προκειμένου να εξασφαλίσει το άλλοθι για να εγκλωβίσει τις εργατικές αντιδράσεις.

Εκτιμούμε ότι για την απόκρουση των επιθέσεων αυτών δεν αγωνιούμε, ούτε ενδιαφερόμαστε μόνο εμείς. Η συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων από την εργατική τάξη, την αγροτιά, τους επαγγελματοβιοτέχνες και τη νεολαία, ανεξάρτητα από ιδεολογικές διαφορές και πολιτικές πεποιθήσεις, αναρωτιούνται για ποιον χτυπάει η καμπάνα! Επειδή η καμπάνα χτυπά για όλους, παίρνουμε την πρωτοβουλία και σας καλούμε σε πλατιά, ανοιχτή σύσκεψη, ώστε όλοι μαζί από ταξική σκοπιά να συζητήσουμε, να σχεδιάσουμε και να οργανώσουμε την άμυνα και την αντεπίθεσή μας».

Οι ανατροπές

Τα βασικά σημεία που θα εστιαστούν οι ανατροπές, η «μεταρρύθμιση» όπως τη χαρακτηρίζει η κυβέρνηση, είναι λίγο πολύ γνωστά και αφορούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, την κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών, τις συγχωνεύσεις ταμείων, την εμπλοκή της ιδιωτικής ασφάλισης στον τομέα των επικουρικών ταμείων κυρίως και αρκετά άλλα. Ανεξάρτητα από τις λεπτομέρειες, μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να ολοκληρώσει τις παρεμβάσεις που έχει κάνει μέχρι σήμερα στο ασφαλιστικό. Κάποιες από αυτές είχαν να κάνουν με την εκμετάλλευση της περιουσίας των ταμείων μέσω της εισαγωγής τους στο χρηματιστήριο, τη γενικότερη μείωση των κοινωνικών δαπανών, την όλο και μεγαλύτερη απαλλαγή των εργοδοτών από ασφαλιστικές επιβαρύνσεις. Ολα αυτά, βέβαια, κινούνται γύρω από το βασικό προπαγανδιστικό, ψευδεπίγραφο και κινδυνολογικό επιχείρημα ότι ο στόχος είναι η «βιωσιμότητα» του ασφαλιστικού συστήματος.

Ενα στοιχείο έχει ιδιαίτερη σημασία: Οι ανατροπές στο ασφαλιστικό συνδέονται άμεσα με τις αντεργατικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Η λογική που πρωτοδιατύπωσε ο πρωθυπουργός πριν λίγα χρόνια ότι στο μέλλον ο εργαζόμενος θα κληθεί να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά του δικαιώματα, συνδέεται άμεσα και με το μοντέλο του «απασχολήσιμου». Ενας «λίγο» άνεργος και «λίγο» εργαζόμενος, ο οποίος όταν εργάζεται θα μοιράζεται μια θέση δουλιάς με ένα ή και δυο ακόμη συναδέλφους του κι αργότερα θα μπαίνει σε ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης, δε «χρειάζεται» ένα σύστημα ασφάλισης βασισμένο - παρ' όλες τις αδυναμίες του - στη σταθερή και πλήρη απασχόληση, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η πλέον πρόσφατη παρέμβαση για το ασφαλιστικό, με ιδιαίτερη μάλιστα σημασία λόγω της ιδιότητας του προσώπου που την έκανε, έγινε από την επίτροπο Κοινωνικών Υποθέσεων Α. Διαμαντοπούλου, η οποία σε συνέντευξή της ξεκαθάρισε ότι οι εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να εφαρμοστούν από όλα τα κράτη - μέλη. Επιβεβαίωσε επίσης ότι ένας κύριος λόγος για τις αλλαγές αυτές είναι και οι αντίστοιχες αντεργατικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι «όλοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν αυτή τη μεταρρύθμιση (σ.σ. για το ασφαλιστικό), όχι μόνο εξαιτίας του δημογραφικού, αλλά κυρίως, γιατί πρέπει να αντιμετωπίσουμε την αλλαγή του μοντέλου εργασίας και επιχείρησης, που σε συνδυασμό με την ανεργία έχει άμεση επίπτωση στο ασφαλιστικό, μειώνοντας τις εισφορές προς το σύστημα». Επίσης, σύνδεσε άμεσα τις επικουρικές συντάξεις με τον ιδιωτικό τομέα!

ΟΧΙ στο τζογάρισμα

Χαρακτηριστικό δείγμα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό είναι και η τύχη των αποθεματικών των ταμείων, τα οποία με ιδιαίτερη σπουδή οδήγησε στο χρηματιστήριο. Η βδομάδα που πέρασε σημαδεύτηκε από τις αντιδράσεις εργαζομένων και συνταξιούχων για το απαράδεκτο αυτό τζογάρισμα, με αποκορύφωμα τη συμβολική κατάληψη που έκανε το ΠΑΜΕ στα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ την Παρασκευή, ενώ ο πρωθυπουργός συναντούσε τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Με Επίκαιρη Ερώτησή του, το ΚΚΕ απαίτησε να σταματήσει το τζογάρισμα των αποθεματικών και να καλυφθούν όλες οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ