Κυριακή 4 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναξιοποίητο το νερό!

Οι ειδικοί επιστήμονες, που συμμετείχαν στη διημερίδα για τη διαχείριση του νερού, την οποία διοργάνωσε ο Δήμος Καρδίτσας, ανέδειξαν την αιτία και το μέγεθος του προβλήματος της λειψυδρίας στη Θεσσαλία και, γενικότερα, στη χώρα μας και υπέδειξαν τη λύση του

Νερό υπάρχει πολύ στην Ελλάδα, (μόνο οι ετήσιες βροχοπτώσεις το ύψος των οποίων, κατά μέσο όρο ανέρχονται σε 700 χιλιοστά, αντιστοιχούν σε 115 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού), αλλά μεγάλες ποσότητές του «χάνονται», (περίπου 60 δισ. κυβ. μέτρα εξαφανίζονται λόγω του φαινομένου της εξατμισοδιαπνοής, ενώ άλλα 35 δισ. κυβικά μέτρα χύνονται, μέσω των ποταμών, στη θάλασσα) και, εν τέλει, παραμένει ανεκμετάλλευτο (μόνο το 1/4 του οικονομικά εκμεταλλεύσιμου υδροδυναμικού δυναμικού της χώρας χρησιμοποιείται σήμερα, ή βρίσκεται υπό αξιοποίηση). Οι κυβερνήσεις του ελληνικού κράτους, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, δεν προχωρούν στην κατασκευή των έργων υποδομής που απαιτούνται για συγκέντρωση και την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα για την ύδρευση των ανθρώπων, την άρδευση των καλλιεργειών, την παραγωγή ενέργειας και την περιβαλλοντική ισορροπία σε διάφορες περιοχές της χώρας μας.

Αυτό ήταν το γενικό συμπέρασμα των ειδικών ερευνητών, μελετητών και επιστημόνων - ανάμεσά τους και ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Θ. Ξανθόπουλος - που συμμετείχαν στη διημερίδα, με θέμα τη διαχείριση των υδατικών πόρων, την οποία διοργάνωσε, στο μαγευτικό Νεοχώρι της Νεβρόπολης Αγράφων πάνω από τη λίμνη Πλαστήρα, ο Δήμος Καρδίτσας.

Το ειδικό συμπέρασμα για τη Θεσσαλία - που αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα λειψυδρίας και το οποίο φέτος αναμένεται να πάρει τραγικές διαστάσεις - είναι ότι για να καλύψει, σε μεγάλο βαθμό, το υδατικό της έλλειμμα που ανέρχεται σε 800 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, θα πρέπει απαραιτήτως να πάρει νερό από τον Αχελώο.

Κι ενώ οι επιστήμονες, παρουσιάζοντας τα αδιάσειστα στοιχεία τους, αναδείκνυαν την αιτία, το μέγεθος και τη λύση του προβλήματος της λειψυδρίας στη Θεσσαλία, οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων της περιοχής - της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του αγροτικού κινήματος κι άλλων - μιλώντας στη διημερίδα, στάθηκαν ιδιαίτερα στις ευθύνες των κυβερνήσεων και στην ανάγκη ανάπτυξης των λαϊκών αγώνων για την εξασφάλιση του νερού που χρειάζεται η περιοχή για την ύδρευση, την άρδευση και την περιβαλλοντική της αναβάθμιση.

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αν και προσκλήθηκαν από τους διοργανωτές, δεν παραβρέθηκαν στη διημερίδα, αποδεικνύοντας, για μια ακόμα φορά, ότι αδιαφορούν πλήρως και προκλητικά για ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί χρόνια τώρα τους κατοίκους της Θεσσαλίας - ιδιαίτερα τον αγροτικό κόσμο της περιοχής - και δε στοχεύουν να πάρουν ουσιαστικά μέτρα για την επίλυσή του. Βεβαίως, θα δυσκολευτούν πολύ, το καλοκαίρι που ο κάμπος θα «καίγεται», οι άνθρωποι θα διψούν και οι καλλιέργειες θα καταστρέφονται, να βρουν δικαιολογία γι' αυτή την απουσία τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ