Κυριακή 4 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ»
Με φιλοδοξίες «Μεσσία» της «κεντροαριστεράς»...

Επαγγέλλονται την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό, παράλληλα όμως αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί. Στην πραγματικότητα δεν είναι παρά κράχτες του ΠΑΣΟΚ, υποδυόμενοι το ρόλο της αριστερής συνείδησής του, που φιλοδοξούν να συμβάλουν στην καλλιέργεια του εδάφους της «αναγέννησής» του, χρησιμοποιώντας ως δήθεν πλεονέκτημα την πρότερη θητεία τους στην «Αριστερά». Ο λόγος βέβαια για την ομάδα του Ν. Μπίστη, που άμα τη αποχωρήσει της από τον Συνασπισμό, προέβη στη δημιουργία της «Ανανεωτικής Εκσυγχρονιστικής Κίνησης της Αριστεράς».

Αν και νεότευκτος, η κίνηση έχει δώσει με σαφήνεια το πολιτικό της στίγμα, σε διάφορα κείμενά της, ήδη γνωστό, βέβαια, από τον καιρό που αποτελούσε μία ακόμα τάση στο εσωτερικό του ΣΥΝ. Είναι, άλλωστε, αυτό κάτι για το οποίο «υπερηφανεύεται», ως προς τον προσδιορισμό της σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ, αφού ο Ν. Μπίστης δήλωνε με την ίδρυση της κίνησης πως «ουδείς μας κατηγόρησε για έλλειψη σαφήνειας, για διγλωσσία ή για αοριστολογία».

Τα στελέχη της ΑΕΚΑ δεν κρύβουν τη στήριξή τους στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ, έχουν άλλωστε χειροκροτήσει μέχρι σήμερα όλες του τις επιλογές (από την ΟΝΕ έως την απελευθέρωση της ακτοπλοΐας με αφορμή το τραγικό ναυάγιο του «Εξπρές Σαμίνα»). Ούτε ότι επιθυμούν να συνεργαστούν μαζί του δημιουργώντας την «πληθυντική Αριστερά». Και γνωρίζουν ότι το υπό ανακατάταξη πολιτικό σκηνικό είναι η ευκαιρία τους για την ικανοποίηση αυτής τους της επιδίωξης, μια και κινήσεις σαν τη δική τους επιδιώκουν να αποτελέσουν συστατικό στοιχείο μιας «αναγέννησης» του «εκσυγχρονιστικού» ΠΑΣΟΚ.

Σ' αυτή την κατεύθυνση εργάζονται με επιμονή και υπομονή. Εχουν ήδη προσεγγίσει άλλες δυνάμεις συναφών σοσιαλδημοκρατικών αντιλήψεων, όπως «Πρωτοβουλία», «Δίκτυο», με τις οποίες συνδιαμορφώνουν πολιτική διακήρυξη για το περιλάλητο και υπό συγκρότηση φόρουμ της «κεντροαριστεράς», που θέλει να αναχθεί σε προνομιακό συνομιλητή του ΠΑΣΟΚ, όταν έρθει η ώρα οι θρυλούμενες αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό να αποκρυσταλλωθούν.

Εξαρχής άλλωστε διακήρυξαν: «Απόφασή μας είναι να είμαστε παρόντες στο εκσυγχρονιστικό εγχείρημα, να συμμετέχουμε στη διαμόρφωση των πολιτικών λύσεων. Θέλουμε να συμβάλουμε στη διαμόρφωση του πλουραλιστικού πόλου του προοδευτικού εκσυγχρονισμού της χώρας, επιλέγουμε την κριτική συμπόρευση με το μεταρρυθμιστικό εγχείρημα που ξεκίνησε το 1996»...

Η μόνη τους ένσταση έγκειται στο να μην «απορροφήσει το ΠΑΣΟΚ στους κόλπους του και να μην εκφράσει μονοκομματικά όλο τον πλούτο και την πολυμορφία των δυνάμεων που συγκλίνουν στον πόλο του αναγκαίου προοδευτικού εκσυγχρονισμού»!

Θεωρούν, ωστόσο, πως ο παραπάνω κίνδυνος εξαλείφεται τώρα, που το πολιτικό σκηνικό «ανασυντίθεται» (για να παραμείνει τελικά το ίδιο) και αδράχνοντας την ευκαιρία υπενθυμίζουν στο ΠΑΣΟΚ πως το μεταρρυθμιστικό του εγχείρημα παρουσιάζει σημάδια κόπωσης και πως απαιτείται όχι εγκατάλειψή του αλλά «αποφασιστική προώθησή του, απαιτείται αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού και μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου που το διέπει».

Στην προσπάθειά τους, όμως, να ωθήσουν τις εξελίξεις εκεί που τις επιθυμούν και ταχύτερα, δεν αρκούνται στις υπενθυμίσεις, αλλά προειδοποιούν πως «αν ο χώρος της κεντροαριστεράς και ιδιαίτερα το κυβερνητικό κόμμα, με την κεντρική θέση που κατέχει στη διάταξη των πολιτικών δυνάμεων, παρακολουθήσουν απαθείς τις εξελίξεις, εφησυχάζοντας, τότε οι πιθανότητες επιτυχίας της κεντροδεξιάς θα αυξηθούν», και διαπιστώνουν ότι «το κυβερνητικό κόμμα δεν έχει μέχρι στιγμής ένα σχέδιο για την οργανωμένη ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού με την ηγεμονία της κεντροαριστεράς».

Δεν απογοητεύονται όμως, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίζουν να υπενθυμίζουν στο ΠΑΣΟΚ «συνεχώς την ανάγκη για επιτάχυνση του εκσυγχρονιστικού εγχειρήματος, για μετεξέλιξή του σε ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και για τη συγκρότηση της κεντροαριστεράς».


Βάσω ΝΙΕΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ