Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Πυρ ομαδόν για το ξεπάτωμα των λαϊκών δικαιωμάτων

Αλλεπάλληλα πακέτα μέτρων και εκβιασμοί από τα αστικά επιτελεία, για να νομιμοποιηθούν στις συνειδήσεις των εργαζομένων στα κράτη - μέλη

Τα συνθήματα στα πανό του ΠΑΜΕ στην Ακρόπολη εκπέμπουν το μήνυμα του αναγκαίου ξεσηκωμού, για να σαρώσουν οι λαοί τα μονοπώλια και την εξουσία τους

Eurokinissi

Τα συνθήματα στα πανό του ΠΑΜΕ στην Ακρόπολη εκπέμπουν το μήνυμα του αναγκαίου ξεσηκωμού, για να σαρώσουν οι λαοί τα μονοπώλια και την εξουσία τους
Πυρ ομαδόν κατά των λαών των κρατών - μελών της Ευρωζώνης, επιχειρούν η πλουτοκρατία και τα κόμματά της, στο πλαίσιο της ενιαίας στρατηγικής για το φτήνεμα της εργατικής δύναμης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ευρωενωσιακών μονοπωλίων.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σε συνέντευξή του σε ιταλική εφημερίδα, υπογραμμίζει ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, που ανακοίνωσε η ιταλική κυβέρνηση στις 5 Αυγούστου και περιλαμβάνουν αντιλαϊκά μέτρα παρόμοια με αυτά που λαμβάνει η αστική κυβέρνηση στην Ελλάδα, είναι απόλυτης προτεραιότητας προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών.

Μάλιστα, επισημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες όχι μόνο για την Ιταλία, αλλά και για τα άλλα κράτη που επιδιώκουν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους και κάλεσε όλα τα κράτη της Ευρωζώνης να εφαρμόσουν γρήγορα τις αποφάσεις της 21ης Ιούλη. Αναφερόμενος στα ευρωομόλογα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημειώνει ότι «σε αυτό το στάδιο έχουμε τα ομόλογα του EFSF, τα οποία είναι ομόλογα με ευρωπαϊκή σφραγίδα και εγγυημένα από τα ευρωπαϊκά κράτη».

Παράλληλα, ο Εβαλντ Νοβότνι, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας, διαπιστώνει εξασθένηση του ρυθμού προώθησης των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και ζητάει επιτάχυνση της εφαρμογής του αντιλαϊκού προγράμματος. Παράλληλα, χαρακτηρίζει ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι η Ιταλία κάνει πίσω σχετικά με ορισμένα σχέδια για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και τονίζει ότι ήταν «εντελώς ξεκάθαρο» ότι η ΕΚΤ άρχισε να αγοράζει ιταλικά κρατικά ομόλογα στην ανοιχτή αγορά με βάση μία επιστολή στην οποία εκφράζονταν συγκεκριμένες ελπίδες και προσδοκίες για μεταρρυθμίσεις.

Χωρίς να διατυπώνει ρητή απειλή προς την ιταλική κυβέρνηση ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει να αγοράζει ιταλικά ομόλογα, ο Ε. Νοβότνι προειδοποιεί ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων «δεν είναι μόνιμος μηχανισμός» και διευκρινίζει: «Παρακολουθούμε την κατάσταση εβδομάδα με εβδομάδα». Στην Ισπανία, πάντως, οι βουλευτές επικύρωσαν με 316 ψήφους υπέρ και 5 κατά το κείμενο που εισάγει στο Σύνταγμα της χώρας το «χρυσό κανόνα» για το δημόσιο έλλειμμα. Το κείμενο παίρνει το δρόμο για τη Γερουσία, η οποία αναμένεται να το υιοθετήσει την ερχόμενη βδομάδα στο πλαίσιο μιας επείγουσας διαδικασίας.

Πασχίζουν να ξεπεράσουν τα αδιέξοδα

Στο μεταξύ, φουντώνουν οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα κράτη - μέλη για το θέμα της παροχής εγγυήσεων που απαιτεί από την Ελλάδα η Φινλανδία, προκειμένου να συμμετέχει στο νέο δάνειο. Στο πλαίσιο αυτό και σε μια προσπάθεια να επέλθει νέος συμβιβασμός, είναι ήδη προγραμματισμένη μια τριμερής συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Γερμανίας, Φινλανδίας και Ολλανδίας για την Τρίτη, ενώ τη Δευτέρα ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Γιουρκι Κατάινεν, με το ίδιο αντικείμενο.

Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΕΕ θα μεταβεί στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με την καγκελάριο της Γερμανίας, Ανκελα Μέρκελ. Επισήμως, η συνάντηση Μέρκελ - Ρομπάι γίνεται στο πλαίσιο της κατάθεσης των προτάσεων των κρατών - μελών για την ενίσχυση της «οικονομικής διακυβέρνησης» στην Ευρωζώνη, ωστόσο είναι προφανές ότι το θέμα των εγγυήσεων θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης.

Μάλιστα, το πρακτορείο «Bloomerg», επικαλούμενο πηγές που δεν κατονομάζει, υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ είναι αντίθετο στα σχέδια για παροχή εγγυήσεων από την Ελλάδα στα κράτη - μέλη που θα συμμετέχουν στο νέο δάνειο, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα ακυρωνόταν το καθεστώς προτιμώμενου πιστωτή, που απολαμβάνει το ΔΝΤ, διασφαλίζοντας ότι είναι το πρώτο που θα πάρει τα χρήματά του πίσω σε περίπτωση χρεοκοπίας. Το ΔΝΤ προκρίνει την περαιτέρω περικοπή δαπανών και τις αυξήσεις των φόρων στην Ελλάδα, ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος.

Παράλληλα, το καμπανάκι του κινδύνου μιας νέας φάσης κρίσης χτυπάει ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος εκτιμά ότι υπάρχει 60% πιθανότητα για μια επικείμενη δεύτερη φάση κρίσης και τονίζει: «Βρισκόμαστε σε χειρότερη κατάσταση από αυτή που βρισκόμασταν το 2008. Αυτή τη φορά έχουμε δημοσιονομική λιτότητα και τράπεζες που είναι επιφυλακτικές (...) οι αναπτυγμένες οικονομίες έχουν παγιδευτεί στη χαμηλή ανάπτυξη και χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη και λιγότερη λιτότητα για να αρχίσει η ανάπτυξη». Αναφερόμενος στην Ευρωζώνη, προτείνει στους ηγέτες των κρατών - μελών να προσπαθήσουν να αποδυναμώσουν το ευρώ, καθώς εκτιμά ότι η ισχύς του είναι ανησυχητική εξαιτίας της επίδρασής της στις εξαγωγές της Ευρωζώνης.

Στο ίδιο κλίμα, μια ομάδα 15 οικονομολόγων και διαχειριστών χαρτοφυλακίου, που αυτοαποκαλούνται το «σκιώδες ΔΣ της ΕΚΤ», καλούν την ΕΚΤ να μειώσει το βασικό της επιτόκιο, προκειμένου να αποτρέψει μια νέα φάση κρίσης στην Ευρωζώνη. Μιλώντας στο «Bloomberg», η Ελγκα Μπαρτς, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη στη «Morgan Stanley», εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2012 θα είναι 0,5% και σημειώνει: «Οι πληθωριστικές πιέσεις λογικά θα εξαφανιστούν πολύ σύντομα στους επόμενους μήνες. Εγώ συνηγορώ στο ότι η ΕΚΤ πρέπει να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια».

Ακόμα, ο Αντριου Μπόσομγουορθ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και επικεφαλής διαχειριστής κεφαλαίου στην «Pimco», υπογραμμίζει ότι «στις αρχές του έτους ψήφιζα υπέρ της αύξησης των επιτοκίων, υποστηρίζοντας πως είναι αναγκαία για να συγκρατηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις. Οι εξελίξεις των τελευταίων δύο μηνών, μου άλλαξαν γνώμη».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, διευθύνων σύμβουλος της «Pimco», εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει τελικά στη μείωση των επιτοκίων, καθώς η πιθανότητα κρίσης στην Ευρωζώνη έχει αυξηθεί στο 50%. «Θα αναγκαστούν να το κάνουν», σημειώνει ο Μ. Ελ-Εριάν και προειδοποιεί ότι υπάρχει κίνδυνος η Ευρωζώνη να παρασύρει τον υπόλοιπο κόσμο σε νέα κρίση.

Τσακίζει κόκαλα η ανεργία

Τη στιγμή που οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις διάφορες μερίδες της πλουτοκρατίας για τον επιμερισμό της ζημιάς από την ελεγχόμενη καταστροφή κεφαλαίου βρίσκονται στο ζενίθ, η καταστροφή ζωντανής εργατικής δύναμης εντείνεται. Σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας (Eurostat), οι άνεργοι στην ΕΕ φτάνουν τα 22,7 εκατ., εκ των οποίων 15,7 εκατ. στην Ευρωζώνη και 3,1 εκατ. νέοι άνεργοι κάτω των 25 ετών. Ο μέσος όρος της ανεργίας στην Ευρωζώνη για τον Ιούλη παρουσιάζεται στο 10%, αναλλοίωτος συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα και ουσιαστικά με τον Ιούλη του 2010 (10,2%), ενώ την ίδια εικόνα παρουσιάζει και η ΕΕ, με το δείκτη για τον Ιούλη του 2011 να βρίσκεται στο 9,5% από 9,7% τον Ιούλη του 2010.

Ωστόσο, οι δείκτες ανεργίας σε ορισμένα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης χτυπούν «κόκκινο»: Στην Ισπανία, η ανεργία τον Ιούλη ήταν στο 21,2% (από 20,3% το 2010) και η ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών έφτασε στο ασύλληπτο ποσοστό του 46,2% (από 42% το 2010). Την ίδια στιγμή, στην Πορτογαλία η ανεργία βρίσκεται στο 12,5% (από 12,1% το 2010) και η ανεργία των νέων στο 27,2%, στην Ιρλανδία η ανεργία βρίσκεται στο 14,1% (από 13,7% πέρσι) και η ανεργία των νέων στο 28,3%, ενώ στην Ιταλία και τη Γαλλία η ανεργία των νέων φτάνει το 27,6% και το 23,4%, αντίστοιχα. Για την Ελλάδα, τα στοιχεία είναι από το πρώτο τρίμηνο του 2011 και εμφανίζουν ανεργία στο 15% (από 11% τον Ιούλη του 2010) και ανεργία στους νέους 38,5% από 33,6% τον Ιούλη του 2010.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ