Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ
Ποινική δίωξη για απόπειρα διακεκριμένης κατασκοπίας

Ασκήθηκε χτες κατά παντός υπευθύνου και δείχνει προς την αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα

Οι κεραίες της «Vodafone» σε Λυκαβηττό, Πύργο Αθηνών και «Λευκό Σταυρό» οριοθετούν το τρίγωνο των υποκλοπών, στο κέντρο του οποίου βρίσκεται η αμερικάνικη πρεσβεία

ICON

Οι κεραίες της «Vodafone» σε Λυκαβηττό, Πύργο Αθηνών και «Λευκό Σταυρό» οριοθετούν το τρίγωνο των υποκλοπών, στο κέντρο του οποίου βρίσκεται η αμερικάνικη πρεσβεία
Ποινική δίωξη για απόπειρα διακεκριμένης κατασκοπίας κατά παντός υπευθύνου, για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, άσκησε χτες η Εισαγγελία Πρωτοδικών, ύστερα από σχετική παραγγελία της Εισαγγελίας Εφετών και μετά τα νέα στοιχεία που φαίνεται ότι προέκυψαν από την έρευνα. Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης το 2006 και την έρευνα που ακολούθησε, η σχετική δικογραφία είχε αρχειοθετηθεί το 2008 και είχαν παραγραφεί τα πλημμελήματα της παραβίασης του τηλεφωνικού απόρρητου.

Ωστόσο, μετά το έγγραφο αίτημα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και του Εφετείου αποφάσισε να βγάλει την υπόθεση από το αρχείο και να συνεχιστεί η έρευνα. Τα στοιχεία που είχαν προκύψει τότε για το τρίγωνο των «κυψελών» που ανήκαν στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας «Vodafone» και μέσα στο οποίο γίνονταν οι υποκλοπές, έδειχναν την αμερικάνικη πρεσβεία.

Από τη νέα έρευνα του εισαγγελέα Εφετών Δ. Δαδούλα, προέκυψαν ενδείξεις για εμπλοκή της αμερικάνικης πρεσβείας για τις τηλεφωνικές υποκλοπές, καθώς ένα κινητό που λειτούργησε κανονικά το διάστημα των υποκλοπών (Ιούλης 2004 - Φλεβάρης 2005), φέρεται να χρησιμοποιήθηκε από υπαλλήλους της πρεσβείας. Η δίωξη θα προσωποποιηθεί στο στάδιο των ανακρίσεων, ενώ μέχρι στιγμής οι αμερικάνικες αρχές δεν έχουν απαντήσει σε κανένα αίτημα δικαστικής συνδρομής που υπέβαλε ο εισαγγελέας.

Σύμφωνα με το πόρισμα του εισαγγελέα Εφετών, που φέρνει στη δημοσιότητα το περιοδικό «Επίκαιρα», οι ΗΠΑ υποδεικνύονται ως αυτουργός των παρακολουθήσεων των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς και της τότε ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, της ΕΥΠ, αλλά και επιχειρηματιών. Βασικός σκοπός των παρακολουθήσεων ήταν «να περιέλθουν στη γνώση των δραστών ειδήσεις της αρμοδιότητας των παρακολουθούμενων προσώπων και που τα συμφέροντα της πολιτείας επέβαλαν να μείνουν μυστικά σε ξένη κυβέρνηση(...), έτσι ώστε να μπορεί να εκτεθεί σε κίνδυνο το συμφέρον του κράτους και ιδίως η ασφάλειά του».

Επιπρόσθετα, οι δράστες «ενήργησαν με σκοπό να χρησιμοποιήσουν τις ανωτέρω ειδήσεις μεταβιβάζοντας αυτές σε τρίτους, έτσι ώστε να μπορεί να εκτεθεί σε κίνδυνο το συμφέρον του κράτους και ιδίως η ασφάλειά του». Σύμφωνα πάντα με το πόρισμα, οι δράστες δεν ολοκλήρωσαν την πράξη τους και η υποκλοπή απόρρητων πληροφοριών δεν κατέστη δυνατή, έγιναν αντιληπτοί και το λογισμικό αφαιρέθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι ο τότε εξουσιοδοτημένος χρήστης του λογισμικού νομίμων συνακροάσεων της «Vodafone» και παραλήπτης του σχετικού υλικού από την προμηθεύτρια εταιρεία «Εricsson», ήταν ο Κ. Τσαλικίδης. Ο θάνατός του είχε αποδοθεί σε αυτοκτονία και είχε συνδεθεί από την εισαγγελέα με την υπόθεση των υποκλοπών, την ίδια ώρα που η οικογένειά του μιλούσε για δολοφονία. Σύμφωνα, τέλος, με χτεσινό δημοσίευμα στον Τύπο («Παρασκευή και 13»), ενήμερος για τις εξελίξεις στην υπόθεση είναι και ο τότε πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ