Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέα συνάντηση υπό τουρκικές απειλές

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και η Αγκυρα απειλεί ακόμα και με στρατιωτική απάντηση στις κυπριακές γεωτρήσεις

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Νέα συνάντηση είχαν, χτες, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων αναφορικά με το Κυπριακό στη Λευκωσία. Χτες, οι δύο πλευρές έδωσαν έγγραφα με τις προτάσεις τους σχετικά με το περιουσιακό και το εδαφικό και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε λεπτομερέστερη συζήτηση τη Δευτέρα, μέσω και των αντιπροσώπων τους.

Σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συζητήσουν χάρτες και στοιχεία στο τέλος της διαδικασίας, λέγοντας ότι αν μετακινηθούν σύνορα, αυτό θα έχει επιπτώσεις στους ανθρώπους, κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι που θα επηρεαστούν από την αλλαγή θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τόσο από νομικής όσο και από πρακτικής άποψης.

Στην αρχή της χτεσινής συνάντησης παρέστη και ο ειδικός αντιπρόσωπος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζορζ Σεζάρ ντας Νεφές, ο οποίος είχε συνάντηση με τους δύο ηγέτες. Τη Δευτέρα ο Α. Ντάουνερ θα βρίσκεται στην Αθήνα, προκειμένου να έχει συνάντηση με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Στ. Λαμπρινίδη, στο πλαίσιο, όπως είπε ο ίδιος, της «διατήρησης επαφών και με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις».

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία εκτοξεύει νέες απειλές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσον αφορά στις έρευνες που διεξάγει για την ανεύρεση φυσικού αερίου στα χωρικά της ύδατα. Σε δηλώσεις του στη «Ζαμάν», ο αρμόδιος αξιωματούχος της Τουρκίας για θέματα ΕΕ χαρακτήρισε «παράνομες» τις έρευνες σε έδαφος που «δεν ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία», απειλώντας ότι η Τουρκία «θα κάνει στο έπακρο χρήση όλων των δικαιωμάτων της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και θα πράξει τα δέοντα».

Αναφερόμενος σε παλαιότερες έρευνες της Λευκωσίας, ο Ε. Μπαγίς θύμισε ότι πλοία του πολεμικού στόλου της Τουρκίας είχαν σπεύσει στην περιοχή, σημειώνοντας προκλητικά ότι «γι' αυτό το λόγο φτιάξαμε το στρατό μας και εκπαιδεύσαμε τους στρατιώτες μας»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προετοιμασίες για επανέναρξη συνομιλιών(2013-07-31 00:00:00.0)
Διεργασίες σε Κύπρο, Αθήνα και Νέα Υόρκη(2011-02-11 00:00:00.0)
Ξανάρχισαν οι συνομιλίες(2010-05-27 00:00:00.0)
Εν αναμονή της άφιξης Μουν(2010-01-30 00:00:00.0)
Νέα συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ(2009-05-29 00:00:00.0)
Συμφωνία στη συνάντηση της Δευτέρας(2009-01-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ