Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η γη της επαγγελίας...

Η ολέθρια πολιτική της κυβέρνησης σε βάρος της φτωχομεσαίας αγροτιάς δε διορθώνεται με εξαγγελίες παραχώρησης δημόσιας αγροτικής γης. Δεν πρόκειται, ουσιαστικά, να λυθεί κανένα πρόβλημα. Δεν πρόκειται να δοθεί έτσι προοπτική αγροτικής ανάπτυξης. Εξαιτίας της πολιτικής ΕΕ, ΔΝΤ και κυβέρνησης, η αγροτιά στενάζει και πετιέται εκτός αγροτικής παραγωγής, αφού οι τιμές παραγωγού κατρακυλούν, η παραγωγή μένει απούλητη και το κόστος παραγωγής όλο και αυξάνεται. Η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% επιδεινώνει την όλη κατάσταση. Εκτός των άλλων, θα οδηγήσει σε περιορισμό της ζήτησης σε αγροτικά προϊόντα και σε περαιτέρω συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής, ενώ οι εμπορομεσάζοντες θα βρουν κι άλλη αφορμή να συμπιέσουν ακόμα πιο πολύ τις τιμές για τους αγροτοκτηνοτρόφους. Η πολιτική διανομής δημόσιας αγροτικής γης δε σημαίνει ότι εξασφαλίζει δουλειά και εισόδημα στους μικρούς και φτωχούς αγρότες, στους ακτήμονες και στους ανέργους. Δε σημαίνει ότι εξασφαλίζονται οι λαϊκές ανάγκες. Η ακολουθούμενη πολιτική της ΕΕ και των κυβερνώντων στόχο έχει να φτιαχτούν μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις που θα συγκεντρώσουν γη και επιδοτήσεις. Είναι σχεδιασμένη για να κερδοσκοπούν ασύστολα τα μονοπώλια.

Οπως έχει δημοσιοποιηθεί, πρόκειται να ενοικιαστούν με συμβολικό τίμημα 3.000.000 στρέμματα περίπου - αλλά μπορεί να είναι πολύ λιγότερα, τελικά - που ως αγροτεμάχια τα περισσότερα είναι κάτω των 10 στρεμμάτων. Δικαιούχοι θα είναι επαγγελματίες αγρότες, νέοι αγρότες, νέοι πτυχιούχοι γεωτεχνικών σχολών, άνεργοι εγγεγραμένοι στον ΟΑΕΔ. Θα υπάρχει μοριοδότηση - μετράνε μέχρι και προϊόντα που είναι στα αγροτικά καλάθια - και οι συμβάσεις ενοικίασης θα είναι από 5 έως 25 χρόνια ανάλογα με την περίπτωση, ενώ δε θα ενοικιάζονται εκτάσεις άνω των 100 στρεμμάτων ανά δικαιούχο. Οπως, επίσης, έχει ανακοινωθεί, το πρόγραμμα ξεκινάει πιλοτικά σε μερικές βδομάδες από την Κεντρική Μακεδονία. Για έναν άνεργο, για έναν ακτήμονα, το σχετικό πρόγραμμα μπορεί να φαντάζει δελεαστικό και ελπιδοφόρο. Οταν όμως έρθει αντιμέτωπος με την πραγματικότητα, τα πράγματα θα είναι εντελώς διαφορετικά. Οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι είτε νοικιάσουν φτηνή αγροτική γη είτε όχι, δεν μπορούν να επιβιώσουν γιατί δε λαμβάνονται μέτρα: Για εγγυημένες τιμές παραγωγού και επιδοτήσεις που θα διασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα. Για μείωση του κόστους παραγωγής. Για προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις αθρόες εισαγωγές. Σ' αυτό το σάπιο σύστημα οι φτωχομεσαίοι αγρότες δεν έχουν σωτηρία, αφού τους ξεκληρίζει σε όφελος των καπιταλιστών παραγωγών.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να πουλήσει κάλπικη ελπίδα. Ομως, η πραγματική ελπίδα βρίσκεται αλλού. Βρίσκεται σε μιαν άλλη αγροτική ανάπτυξη, ενάντια στα μονοπώλια, στους επιχειρηματικούς ομίλους και τους μεγαλοαγρότες. Ανάπτυξη που θα συμφέρει το λαό και θα υλοποιείται με κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και λαϊκό έλεγχο, θα στηρίζεται στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς και στις κρατικές, καθετοποιημένες, αγροτικές παραγωγικές μονάδες, θα εξασφαλίζει μόνιμη και σταθερή δουλειά στους μικρομεσαίους αγρότες και θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες της χώρας για την παραγωγή επαρκών, φτηνών, ποιοτικών και υγιεινών τροφίμων, αλλά και πρώτων υλών στη μεταποιητική βιομηχανία. Με την αξιοποίηση της επιστήμης και της σύγχρονης τεχνολογίας και με την ολόπλευρη στήριξη του κράτους, θα αυξάνεται η παραγωγικότητα της γης. Προϋπόθεση, όμως, για όλα αυτά είναι η ανατροπή των συσχετισμών σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος σε ριζικές αλλαγές, για τη Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ