Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ενισχύει τους μεγαλοεργοδότες στο όνομα της ανεργίας

Τα προγράμματα ανακύκλωσης των ανέργων και τα άλλα φιλοεργοδοτικά μέτρα, υπερασπίστηκε ο υπουργός Εργασίας, απαντώντας στην Ερώτηση

Απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Γ. Κουτρουμάνης δήλωσε ότι με τη λήξη της τουριστικής περιόδου περίπου 100.000 έως 120.000 εργαζόμενοι θα είναι σε έναν ή δύο μήνες στο ταμείο ανεργίας, για να προστεθούν στους περίπου 200.000 ανέργους που σήμερα επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ και στις 800.000 που είναι γραμμένοι στον ΟΑΕΔ.

Κατά τον Γ. Κουτρουμάνη, σήμερα η ανεργία είναι στο 16,5% και, όπως ισχυρίστηκε, θα ήταν 20% εάν η κυβέρνηση δεν είχε πάρει εδώ και ένα χρόνο τα μέτρα που εφάρμοσε και θα φτάσει ή θα ξεπεράσει το 20% μέχρι το τέλος του χρόνου, «εάν δεν ενεργοποιήσουμε μέτρα προς την κατεύθυνση ανάσχεσης της ανεργίας». Ομολογεί, δηλαδή, ότι τα μέτρα της κυβέρνησης κουκουλώνουν το τεράστιο ζήτημα της ανεργίας και δεν το αντιμετωπίζουν, όπως θριαμβολογεί η κυβέρνηση.

Με τα μέχρι τώρα προγράμματα, συνέχισε, που έχουν υλοποιηθεί κυρίως από τον ΟΑΕΔ, έχει εξασφαλιστεί η διατήρηση 298.000 θέσεων εργασίας, η ένταξη 71.600 ανέργων σε θέσεις εργασίας ή σε νέες «ευκαιρίες επιχειρηματικότητας», ενώ, όπως είπε, υπήρξε πρόγραμμα διατήρησης θέσεων εργασίας στον τομέα του τουρισμού για 53.900 θέσεις εργασίας για το 2010. Ολα αυτά, κατά τον υπουργό, είναι «προγράμματα που αντιμετωπίζουν την ανεργία, είναι προγράμματα - ανάχωμα και ανακούφισης των ανέργων» και αποτελούν «ενεργητικές πολιτικές».

Ο Γ. Κουτρουμάνης ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση προστατεύει τους ανέργους «για να έχουν ασφαλιστική κάλυψη για περίθαλψη, προστατεύουμε τους περιστασιακά εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει πολύ λίγες μέρες ασφάλισης» ενώ, όπως είπε, βελτιώνονται «οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος για τους μακροχρόνια άνεργους και το έχουμε κάνει μέσα από την αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων».

Πρόκειται για ωμή κοροϊδία στους άνεργους, αν αναλογιστεί κανείς ότι το επίδομα πείνας των 450 περίπου ευρώ καταβάλλεται σήμερα σε λιγότερους από το 1/3 των καταγεγραμμένων και η επίσημη κατεύθυνση κυβέρνησης - ΕΕ είναι να αυστηροποιηθούν κι άλλο οι προϋποθέσεις για την καταβολή του. Οσο για τα ένσημα που απαιτούνται για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να τα επαναφέρει στα 50 (από 80 που προέβλεπε ο νόμος Πετραλιά) και μάλιστα μόνο για φέτος, διατηρώντας ταυτόχρονα ακέραιο το αντιασφαλιστικό πλέγμα σε βάρος εργαζομένων και ανέργων, που κάθε μέρα χειροτερεύει.

Λεφτά υπάρχουν μόνο για το κεφάλαιο

Κατά τον υπουργό, τα χρήματα από τα προγράμματα της κυβέρνησης «δεν διατίθενται για τις επιχειρήσεις, αλλά για να ενισχύσουμε τους ανέργους», αφού, όπως είπε, «αλλάζουμε την πρακτική του ΟΑΕΔ που ήταν ένας φορέας παθητικών πολιτικών για να μετατρέψουμε αυτόν τον φορέα σε φορέα ενεργητικών πολιτικών, προκειμένου αντί να πληρώνουμε επίδομα ανεργίας να έχουμε στη θέση αυτή έναν εργαζόμενο».

Ο Γ. Κουτρουμάνης είπε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ακολουθήσει προγράμματα stage στο Δημόσιο, αλλά αντίθετα υλοποιεί ένα πρόγραμμα που «προβλέπει αμοιβή 625 ευρώ, που είναι ουσιαστικά το καθαρό ποσό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη». Στην παρατήρηση της Αλ. Παπαρήγα ότι πρόκειται για πέντε μήνες απασχόλησης, καυχήθηκε ότι υπάρχουν «διάφορα προγράμματα» και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επιβεβαιώνοντας το βραχύχρονο χαρακτήρα τους, αλλά και τους μισθούς πείνας που έχει κατοχυρώσει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ.

Ισχυρίστηκε ακόμα ότι «δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε πρακτικές του παρελθόντος με τις οποίες επιχορηγούνταν επιχειρήσεις για να βάλει ο επιχειρηματίας χρήματα στη τσέπη του και να αφήσει την επόμενη μέρα ανέργους, κλείνοντας την επιχείρησή του», ενώ είπε ότι ο ΟΑΕΔ πλήρωνε πριν από δύο - τρία χρόνια 1,2 δισ. ευρώ για επιδόματα ανεργίας, ενώ σήμερα το ποσό αυτό ξεπερνάει τα 2 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κριτήριο με βάση τα περιουσιακά στοιχεία ή με βάση το εισόδημα για να στερήσει από τον άνεργο το επίδομα» και είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην παίρνει επίδομα ένας άνεργος «εάν έχει ένα σπίτι ή αν η σύζυγός του εργάζεται», κρύβοντας ότι αυτό προβλέπουν οι στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ, που έχει συνυπογράψει η κυβέρνηση.

Σχετικά με τα προγράμματα, όπως «η κοινωφελής εργασία, τα τοπικά ολοκληρωμένα προγράμματα και η εργασία με αυτεπιστασία στους δήμους», περιορίστηκε σκόπιμα στο ζήτημα της διαφάνειας, λέγοντας ότι κανένα από αυτά δε θα προχωρήσει εάν «δεν διασφαλιστεί απόλυτα η αντικειμενικοποίηση των κριτηρίων και η πλήρης διαφάνεια» και από χθες έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο τα ονόματα όλων των μελών των ΔΣ των «μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα επιχειρήσεων που έχουν ζητήσει να συμμετάσχουν στα παραπάνω προγράμματα».

Ολες οι προσλήψεις, είπε, σε αυτά τα προγράμματα «θα γίνουν με τα κριτήρια του ΑΣΕΠ», ενώ, όπως ανέφερε, προωθείται σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας ένα καινούριο πρόγραμμα κατάρτισης με «βάουτσερ» (κουπόνι), έτσι ώστε ο εργαζόμενος «να επιλέγει μέσα από πιστοποιημένους φορείς αυτόν που εκείνος θέλει για να κάνει την κατάρτισή του και αναμένουμε να έχουμε 200.000 ωφελημένους».

Ληστεύουν τα Ταμεία

Ο Γ. Κουτρουμάνης υπερασπίστηκε, τέλος, τις νέες χαριστικές ρυθμίσεις που έκανε το ΙΚΑ για τις οφειλές των εργοδοτών, λέγοντας ότι έφερε πολύ καλά αποτελέσματα, αφού «προσήλθε η μία στις δύο ενεργές επιχειρήσεις να ρυθμίσει τις οφειλές τους».

Πρόκειται για πρόκληση πρώτου μεγέθους, με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να συγκαλύψει την τεράστια εισφοροδιαφυγή από τους ιδιώτες και τα επιπλέον προβλήματα που γεννούν για τα Ταμεία οι χαριστικές ρυθμίσεις. Ο ίδιος είναι, άλλωστε, που στις 21 Ιούλη παρουσίασε στοιχεία στη Βουλή, σύμφωνα με τα οποία 437 επιχειρήσεις οφείλουν στο ΙΚΑ ποσά πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, με το συνολικό ποσό οφειλής να αντιστοιχεί στα 1,882 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι το 1/3 της συνολικής οφειλής προς το ΙΚΑ αντιστοιχεί σε αυτές τις 437 επιχειρήσεις.

Ακόμα, οι επιχειρήσεις που οφείλουν οποιοδήποτε ποσό στο ΙΚΑ ανέρχονται στις 299.000. Μερικές από αυτές έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση, αλλά αυτό δε σημαίνει τίποτα, αφού, όπως ομολόγησε ο υπουργός, «το σύνηθες φαινόμενο είναι να γίνεται μια ρύθμιση να πληρώνει κάποιος δύο - τρεις δόσεις για να εξασφαλίζει ασφαλιστική ενημερότητα και στη συνέχεια να σταματάει να πληρώνει». Το ποσό που οφείλουν στο ΙΚΑ οι 299.000 επιχειρήσεις είναι 6,15 δισ. ευρώ.

Στην ίδια ενημέρωση της Βουλής, ο υπουργός είχε πει ότι σήμερα «είναι περισσότερες οι επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους» και ανέφερε ότι με βάση τις «αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις» το 85% των επιχειρήσεων πληρώνει και το υπόλοιπο 15% καθυστερεί ή δεν καταβάλλει καθόλου τις εισφορές. Εάν όμως, συνέχισε, υπολογιστούν και οι επιχειρήσεις που δεν υποβάλλουν περιοδική αναλυτική δήλωση, τότε «η εισπραξιμότητα θα κατέβει πολύ χαμηλότερα, γύρω στο 70%».

Οπως είπε τότε ο Γ. Κουτρουμάνης, οι οφειλές χρόνο με το χρόνο αυξάνονται και συνολικά σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονται στα περίπου 13 δισ. ευρώ και από αυτά τα 2,2 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στο ΙΚΑ, τα 3,7 δισ. ευρώ στον ΟΑΕΕ και τα υπόλοιπα στα άλλα Ταμεία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ