Τετάρτη 31 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΕΡΓΟΙ ΘΗΡΑΣ
Φώναξαν και πληρώνονται

Μετά τις καταγγελίες τους και τα δημοσιεύματα του «Ρ» κατάφεραν οι περισσότεροι να πάρουν έστω και αργά το επίδομα ανεργίας, ενώ ο ΟΑΕΔ επιρρίπτει έμμεσα ευθύνες στο ΙΚΑ

Από διαμαρτυρία ανέργων
Από διαμαρτυρία ανέργων
Μετά τις αναρίθμητες καταγγελίες και τις οξυμένες αντιδράσεις των ανέργων στην επαρχία Θήρας, αλλά και το δημοσίευμα του «Ρ» στις 24 του Γενάρη, η υπηρεσία του ΟΑΕΔ στον Πειραιά άρχισε να αποστέλλει μαζικά τις τελευταίες μέρες τα επιδόματα ανεργίας στους πάνω από 1.000 άνεργους της περιοχής.

Να σημειώσουμε, ότι πολλοί άνεργοι της επαρχίας Θήρας (Σαντορίνη, Ιος, Σίκινος, Φολέγανδρος, Ανάφη) ήταν απλήρωτοι ακόμα και από το Σεπτέμβρη, καθώς ο ΟΑΕΔ στον Πειραιά δεν ενέκρινε τις αιτήσεις επιδότησης ανεργίας που απέστειλε το υποκατάστημα του ΙΚΑ στη Σαντορίνη, ενώ υπήρχε και πρόβλημα προώθησης μιας άλλης μερίδας αιτήσεων. Την κατάσταση στην οποία είχαν περιέλθει οι άνεργοι την είχαν καταγγείλει πριν τις γιορτές αλλά και μετά, που συνέχιζαν να είναι απλήρωτοι.

Στο μεταξύ, σε επιστολή που απέστειλε η διοίκηση του ΟΑΕΔ στο «Ρ» μετά το δημοσίευμά του στις 24 του Γενάρη (δεύτερο κατά σειρά), υποστηρίζει ότι περίπου 1.025 περιπτώσεις ανέργων στην περιοχή ικανοποιήθηκαν «εντός του μηνός Ιανουαρίου, ενώ εκκρεμούν ακόμη 125 αιτήσεις επιδότησης, οι οποίες πρόκειται να εγκριθούν ώστε να καταβληθούν τα αντίστοιχα επιδόματα εντός των επομένων ημερών». Ωστόσο, σύμφωνα με τους άνεργους της περιοχής, οι επιδοτήσεις άρχισαν να δίνονται μαζικά αμέσως μετά το δημοσίευμα αλλά και την έκταση που είχε πάρει το θέμα.

Στην επιστολή του, όμως, ο ΟΑΕΔ υποστηρίζει ότι δεν έχει ευθύνες καθώς, όπως σημειώνει, οι αιτήσεις επιδότησης υποβάλλονται στην υπηρεσία του ΙΚΑ Σαντορίνης και αποστέλλονται στην υπηρεσία του Οργανισμού στον Πειραιά, που δίνει την τελική έγκριση. Η διαδικασία αυτή, όπως υποστηρίζει, ολοκληρώθηκε εντός 15 ημερών, οι αιτήσεις στάλθηκαν αρχές Γενάρη και οι εγκρίσεις του ΟΑΕΔ δόθηκαν εντός δέκα ημερών.

Ενδεικτική όμως της κατάστασης, που επικρατεί στην περιοχή σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζει ο ΟΑΕΔ, είναι η επιστολή της προϊσταμένης Μ. Νομικού στο υποκατάστημα του ΙΚΑ στη Σαντορίνη, στις 20 του Δεκέμβρη, προς τη διοίκηση του ΟΑΕΔ. Στην επιστολή τόνιζε ότι από το Σεπτέμβρη είχαν παραλάβει πάνω από 1.000 αιτήσεις ανεργίας και είχαν καταφέρει να αποστείλουν στην υπηρεσία του ΟΑΕΔ στον Πειραιά περίπου 650. Σημείωνε επίσης ότι είχε αποσταλεί από τον Πειραιά ένας πολύ μικρός αριθμός επιταγών, καθώς και καρτών ανεργίας. Πρόσθετε, ακόμα, ότι σε καθημερινή βάση, οι υπάλληλοι έρχονταν σε σύγκρουση με τους άνεργους που διαμαρτύρονταν και φώναζαν καθώς πλησίαζαν τα Χριστούγεννα και δεν είχαν πληρωθεί ούτε τον Οκτώβρη και πολλοί άνεργοι κινδύνευαν να χάσουν ακόμα και τα οικογενειακά επιδόματα, που η προθεσμία τους λήγει στις 31 του Γενάρη.

Ο ΟΑΕΔ όμως στην επιστολή του αναφέρεται και στο αίτημα (εδώ και 12 χρόνια) ανέργων και φορέων της περιοχής για δημιουργία γραφείου ΟΑΕΔ. Οπως υποστηρίζει ο Οργανισμός, έχει ζητήσει από το Δήμο Θήρας να συνάψει προγραμματική σύμβαση για τη λειτουργία «γραφείου ανταποκριτή», αλλά ο δήμος αρνείται να αναλάβει την οργάνωσή του. Οπως δηλώνει στο «Ρ» ο δήμαρχος Θήρας, Α. Μητροπιάς, αν αποδεχτεί αυτή τη λύση μεταφέρεται στην ουσία το πρόβλημα από το ΙΚΑ στο δήμο, ο οποίος ήδη ως «καποδιστριακός» δήμος έχει πολλά άλυτα προβλήματα και κυρίως στελέχωσης υπηρεσιών.

Ο Β. Σιγάλας, επικεφαλής της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Κυκλάδων, μιλώντας στο «Ρ», σημείωσε ότι προεκλογικά όλοι οι κυβερνητικοί βουλευτές υπόσχονταν ότι θα ιδρύσουν γραφείο του ΟΑΕΔ, και σημειώνει: «Οι καθυστερήσεις που γίνονται σήμερα στην καταβολή των επιδοτήσεων "υπονοούν" μια πολιτική που υπάρχει σήμερα για τον ΟΑΕΔ οδηγώντας τον στην ιδιωτικοποίηση. Οι εργαζόμενοι όμως θα την αντιπαλέψουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ