Τετάρτη 31 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΒΑΛΑΣ - ΘΑΣΟΥ
Να ανακληθούν οι απολύσεις

  Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι ναυτεργάτες, ώστε να ανακληθούν οι απολύσεις του αντιπροέδρου και του γραμματέα της Ενωσής τους

«Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη ενάντια στην ασυδοσία και τα προνόμια που απολαμβάνουν οι πλοιοκτήτες, με την ανοχή του ΥΕΝ και των Λιμενικών Αρχών», τονίζει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση της Ενωσης Ναυτικών «Η ΘΑΣΟΣ», με αφορμή τις ξαφνικές απολύσεις του αντιπροέδρου και γραμματέα της Ενωσης από τις εταιρίες ΑΝΕΘ και ΝΕΚ αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η πλοιοκτήτρια εταιρία ΑΝΕΘ δήλωσε στον αντιπρόεδρο του σωματείου, Αριστοτέλη Αγαπητό, γνωστοποιώντας του την απόλυση: «Δε νοείται πλοίαρχος να είναι μέλος συνδικαλιστικής οργάνωσης και μάλιστα στη διοίκηση». Η ΑΝΕΚ από την πλευρά της δήλωσε στον Γραμματέα του σωματείου, Ντούκα Κώστα, ότι «άλλοι εργαζόμενοι έχουν περισσότερες ανάγκες από σένα και γι' αυτό δεν προσλαμβάνεσαι».

Η λιμενική αρχή, από την άλλη, αδύναμη να πάρει θέση δηλώνει: «Δεν είμαστε σε θέση να διασφαλίσουμε την επαναπρόσληψη ναυτεργατών οι οποίοι απολύονται λόγω αδείας και να εφαρμόσουμε τη νομοθεσία». Με τη στάση της αυτή η λιμενική αρχή στηρίζει στην ουσία την ασυδοσία των πλοιοκτητών.

Να σημειωθεί ότι οι απολύσεις των δύο συνδικαλιστών έγιναν ένα μήνα μετά την επιτυχημένη αγωνιστική κινητοποίηση των ναυτεργατών την πορθμειακής γραμμής Καβάλας-Θάσου, που ανάγκασε τις πλοιοκτήτριες εταιρίες να αποδεχτούν ορισμένα από τα αιτήματά τους.

Η Ενωση Ναυτικών "Η ΘΑΣΟΣ" ζητά όπως το ΥΕΝ παρέμβει αμέσως για την επαναπρόσληψη των απολυμένων συνδικαλιστών. Ζητά ακόμα να μην υπάρξει άλλη δίωξη εργαζόμενου, να εφαρμοστούν οι ΣΣΕ, το 8ωρο, να διασφαλιστούν το δικαίωμα στη δουλιά και οι συνδικαλιστικές ελευθερίες στα καράβια. Τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των ναυτεργατών και την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες στην πορθμειακή γραμμή.

Η Ενωση Ναυτικών δηλώνει ότι "απαντάμε με κλιμάκωση των απεργιακών αγώνων σ' αυτή την απαράδεκτη πρόκληση των ιδιοκτητών, δίνουμε τη μάχη με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα ενάντια στην ασυδοσία και τα προνόμια των εφοπλιστών».

ΠΕΜΕΝ - «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»

Οι διοικήσεις των ναυτεργατικών Ενώσεων ΠΕΜΕΝ και «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», με κοινή ανακοίνωσή τους, καταγγέλλουν και καταδικάζουν τη νέα τρομοκρατική ενέργεια των πλοιοκτητών της γραμμής Θάσου - Καβάλας.

«Στόχος και αυτής της απαράδεκτης και παράνομης ενέργειας είναι να τρομοκρατήσουν τους ναυτεργάτες της γραμμής και να κάμψουν το αγωνιστικό τους φρόνιμα για να συνεχίσουν το όργιο των παρανομιών και αυθαιρεσιών που χρόνια επιδεινώνονται με την ανοιχτή προκλητική στήριξη του Λιμεναρχείου Καβάλας και των υπηρεσιών του ΥΕΝ», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Επίσης τονίζεται ότι «το Λιμεναρχείο Καβάλας, αλλά και προσωπικά ο Αρχηγός του ΛΣ κ. Α. Συρίγος, είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι γιατί επανειλημμένα τους έχουμε ενημερώσει για τις εξόφθαλμες παρανομίες και το καθεστώς πλήρους ασυδοσίας που λειτουργούν οι πλοιοκτήτες της γραμμής και αντί για την εφαρμογή των νόμων, συνεργάζονται ανοιχτά και απροκάλυπτα μαζί τους για τη συνέχιση αυτής της απαράδεκτης κατάστασης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ