Τετάρτη 31 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Διπλή μομφή

Οποιος πιστεύει ότι η ΝΔ θα αξιοποιήσει την πρόταση μομφής που κατέθεσε στη Βουλή, για να αποκαλύψει στους Ελληνες πολίτες το μέγεθος της απάτης που συντελείται στις χρηματαγορές και άρα και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, πλανάται πλάνη οικτρά. Το ίδιο απογοητευτικό θα είναι το αποτέλεσμα από τις απαντήσεις που θα δώσουν οι κυβερνώντες για ό,τι συμβαίνει στο «ναό του τζόγου». Το πιο πιθανό είναι ότι ενώ και οι δύο θα καταπιούν τη γλώσσα τους για τα πραγματικά και συνεχώς οξυνόμενα προβλήματα του ελληνικού λαού και της οικονομίας της χώρας, θα επιδοθούν στη γνωστή πλειοδοσία για το ποια πλευρά «αγαπά» και «ωφελεί» περισσότερο τη Σοφοκλέους.

Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι παραπάνω από δεδομένη. Λειτουργώντας ως υπαλληλίσκος της οικονομικής ολιγαρχίας, δεν κράτησε ούτε τα προσχήματα. Εγινε ξεδιάντροπος κράχτης του χρηματιστηριακού τζόγου και του δήθεν εύκολου πλουτισμού, που αυτός προσφέρει. Ανέδειξε, μάλιστα, την πορεία των τιμών της οδού Σοφοκλέους σε κύριο προπαγανδιστικό της ατού, στις ευρωεκλογές, αλλά και αργότερα. Σε στιγμές που οι πτωτικές τάσεις ήταν έκδηλες και οι κερδοσκόποι είχαν κάνει ήδη τη δουλιά τους.

Η στάση της ΝΔ είναι το ίδιο ύποπτη. Εκείνο που υποτίθεται πως την ενδιαφέρει είναι η πορεία των τιμών του Χρηματιστηρίου και η οικονομική καταστροφή, που υπέστησαν οι «μικροεπενδυτές». Μόνο που, πέρα από την απομάκρυνση του Παπαντωνίου, τα στελέχη της ακροβατούν με αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις και προτάσεις. Και σε κάθε περίπτωση ενισχύουν την -έτσι κι αλλιώς - θολή εικόνα που έχει ο απλός κόσμος για το Χρηματιστήριο. Λες κι αν ήταν αυτοί στο κυβερνητικό πηδάλιο, ο Δείκτης θα ακολουθούσε ανοδική πορεία και πέραν των 6.000 μονάδων...

Βέβαια, κυβέρνηση και ΝΔ συμφωνούν σε δύο τουλάχιστον ζητήματα. Πρώτον, ότι ο θεσμός - όπως τον ονομάζουν - είναι αναγκαίος για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης. Δεύτερον, ότι για την αναστροφή της αρνητικής κατάστασης απαιτείται επιτάχυνση των... διαρθρωτικών αλλαγών. Με δυο λόγια, δηλαδή, συμφωνούν στην ένταση των πλέον αντιλαϊκών πλευρών της οικονομικής πολιτικής, και συγκεκριμένα: Στη διασφάλιση της δυνατότητας των μεγαλοεπιχειρηματιών να αντλούν και στο μέλλον τζάμπα κεφάλαια από το ΧΑΑ, λεηλατώντας τις λαϊκές αποταμιεύσεις. Στο άμεσο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και την παραχώρησή της στα κοράκια της Σοφοκλέους. Στην επίσπευση των αναδιαρθρώσεων στις εργασιακές σχέσεις, στην κοινωνική ασφάλιση και την παραπέρα μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων. Στην παραχώρηση ακόμα περισσότερων δημόσιων πόρων για την ενίσχυση των μεγαλοεπιχειρηματιών. Με δυο λόγια, η μομφή πρέπει να είναι λαϊκή και να απευθύνεται και προς τα δύο κόμματα.

Σημασία, ενδεχόμενα, για τους εργαζόμενους, και ειδικά για εκείνους που έχασαν τις αποταμιεύσεις τους στο ΧΑΑ, δεν έχει τι λένε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Σημασία έχει να μη διαφεύγει της προσοχής ότι το Χρηματιστήριο υπάρχει για να υπηρετεί τους κεφαλαιοκράτες, και ως χώρος ανακατανομής κεφαλαίων και εισοδημάτων λειτουργεί, σε τελευταία ανάλυση, αποκλειστικά υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου. Αλλωστε, ακόμα και η ιστορία του ΧΑΑ δεν είναι καινούρια. «Εκατοντάδες και χιλιάδες απλοί άνθρωποι - έγραφε ο "Ριζοσπάστης" στις 12 του Νοέμβρη του 1996, όταν διαφαινόταν πως οι κερδοσκόποι των αγορών κάτι είχαν στα σκαριά - έχουν καταθέσει κατά καιρούς εκεί τις όποιες οικονομίες τους και στο τέλος έμειναν να κοιτούν τα χαρτιά των μετοχών και να μην πιστεύουν στα ματιά τους. Να μην πιστεύουν πώς είναι δυνατόν οι μετοχές, εκεί που τους έλεγαν πως αξίζουν ολόκληρη περιουσία, να αποτιμώνται τελικά για μερικά ψωροχιλιάρικα». Ακόμα σημαντικότερο είναι να έχουμε ως πυξίδα αυτό που πριν λίγες μέρες τόνιζε το ΚΚΕ. Οτι, δηλαδή, «οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες. Το μέλλον για τους ίδιους και τα παιδιά τους δε βρίσκεται στο Χρηματιστήριο. Βρίσκεται στην πάλη για μια καλύτερη ζωή».


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ