Τρίτη 30 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ
Καλλιεργούν κλίμα για να περάσουν αυταρχικές διατάξεις

«Υπόθεση όλων μας, του κάθε πολίτη, είναι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Η κοινωνία τους καταδικάζει. Αν έχουν κάτι οι πολίτες δε διστάζουν να το πουν στις αρχές». Σε αυτό το μήκος κύματος κυμάνθηκαν δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, φιλοκυβερνητικά άρθρα και αναλύσεις, ρεπορτάζ με θέμα την τρομοκρατία.

Είναι άξιον απορίας πώς θα μπορούσε ένας πολίτης να ξέρει για την τρομοκρατία ή την «τρομοκρατία» στη χώρα μας. Αλλά για να περάσουν οι αυταρχικές ρυθμίσεις του «τρομονόμου» που μαγειρεύουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, χρειάζεται η συναίνεση των εξουσιαζομένων. Καταβάλλεται προσπάθεια το υπό διαμόρφωση νομοθετικό πλαίσιο να ανοίξει το δρόμο της ταύτισης της πολιτικής δράσης με την «τρομοκρατία» και στη συνέχεια με το «οργανωμένο έγκλημα». Επιδίωξη των κυβερνώντων είναι η ταύτιση αυτών που αποκαλούν με τον όρο «πολίτικα εγκλήματα», με τα εγκλήματα του κοινού ποινικού δίκαιου.

Οι ρυθμίσεις που ετοιμάζονται χρησιμοποιούν αόριστες αξιολογικές έννοιες, όπως «τρομοκράτες» και «καθ' οιονδήποτε τρόπο διευκόλυνσή τους», όταν, σύμφωνα με τη βασική αρχή του ποινικού συστήματος, πρέπει να υπάρχει σαφής και λεπτομερειακή περιγραφή της συγκεκριμένης εγκληματικής συμπεριφοράς. Ετσι οι διωκτικές αρχές με μια «διασταλτική» ερμηνεία τους θα μπορούν να καταδιώκουν πολίτες που έχουν «ενοχλητική» αγωνιστική δραστηριότητα. Λαϊκούς αγωνιστές που δεν κρύβουν το πρόσωπό τους με κουκούλες, ούτε κρατούν σαρανταπεντάρια. Αγωνιστές που είναι απρόσβλητοι από επιχειρήσεις τύπου «δύτης».

Η τελευταία ήταν μια... έμπνευση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που καθοδήγησαν τις αντίστοιχες ελληνικές στην υλοποίησή της. Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων» πλησίασαν τον Ανδρέα Λεγάκη, που κινούνταν στο λεγόμενο αναρχοαυτόνομο χώρο, και τον προμήθευσαν με όπλα, τα οποία είχαν σύστημα εντοπισμού τους. Στη συνέχεια τα διέθεσε σε αγοραστές που εντοπίστηκαν, αλλά δεν πιάστηκαν, ούτε ασκήθηκε δίωξη σε βάρος τους. Για το ζήτημα αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας δήλωσε χτες ότι «...η φύση αυτού του θέματος δεν προσφέρεται για δημόσια συζήτηση. Ο τρόπος που ενεργούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο δημόσιας συζήτησης». Για να μας καθησυχάσει τόνισε ότι «γι' αυτό το θέμα είναι σε εξέλιξη σχετική έρευνα». Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας από τους στόχους των νομοθετούντων είναι και η διείσδυδη προβοκατόρων σε «τρομοκρατικές» οργανώσεις με σκοπό την εξάρθρωσή τους.

Ετοιμάζονται ρυθμίσεις που θεσμοθετούν την ατιμωρησία των... δυτών και όσων συμμετέχουν σε «τρομοκρατικές» πράξεις, που καταγγέλλουν τους λοιπούς «τρομοκράτες» και την επιείκεια των «μεταμεληθέντων τρομοκρατών», αν συνεργαστούν με τις διωκτικές αρχές, έστω και ανώνυμα. Προβλέπονται οικονομικά κίνητρα με μεγάλα ποσά, για εκείνους που θα δώσουν πληροφορίες στις αρχές. Θα καθιερωθεί η χρησιμοποίηση ανώνυμων καταγγελιών και ανώνυμων καταθέσεων, ως αποδεικτικό μέσο σε δίκες για «τρομοκρατία» και ως βάση για δικαστικές έρευνες.

Ετσι ανοίγεται «παράθυρο» για την κατασκευή κατηγοριών και διώξεων σε βάρος πολιτών μη αρεστών στην εκάστοτε εξουσία. Φαίνεται ότι τους κρατούντες δεν τους ενδιαφέρει το ότι καταπατείται μια βασική αρχή του ποινικού δικονομικού συστήματος που είναι η αμεσότητα της αποδεικτικής διαδικασίας, με την οποία ελέγχεται η αξιοπιστία των μαρτύρων.

Ταύτιση απόψεων Καραμανλή - Χρυσοχοΐδη

Την απόλυτη ταύτιση απόψεων κυβέρνησης και ηγεσίας ΝΔ για το νέο τρομονόμο επιβεβαίωσε η συνάντηση που είχαν χτες ο Κ. Καραμανλής και ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης στη Ρηγίλλης.

Εξερχόμενος ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ανέφερε ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο της ΝΔ για τη νομοθετική πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για την τρομοκρατία, ενώ δε δίστασε να εγκωμιάσει την «υπεύθυνη» στάση της ΝΔ στο ζήτημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Αφησε επίσης σαφώς να εννοηθεί ότι υιοθετεί τις προτάσεις που του είχε αποστείλει πριν από μερικούς η ΝΔ.

Περισσότερο αποκαλυπτικός ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Θ. Αναγνωστόπουλος, χαρακτήρισε τη συνάντηση «γόνιμη και εποικοδομητική» και εκτίμησε ότι «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο». Ερωτηθείς αν συμφωνεί με τις διατάξεις του «αντιτρομοκρατικού» νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση, απάντησε αδίστακτα: «Χωρίς συζήτηση»!

Από την πλευρά του ο Κ. Καραμανλής εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αυτή τη φορά η κυβέρνηση θα αναλάβει τις ευθύνες της, θα αφυπνιστεί και θα προχωρήσει στην ψήφιση ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού νόμου, προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της μάστιγας της τρομοκρατίας». Ζήτησε να δείξουν αποφασιστικότητα «όλες οι πολιτικές δυνάμεις και η ελληνική κοινωνία», ώστε «οι δολοφόνοι που κρύβονται πίσω από τις τρομοκρατικές οργανώσεις να συλληφθούν και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη». Τέλος, επισήμανε την υπευθυνότητα του κόμματός του, το οποίο έχει καταθέσει εδώ και δύο μήνες συγκεκριμένες προτάσεις για ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο. Πρόκειται για προτάσεις τις οποίες έχει υιοθετήσει σχεδόν στο σύνολό τους η κυβέρνηση Σημίτη στο νέο τρομονόμο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδημοκρατικός κατήφορος(2005-10-13 00:00:00.0)
Πλήρης υιοθέτηση των αποφάσεων της ΕΕ για τον «τρομονόμο»(2004-06-23 00:00:00.0)
ΞΕΘΩΡΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ...(2002-07-06 00:00:00.0)
Συνδέουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ με την τρομοκρατία(2001-06-02 00:00:00.0)
Περιμένουν τον «τρομονόμο» να τους «λύσει» τα χέρια(2001-03-31 00:00:00.0)
«Στο γύψο» τα δημοκρατικά δικαιώματα(2001-03-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ