Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αντιδημοκρατικός κατήφορος

Γρηγοριάδης Κώστας

Πόσο δημοκρατικό και σύμφωνο με τις ελευθερίες και τα δικαιώματα του πολίτη σε μια χώρα - μέλος της ευρωένωσης, σας φαίνεται το μέτρο της δυνατότητας των διωκτικών αρχών, να κρατούν φυλακισμένο και να ανακρίνουν όποιον θεωρούν ύποπτο για τρομοκρατική δραστηριότητα, επί 14 μέρες, χωρίς να του απαγγέλλουν κατηγορία και, επομένως, χωρίς να έχει τα δικαιώματα των κατηγορουμένων; Προφανώς, θεωρείται το ενδεχόμενο άκρως αντιδημοκρατικό και, ίσως, οι λίγο μεγαλύτεροι στα χρόνια θυμηθούν ότι ακόμη και η χούντα των συνταγματαρχών δεν τόλμησε να θεσμοθετήσει τέτοια μέτρα.

Δεν έχετε άδικο. Ετσι είναι. Σας πληροφορούμε, πάντως, ότι το μέτρο αυτό ισχύει, ήδη, στη «δημοκρατική» Μ. Βρετανία του «σοσιαλιστή» Τ. Μπλερ. Κι όχι μόνον ισχύει, αλλά θεωρείται και ανεπαρκές! Ετσι, η κυβέρνηση του Τ. Μπλερ προωθεί, ήδη, τον τρίτο - μετά τον Σεπτέμβρη του 2001- «αντιτρομοκρατικό» νόμο, ο οποίος θα δίνει το δικαίωμα στις διωκτικές αρχές, να κρατούν φυλακισμένους όσους θεωρούν υπόπτους επί τρεις μήνες, χωρίς να τους απαγγέλλουν κατηγορίες.

Ενα άλλο μέτρο του ίδιου νόμου ποινικοποιεί την «έμμεση υποκίνηση σε τρομοκρατικές πράξεις». Τι θα μπορεί να συμπεριληφθεί σ' αυτό; Σχεδόν, τα πάντα, που αφορούν σε οποιαδήποτε καταγγελία του υπάρχοντος καπιταλιστικού συστήματος. Μην ξεχνάτε ότι, σύμφωνα με τον «ευρω-τρομονόμο», η υπονόμευση της ισχύουσας οικονομικής τάξης συμπεριλαμβάνεται στις τρομοκρατικές πράξεις...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ