Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΓΔΜ
«Λάθος» το βέτο στην Ευρωπαϊκή Ενωση

«Λάθος κίνηση από την πλευρά της Ελλάδας», θα αποτελούσε η χρήση του δικαιώματός της να μη συμφωνήσει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Σκοπίων, λόγω της εκκρεμότητας της ονομασίας, σύμφωνα με την εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ Ράντμιλα Σεκερίνσκα.

«Οι αναγγελίες από την Ελλάδα για χρήση του δικαιώματός της να εμποδίσει τη συμμετοχή της χώρας μας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αποτελούν σοβαρό πρόβλημα τόσο για τη Μακεδονία όσο και για την ΕΕ και την περιοχή γενικότερα. Η θέση μας είναι ότι μία τέτοια επιλογή της Ελλάδας θα αποτελούσε λάθος κίνηση και λανθασμένη πολιτική», δήλωσε η Ρ. Σεκερίνσκα, η οποία στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είναι αρμόδια για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Αναφερόμενη στη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ, η οποία αναμένεται να γνωστοποιηθεί στις 9 Νοέμβρη, η Ρ. Σεκερίνσκα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτή θα είναι «θετική» για τη χώρα της.

Ο Τύπος στην ΠΓΔΜ

Στις αντιδράσεις από την Ελλάδα και σε επίμαχα για την ΠΓΔΜ σημεία της νέας πρότασης του ειδικού μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, εστιάζει τις αναφορές του ο χτεσινός Τύπος των Σκοπίων.

Η εφημερίδα «Ουτρίνσκι Βέσνικ», με τίτλο «Η Ελλάδα απειλεί με βέτο στην ΕΕ» και υπότιτλο «Ο κ. Μολυβιάτης προαναγγέλλει δημοψήφισμα για το όνομα», σημειώνει ότι η νέα πρόταση του Μ. Νίμιτς αποτέλεσε για την ελληνική πλευρά «ψυχρολουσία», στην οποία η ίδια απάντησε με την απειλή να θέσει βέτο για την υποψηφιότητα της «Μακεδονίας» στην ΕΕ, αλλά και για οποιαδήποτε προσπάθεια της χώρας να ενταχθεί σε διεθνείς οργανισμούς με άλλη ονομασία εκτός της «Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα «δύο επίμαχα σημεία» της νέας πρότασης Νίμιτς όσον αφορά την ΠΓΔΜ που παρουσιάζει η εφημερίδα «Ντνέβνικ»:

- Το πρώτο, ότι αντί του προθέματος «μακεδονικός» θα χρησιμοποιείται «της Δημοκρατίας της Μακεδονίας», που σημαίνει ότι απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται οι όροι «μακεδονική γλώσσα», «μακεδονικός λαός».

- Το δεύτερο είναι εκείνο, στο οποίο η εθνικότητα εξομοιώνεται με την υπηκοότητα, που σημαίνει ότι εκεί που θα πρέπει να αναγραφεί η εθνικότητα θα σημειώνεται πολίτης της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και όχι Μακεδόνας. Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι τα προαναφερόμενα σημεία έχουν εκτιμηθεί ως κίνδυνος για την εξάλειψη της εθνικής ταυτότητας της ΠΓΔΜ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ