Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ
Υποστήριξη σε Νίμιτς

Την υποστήριξή της στις «προσπάθειες» και ουσιαστικά τις προτάσεις Νίμιτς για το «Μακεδονικό» εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αποφεύγοντας να διευκρινίσει τη στάση της κυβέρνησης των ΗΠΑ σε μελλοντικό βέτο από την ελληνική κυβέρνηση στους διεθνείς οργανισμούς.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ανταμ Ερελι, κατέστησε σαφές ότι δεν προτίθεται να σχολιάσει την πορεία της διαμεσολάβησης του Μάθιου Νίμιτς, δηλώνοντας ότι «πρόκειται για ένα ζήτημα που επεξεργάζεται ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ, ο οποίος προσπαθεί, εκ μέρους του γενικού γραμματέα, να κάνει τους Ελληνες και τους Μακεδόνες να συμφωνήσουν σε ένα όνομα». Σημείωσε, πάντως, ότι «είναι μια διαδικασία που υποστηρίζουμε».

Ο Α. Ερελι τόνισε ότι δε γνωρίζει να υπήρξαν διαβουλεύσεις μεταξύ Ουάσιγκτον, Αθήνας και Σκοπίων για το θέμα αυτό, δήλωσε άγνοια σε ό,τι αφορά την τελευταία φορά που υπήρξε επικοινωνία μεταξύ του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του κ. Νίμιτς, ενώ επισήμανε ότι οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται άμεσα στις προσπάθειες που καταβάλλει ο ΟΗΕ, αλλά ο ρόλος τους είναι «καθαρά υποστηρικτικός». Ερωτηθείς εάν η Ουάσιγκτον θα υποστηρίξει την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, τη στιγμή που η Αθήνα έχει εκφράσει την πρόθεση να την παρεμποδίσει κάνοντας χρήση του δικαιώματος βέτο που διαθέτει, ο κ. Ερελι υπογράμμισε ότι τέτοιου είδους δηλώσεις προτρέχουν των εξελίξεων και της κατάστασης στην οποία βρίσκεται σήμερα το ζήτημα.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο σημείο όπου ο κ. Νίμιτς εργάζεται και με τις δυο πλευρές για να αντιμετωπίσει το θέμα του ονόματος και υποστηρίζουμε τις προσπάθειές του. Το τι θα συμβεί στο μέλλον σε άλλα θέματα, είναι νομίζω, απλά εικασίες» ολοκλήρωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ