Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Είναι υπόθεση όλων μας!

Η υπόθεση με τη δίωξη του Προέδρου του Εργατικού Κόμματος Ιρλανδίας, Σιν Γκάρλαντ, δεν είναι καθόλου τυχαία. Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός ζητάει να εκδοθεί με την εξωφρενική κατηγορία της «κομμουνιστικής συνωμοσίας για την υπόσκαψη του δολαρίου»!!! με βάσει στοιχεία που κατασκεύασαν οι μυστικές υπηρεσίες και ανέλαβαν να πλασάρουν κάποια φερέφωνά τους. Ο «Ρ», στο χτεσινό του φύλλο, έκανε μια μικρή αναφορά στα διάφορα «μαργαριτάρια», που παρουσιάζονται ως αδιάψευστα στοιχεία της εμπλοκής του Γκάρλαντ, από βιβλίο ενός γνωστού και μη εξαιρετέου αρθρογράφου της «Ουάσιγκτον Τάιμς».

Η ουσία της όλης ιστορίας είναι ότι η σύλληψη του αγωνιστή, που έγινε προκλητικά την περασμένη Παρασκευή στη διάρκεια της Ετήσιας Συνάντησης του Εργατικού Κόμματος Ιρλανδίας στο Μπέλφαστ στη Β. Ιρλανδία σε βρετανικό έδαφος (για να αφεθεί ελεύθερος στη συνέχεια έπειτα από καταβολή εγγύησης), είναι μια καθαρά πολιτική δίωξη. Εχει σκοπό την τρομοκράτηση του λαϊκού κινήματος στην Ιρλανδία και όχι μόνο. Ο συγκεκριμένος 71χρονος αγωνιστής είναι ένας μαχητής, ένας θρύλος του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος της χώρας του. Ανέπτυξε πλούσια δράση και συμπαραστάθηκε στο δημοκρατικό κίνημα της χώρας μας στη διάρκεια της φασιστικής χούντας, ενώ είναι, όπως και το κόμμα του, μαχητικός επικριτής της αμερικανοβρετανικής επέμβασης στο Ιράκ και ενάντια στην καταπίεση όπου Γης.

Στο πρόσωπό του, επομένως, διώκεται κάθε αγωνιστής, κάθε άνθρωπος καλής θέλησης που αντιδρά στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. Το αίτημα έκδοσής του που προβάλλουν οι ΗΠΑ στηρίζεται και κάνει πράξη τη συμφωνία «αντιτρομοκρατικής συνεργασίας» που υπέγραψε το 2003 η ΕΕ με τις ΗΠΑ. Και μάλιστα αυτό έγινε όταν την Προεδρία της ΕΕ είχε η Ελλάδα και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - φυσικά με την απόλυτη συμφωνία τής τότε αντιπολίτευσης και σήμερα κυβέρνησης της ΝΔ - και μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα μετά την 11 Σεπτέμβρη 2001, του...«είμαστε όλοι Αμερικανοί»!!!

Αυτή η εξέλιξη δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη, όπως και όποια άλλη προσπάθεια να μπει φραγμός στη δράση ανθρώπων που συνεχίζουν να αγωνίζονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια, για το σοσιαλισμό. Δεν ξεχνάμε ότι πρόσφατα, στη Γερουσία της Τσεχίας, βουλευτές από συντηρητικά κόμματα πρότειναν την απαγόρευση της «κομμουνιστικής προπαγάνδας» εξισώνοντάς την με το ναζισμό!!! Ολα αυτά συνηγορούν στο γεγονός ότι πρέπει να δυναμώσει η αγωνιστική αλληλεγγύη των λαών και η επαγρύπνηση για τις νέες επιθέσεις και προβοκάτσιες που ετοιμάζει ο ιμπεριαλισμός.

Η πρώτη απάντηση που έδωσαν την περασμένη Δευτέρα οι κομμουνιστές σε πολλές πόλεις της χώρας επιβάλλεται να συνεχιστεί για να σταματήσει η διαδικασία έκδοσης του Σιν Γκάρλαντ. Είναι υπόθεση όλων μας. Οχι μόνο των κομμουνιστών αλλά κάθε δημοκράτη, κάθε εργάτη, εργάτριας, νέου και νέας, κάθε διανοούμενου και καλλιτέχνη, κάθε πνευματικού ανθρώπου αυτής της χώρας, να ενώσει τη φωνή του, πριν είναι αργά...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ