Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΓΔΜ
Δηλώνει έτοιμη για διάλογο σχετικά με το όνομα

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, Ραντμίλα Σεκέρινσκα, υπερασπίστηκε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας της, εκφωνώντας ομιλία χτες στις Βρυξέλλες, σε συνέδριο που οργάνωσε το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής (European Policy Center) με θέμα «Μακεδονία - Η ευκαιρία του 2005».

Η επίσκεψη της Ρ. Σεκέρινσκα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις προσπάθειες της ΠΓΔΜ να δημιουργήσει ένα καλό κλίμα, ενόψει της 9ης Νοέμβρη, οπότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποφασίσει εάν και πότε θα ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ με την ΕΕ.

Κατά την ομιλία της, η Ρ. Σεκέρινσκα, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να επιλυθεί προς το συμφέρον της χώρας της, αλλά και της Ελλάδας. Η Ρ. Σεκέρινσκα δήλωσε ότι η χώρα της είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί και να συζητήσει το θέμα της ονομασίας με την Ελλάδα, αλλά σε καμία περίπτωση «η ΠΓΔΜ δε θα επιτρέψει το ζήτημα της ονομασίας να σταθεί εμπόδιο στην ένταξή της στη διεθνή κοινότητα, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Αναφερόμενη ειδικότερα στις σχέσεις της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, η Ρ. Σεκέρινσκα, επισήμανε ότι οι δύο χώρες έχουν πολύ καλές εμπορικές σχέσεις και ότι η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής αυτή τη στιγμή στην ΠΓΔΜ. Τόνισε δε, πως η χώρα της επιθυμεί να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που της παρουσιάζονται αυτήν την περίοδο, προκειμένου να ξεκινήσει ένας καινούριος διάλογος με την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org