Τρίτη 30 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξαναστρώνεται το ελληνοτουρκικό τραπέζι

Ο Γ. Παπανδρέου αποφασισμένος να συνεχίσει την πολιτική της προσέγγισης, παρά την αδιάλλακτη τουρκική στάση στο Κυπριακό

Την τοποθέτηση του Κυπριακού στο «ράφι», ώστε να μην εμποδίζει την πορεία της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, μεθοδεύει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία αναζητά τρόπους για να «καθησυχάσει» τη Λευκωσία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, με τη συνάντηση που είχε στο Νταβός το περασμένο Σαββατοκύριακο με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Μ. Γιλμάζ, συμφώνησε στην αναθέρμανση της διαδικασίας προσέγγισης. Οι δύο πλευρές, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, φέρονται να έχουν συμφωνήσει να δώσουν βάρος στην προώθηση της οικονομικής συνεργασίας, αφήνοντας, προς το παρόν, κατά μέρος τα ακανθώδη πολιτικά ζητήματα.

Τον Μάρτιο, κατά πάσα πιθανότητα, θα επισκεφθεί ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου την Τουρκία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Παναγιώτη Μπεγλίτη, που επιβεβαίωσε χτες τις σχετικές πληροφορίες που έφτασαν από το Νταβός. Τον ίδιο μήνα προγραμματίζεται να ανταποδώσει την επίσκεψη ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας. Ως στόχος αυτών των επισκέψεων προσδιορίζεται από παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας «η διατήρηση της δυναμικής» που έχει αποκτήσει η πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης τους τελευταίους μήνες.

Η Τουρκία, αξίζει να σημειωθεί, πρόκειται να υποβάλει εντός του Φεβρουαρίου το αποκαλούμενο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, στο οποίο θα περιγράφει τις δράσεις εκείνες που θα προωθήσει κατά προτεραιότητα, στο πλαίσιο της συμφωνίας εταιρικής σχέσης με την ΕΕ. Ο M. Γιλμάζ μετέφερε στον Γ. Παπανδρέου τη βούληση της κυβέρνησής του να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς οι μεταρρυθμίσεις, ώστε η Τουρκία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που απορρέουν από την εταιρική σχέση. Ζήτησε, επιπλέον, τη βοήθεια της ελληνικής πλευράς προς αυτή την κατεύθυνση, και ειδικότερα, ζήτησε να ενισχυθούν οι επαφές που ήδη γίνονται μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών για τη μεταφορά κοινοτικής τεχνογνωσίας. Επίσης, πρότεινε να αναζητηθεί με πολιτική βούληση τρόπος, ώστε να αρθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια που έχουν καθυστερήσει μέχρι σήμερα την υπογραφή συμφωνίας για την αποφυγή διπλής φορολογίας.

Το Κυπριακό

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, δήλωσε χτες ότι ο Γ. Παπανδρέου και ο M. Γιλμάζ συζήτησαν το Κυπριακό και ότι ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως θα πρέπει να υποστηριχτούν οι προσπάθειες του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου ο Γ. Παπανδρέου πρόκειται να επισκεφθεί την Κύπρο το Φλεβάρη.

Από την πλευρά του ο Μ. Γιλμάζ μετά τη συνάντησή του με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, δήλωσε ότι ανέφερε στον Γιώργο Παπανδρέου τους λόγους της στάσης την οποία έχει κρατήσει η τουρκική πλευρά στο Κυπριακό, αλλά και την επιθυμία της τουρκικής πλευράς για επανέναρξη των συνομιλιών με τρόπο που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Ο Τούρκος αντιπρόεδρος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το «ποιες είναι οι προσδοκίες της Ελλάδας», είπε: ότι «η ελληνική πλευρά έχει προσδοκίες σχετικά με τις διμερείς σχέσεις και το Κυπριακό που έχουν εκφραστεί και στο παρελθόν. Και εμείς έχουμε κάποιες προτεραιότητες στα ζητήματα αυτά. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία επιφύλαξη για την εξέταση των ζητημάτων αυτών με τρόπο που θα περιλαμβάνει το γενικό πλαίσιο. Συνεπώς εξέφρασα την άποψη ότι είμαστε πάντα έτοιμοι να συζητήσουμε όλα τα θέματα». Ο κ. Γιλμάζ χαρακτήρισε τον Γ. Παπανδρέου, ως έναν από τους αρχιτέκτονες του τουρκοελληνικού διαλόγου και τόνισε ότι μέχρι σήμερα κράτησε πολύ δημιουργική στάση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ