Τρίτη 30 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αναθεώρηση - εμπρηστής

Πριν από λίγους μόνο μήνες, εμβρόντητοι παρακολουθούσαμε όλοι μας το ολοκαύτωμα των δασών της χώρας μας. Αφωνοι, καταριόμασταν την - εκούσια και ακούσια - μάστιγα των πυρκαγιών, που μετέτρεπαν σε αποκαΐδια πανέμορφα δάση στη Σάμο, στο Μαίναλο, στην Πίνδο, στο Πήλιο, στην Κορινθία... Ο τελικός τραγικός απολογισμός του 1,5 εκατομμυρίου στρεμμάτων δασών και δασικών εκτάσεων που έγιναν στάχτη μάς γέμισε οδύνη, αλλά και οργή για την κυβερνητική πολιτική, που άφησε - ή ενθάρρυνε, ως ηθικός αυτουργός - να συντελεστεί αυτό το μεγάλο έγκλημα κατά του περιβάλλοντος και, σε τελευταία ανάλυση, κατά της ίδιας της υγείας και της ζωής...

Πού να το φανταστεί, λοιπόν, κανείς λογικός άνθρωπος εκείνη τη στιγμή ότι, μόλις λίγους μήνες μετά, η ίδια η κυβέρνηση, αλλά και το κόμμα της ΝΔ θα λειτουργούσαν εντελώς απροσχημάτιστα ως φανεροί, και όχι μόνο πλέον, όπως αποδεικνύεται, ως ηθικοί αυτουργοί, «εμπρηστές» των δασών! Μόνο έτσι θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την επιδιωκόμενη αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, που - αν τελικά περάσει - θα γίνει το όχημα για τη μεγαλύτερη επιχείρηση τσιμεντοποίησης των δασών της χώρας μας. Μεγαλύτερη συμφορά και καταστροφή κι από αυτές που έσπειραν στα δάση μας όλοι οι πόλεμοι των δύο αιώνων που πέρασαν. Ετσι απλά. Με μια ...συνταγματική προγραφή!

Ποιος ο λόγος για την αναθεώρηση του άρθρου 24; Ηταν μια διάταξη η οποία απέτυχε στο σκοπό της, που ήταν η προστασία των δασών και του περιβάλλοντος; Μήπως ενθάρρυνε όσους επιδίωκαν την καταστροφή τους και κρίθηκε τόσο επιτακτική ανάγκη η αλλαγή της; Οχι. Αντίθετα, η διάταξη αυτή αποδείχτηκε στην πράξη εντελώς επιτυχής. Η επιτυχία, μάλιστα, αυτή ξεγυμνώνει εντελώς όσους επιδιώκουν την εμπρηστική αυτή αναθεώρηση. Φανερώνει το δεδηλωμένο καταστροφικό τους σκοπό. Αποκαλύπτει πως ο μοναδικός τους στόχος είναι ο μαζικός αποχαρακτηρισμός των δασών και η ασύδοτη εμπορευματοποίησή τους.

Η αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου αποκαλύπτει τον πραγματικό χαρακτήρα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας σ' όλο της το μεγαλείο. Η υγεία, το περιβάλλον, το οξυγόνο του λαού, οι ανάγκες για ποιότητα ζωής περνούν, με την πολιτική των δύο βασικών κομμάτων της άρχουσας τάξης, στο περιθώριο. Στο προσκήνιο, βρίσκονται οι μεγαλοκατασκευαστές της ιδιωτικής πολεοδόμησης, το «δημόσιο συμφέρον» των μεγάλων έργων του κεφαλαίου, που κατά σύμπτωση δεν μπορούν να κατασκευαστούν ποτέ, χωρίς, παράλληλα, να καταστρέψουν οριστικά και αμετάκλητα το περιβάλλον. Στο προσκήνιο, για την κυβέρνηση, για την αξιωματική αντιπολίτευση και τους συνοδοιπόρους τους, βρίσκονται όσοι έχουν συμφέρον από την καταστροφή των δασών, οι κάθε λογής κερδοσκόποι γης.

Στόχος, λοιπόν, όλων αυτών, μέσω της αναθεώρησης, είναι η κατάλυση της όποιας προστασίας του περιβάλλοντος, όπως τόνισε, σε συνέντευξή του στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη», ο επίτιμος πρόεδρος του Ε` Τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας Μ. Δεκλερής. Ας αφήσουν τα προσχήματα και τις κακόγουστες «Βενιζέλειες» αναδιατυπώσεις, που επιχειρούν να βαφτίσουν «αειφορία» την τσιμεντοποίηση των δασών. Η απάντηση, επομένως, του λαού δεν μπορεί να είναι άλλη από την ανάπτυξη ενός κύματος αντίστασης, εδώ και τώρα, γιατί αύριο θα είναι πολύ αργά. «Καμία αλλαγή στο άρθρο 24 του Συντάγματος», όπως βροντοφώναξαν στη χτεσινή συναυλία στο Σύνταγμα. «Κανένα κερδοσκοπικό παιχνίδι με την υγεία μας», όπως θα φωνάξουν αύριο ακόμη περισσότεροι έξω από τη Βουλή...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ