Τρίτη 30 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Για να προκόψει ο λαός πρέπει να αφαιρεθεί η πίτα από την πλουτοκρατία

Συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»

Συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, φιλοξένησε χτες η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ». Η συνέντευξη, που επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος Γιάννης Ε. Διακογιάννης, είναι η πρώτη παρόμοια που έδωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μετά από το 16ο Συνέδριο του Κόμματος. Λόγω της επικαιρότητας, που αντικειμενικά έχουν τα ζητήματα που θίχτηκαν, ο «Ριζοσπάστης» αναδημοσιεύει σήμερα το κείμενο της συνέντευξης:

ΕΡ.: Μπήκαμε στον 21ο αιώνα και εσείς επιμένετε «κομμουνιστικά». Διοργανώσατε και το 16ο Συνέδριό σας. Ωστόσο, μπήκαμε στην πιο σύγχρονη εποχή της ανθρωπότητας. Γιατί, λοιπόν, να... χρειάζεστε οι κομμουνιστές και το ΚΚΕ;

ΑΠ.: Μετά την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος στην Ευρώπη, η ανθρωπότητα ζει ένα μεγάλο πισωγύρισμα. Το νιώθουν και μη κομμουνιστές. Και σου λένε, αν υπήρχε το αντίπαλο δέος, δε θα μπορούσε ο καπιταλισμός να κάνει τέρατα και σημεία. Στα Βαλκάνια είχαμε ειρήνη. Τώρα καταπίνουμε ραδιενέργεια. Χώρια τα άλλα...

ΕΡ.:Ναι, αλλά το ΚΚΕ...

ΑΠ.: Το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι αναγκαίο, όχι επειδή έτσι μας αρέσει, αλλά επειδή εκφράζει συγκεκριμένα ταξικά συμφέροντα. Πώς να το κάνουμε; Δεν μπορεί να συμφιλιωθεί ο εκμεταλλευόμενος με τους κατέχοντες. Ας δούμε γύρω μας πόσος πλούτος παράγεται και πόσοι τον καρπώνονται. Ο νέος αιώνας θα είναι των λαών.

Οσο για εκείνους που πολεμούν τις αποφάσεις του 16ου Συνεδρίου, ας πουν πού λαθεύουμε επί της ουσίας και όχι με... κοσμητικά του τύπου «ξεπερασμένοι», «δογματικοί». Υπάρχει ιμπεριαλισμός ή όχι; Υπάρχει ταξική εκμετάλλευση ή όχι; Γιατί γίνονται οι πόλεμοι, αν όχι για τα κέρδη της πλουτοκρατίας; Πώς θα βγούμε από αυτό το τούνελ; Συμφέρει, ή όχι, την εργατική τάξη να ενωθεί με τα μεσαία στρώματα σε ένα κοινωνικοπολιτικό μέτωπο, με στόχο τη λαϊκή οικονομία, τη λαϊκή εξουσία;

Αν αυτά είναι του παρελθόντος, ποια είναι τα σύγχρονα; Η κοινωνική συναίνεση; Τα κεντροδεξιά και κεντροαριστερά σχήματα; Μα, αν ανατρέξει κανείς στο παρελθόν, θα δει ότι οι υπερασπιστές της εκμετάλλευσης τα ίδια έλεγαν και πριν από 100 χρόνια.

ΕΡ.:Το Κόμμα σάς τίμησε για τέταρτη φορά. Εκλεγήκατε και πάλι Γενική Γραμματέας. Τι καθήκοντα αισθάνεσθε ότι σας βαραίνουν ιδιαίτερα;

ΑΠ.: Βλέπω - και είναι - συλλογική αυτή την ιδιότητα. Αρα, στοχεύσεις μου είναι αυτές του 16ου Συνεδρίου. Στο άμεσο διάστημα προτεραιότητα είναι η προώθηση των συσπειρώσεων στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), στο αντιπολεμικό κίνημα, η συγκέντρωση δυνάμεων κατά του ασφαλιστικού, καθώς και η δράση με βάση τις εξελίξεις στην αγροτική οικονομία. Θέλω να υπογραμμίσω, ότι δεν πρέπει να χαθεί ούτε ώρα στην πάλη κατά του ασφαλιστικού εκτρώματος. Χρειάζεται ενιαία δράση εργατών, αγροτών, μικρομεσαίων. Το πρόβλημα είναι κοινό.

Το Μέτωπο και οι Συμμαχίες

ΕΡ.: Το ΚΚΕ διακηρύσσει πως θέλει να συγκροτήσει ένα μέτωπο. Πόσο «ανοιχτοί» είστε σε συμμαχίες και με ποιους.

ΑΠ.: Στο μέτωπο υπάρχει άφθονος χώρος για την εργατική τάξη και τα μεσαία στρώματα, δηλαδή για τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού. Με αυτές τις δυνάμεις θα συγκροτηθεί το μέτωπο. Θα είναι το σπίτι τους. Και φυσικά στο μέτωπο θα υπάρχουν εκείνα τα κόμματα, οι κινήσεις, τα κινήματα των γυναικών, της νεολαίας και τα πρόσωπα που θεωρούν ότι φιλολαϊκή πορεία θα υπάρξει μόνο με σύγκρουση με τα μονοπώλια, τον ιμπεριαλισμό και την εξουσία τους. Για τη συγκρότηση του μετώπου, δε θέτουμε όρο την αποδοχή της δικής μας αντίληψης για το σοσιαλισμό. Θεωρούμε αναγκαιότητα τη λαϊκή οικονομία και τη λαϊκή εξουσία. Είναι η απάντηση στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και των καπιταλιστικών κερδών. Για ν' αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχει ο λαός, πρέπει τον παραγόμενο πλούτο κάποιος να τον διαχειρίζεται προς όφελος των εργαζομένων. Αυτός ο «κάποιος» είναι η λαϊκή εξουσία. Βεβαίως κάθε δύναμη του μετώπου μπορεί να έχει τη δική της αντίληψη γι' αυτή την εξουσία. Αρκεί να μην πρόκειται για απόχρωση της σημερινής. Πρέπει να είναι εξουσία του λαού.

ΕΡ.:Στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς ορισμένοι σάς ασκούν κριτική. Λένε πως δεν μπορείς να περιμένεις να υπάρξουν οι ιδανικότερες συνθήκες για ένα πλατύ μέτωπο, όταν η άλλη πλευρά τα βρίσκει π.χ. βομβαρδίζοντας τους Σέρβους. Λένε, ακόμα, πως εσείς καθυστερείτε ή πως το ΔΗΚΚΙ και η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΝ, φιλοσοφούν... Εχουν άδικο;

ΑΠ.: Μια συνεργασία που θα στοχεύει μόνο στη μείωση του δικομματισμού, θα είναι σε βάρος του λαού. Γιατί ο δικομματισμός μπορεί να μειώνεται, αλλά η αντιλαϊκή πολιτική να συνεχίζεται.

Εκτός από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, υπάρχει το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, υπάρχει η πλουτοκρατία. Δίχως τη ρήξη και την ανατροπή τους, δεν μπορεί να υπάρξει, φιλολαϊκή πορεία. Παράδειγμα: Θα βγει η Ελλάδα από τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς; Θα εφαρμοστεί δημόσιο σύστημα Ασφάλισης - Υγείας; Θα υπάρχει δουλιά για όλους; Θα πούμε «όχι» στον ευρωστρατό; Πώς θα γίνουν αυτά; Με τον εκσυγχρονισμό (!) του πολιτικού συστήματος; Με μια εναλλακτική πρόταση που δήθεν θα αμβλύνει τις πιο οξυμένες γωνίες της αντιλαϊκής πολιτικής, διατηρώντας και ενισχύοντας την ουσία, δηλαδή την κυριαρχία των μονοπωλίων; Για να προκόψει ο λαός, πρέπει να αφαιρεθεί η πίτα της πλουτοκρατίας. Και η πίτα δίκη της και ο σκύλος χορτάτος δε γίνεται.

ΕΡ.:Ωστόσο, υπάρχει η κριτική...

ΑΠ.: Ως κόμμα έχουμε αναλάβει τις ευθύνες μας. Πρέπει να αναλάβουν τις δικές τους και οι ταξικές εργατικές λαϊκές δυνάμεις. Και, σε τελική ανάλυση, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπάρξει το βάθρο του μετώπου, οι κοινωνικές συμμαχίες. Και στον τομέα αυτό έχει πραγματοποιηθεί συνάντηση των κομμουνιστών και των μελών του ΔΗΚΚΙ στο ΠΑΜΕ, στο αντι-ΝΑΤΟικό βαλκανικό κέντρο και αλλού. Η ανάπτυξη της πάλης, η ριζοσπαστική μετατόπιση των λαϊκών δυνάμεων θα επιδράσει και στη δημιουργία κομμάτων με αντιιμπεριαλιστικό προσανατολισμό. Στη δράση θα κριθεί η θέληση και ο προσανατολισμός να υπάρξουν σωστές συνεργασίες και όχι με λόγια που θολώνουν τα νερά.

Αλλοι απέχουν από τη δράση...

ΕΡ.: Αρνείσθε όμως κάποιες συμμαχίες...

ΑΠ.: Πάρτε παράδειγμα τον ΣΥΝ. Ενώ η ηγεσία του αρνείται κάθε ιδέα μετώπου, ταυτόχρονα με ελιγμούς και κόλπα επιχειρεί να πείσει ότι το ΚΚΕ αρνείται τις συμμαχίες! Το ΚΚΕ, βεβαίως, αρνείται τις συμμαχίες με δυνάμεις που το πρόγραμμά τους συγκλίνει με του ΠΑΣΟΚ, όπως του ΣΥΝ. Από την άλλη, το ΚΚΕ δεν αρνείται την κοινή δράση, όπου είναι δυνατό. Και το κάνει (απλή αναλογική κ.ά.). Αλλοι την αποφεύγουν και απέχουν από τις διαδηλώσεις κατά του πολέμου και άλλες, ενώ συμπλέουν με το ΠΑΣΟΚ στη ΓΣΕΕ και αλλού.

ΕΡ.:Μα, δεν μπορεί σε ένα - δύο ζητήματα να υπάρξει συνεργασία;

ΑΠ.: Η λογική που λέει «να συνεργαστούμε πολιτικά έστω και σε 1 ή 2 σημεία που συμφωνούμε», στην ουσία αφήνει στο απυρόβλητο την αντιλαϊκή πολιτική. Γιατί η επίθεση που δέχεται ο λαός είναι ολομέτωπη. Αγκαλιάζει τα πάντα. Μια πολιτική συμμαχία, επομένως, πρέπει να χτυπάει την κατεύθυνση της αντιλαϊκής πολιτικής. Οταν αυτό δε συμβαίνει, τι σόι συμμαχία θα είναι αυτή; Θα είναι της διαχείρισης.

Κι ένα τελευταίο: υποστηρίζει ο ΣΥΝ ότι επιδιώκει να συμβάλει στη δημιουργία προοδευτικής κυβέρνησης. Αυτή η κυβέρνηση θα κοινωνικοποιήσει τις επιχειρήσεις που ιδιωτικοποιήθηκαν ή ιδιωτικοποιούνται; (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΑΒ, «Ολυμπιακή» κλπ.); Θα καταργήσει τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Στα εργοστάσια και στις επιχειρήσεις θα θεσμοθετήσει τον εργατικό κοινωνικό έλεγχο; θα διώξει τις βάσεις και τα πυρηνικά; Θα απορρίψει το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ με πρακτικά μέτρα; Θα ακυρώσει τα μισθοφορικά στρατιωτικά Σώματα; Θα καταγγείλει το «Σύμφωνο Σταθερότητας»; Ασφαλώς όχι. Δεν έχει τέτοιους στόχους ο ΣΥΝ. Αρα, θα είναι κυβέρνηση εκσυγχρονισμού της δικτατορίας των μονοπωλίων.

ΕΡ.:Ερχονται, πάντως, δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Κάποιοι λένε «ας μη χαθεί άλλη μια τέτοια ευκαιρία».

ΑΠ.: Οι ευκαιρίες δεν έρχονται από εκλογές σε εκλογές, δίχως να τις υποτιμάμε. Υπάρχουν καθημερινά στη δράση. Αυτό είναι το κύριο. Το ΚΚΕ θα ασχοληθεί με αυτό το θέμα το ερχόμενο διάστημα και θα διαμορφώσει τις θέσεις του. Πάντως, έχουμε δώσει δείγματα γραφής. Στις προηγούμενες εκλογές το ΚΚΕ συμπαρατάχτηκε με εκατοντάδες υποψήφιους μη μέλη του, στη βάση προγραμμάτων που ήσαν σε αντιπαράθεση με επιλογές της ΕΕ και την αντιλαϊκή πολιτική.

ΕΡ.:Υπάρχουν στελέχη που δεν ανήκουν σήμερα στο ΚΚΕ (π.χ. Γιάννης Θεωνάς) ή άλλοι που στηρίζουν αλλά δε μετέχουν στον οργανωτικό κορμό του κόμματός σας (π.χ. Κώστας Κάππος). Μελλοντικά ποιες θα είναι οι κινήσεις σας;

ΑΠ.: Ο καθένας δίνει τις εξετάσεις του, είτε συμπαρατασσόμενος με το ΚΚΕ είτε δρώντας κατά της πολιτικής του ΚΚΕ. Δεν πρέπει να χαθεί ούτε ώρα στην πάλη κατά του ασφαλιστικού εκτρώματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με ισχυρό ΚΚΕ να ανοίξουμε διέξοδο για το συμφέρον του λαού(2015-09-03 00:00:00.0)
Ο ΛΑΟΣ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙ ΜΕ ΤΟΛΜΗ τη δική του αντεπίθεση(2013-09-14 00:00:00.0)
Οπλο για το σήμερα που ανοίγει το δρόμο για το αύριο η πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ(2008-04-19 00:00:00.0)
Η στήριξη του ΚΚΕ ελπίδα του λαού(2004-06-02 00:00:00.0)
Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!(2000-04-29 00:00:00.0)
290496r.372(1996-05-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ