Τρίτη 17 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΙΚΑΡΙΑΣ
Στο δρόμο οι ηλικιωμένοι - απολύονται εργαζόμενοι

Απόφαση της Μητρόπολης Σάμου, που οδήγησε σε κατάληψη του Γηροκομείου από τους εργαζόμενους και εκπροσώπους φορέων του νησιού

Μια γενική εικόνα από την κατάληψη του Γηροκομείου στην Ικαρία
Μια γενική εικόνα από την κατάληψη του Γηροκομείου στην Ικαρία
Στο δρόμο κινδυνεύουν να βρεθούν 14 ηλικιωμένοι και 7 εργαζόμενοι, καθώς η Μητρόπολη της Σάμου ανακοίνωσε το κλείσιμο του μοναδικού Γηροκομείου στην Ικαρία. Από χτες οι εργαζόμενοι στο Γηροκομείο με τη συμμετοχή και τη συμπαράσταση φορέων της περιοχής έκαναν κατάληψη στο Γηροκομείο προστατεύοντας το δικαίωμα των ηλικιωμένων στη στέγαση και την αξιοπρεπή διαβίωση, καθώς και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

To Γηροκομείο της Ικαρίας κτίστηκε πριν 25 χρόνια σε εκκλησιαστικό οικόπεδο με δωρεές των απανταχού Ικαριωτών και κυρίως της Πανικαριακής Αδελφότητας Αμερικής. Εφτασε να φιλοξενεί μέχρι και 35 ηλικιωμένους και μέχρι πριν πέντε χρόνια παρουσίαζε και πλεόνασμα στις ετήσιες χρήσεις.

Στις 29/4/2011 η Μητρόπολη της Σάμου διεμήνυσε μέσω της διευθύντριας του Γηροκομείου ότι στις 29/5/2011 το Γηροκομείο θα κλείσει. Ως αιτίες για την απόφαση αυτή παρουσιάστηκαν στους ηλικιωμένους και τους εργαζόμενους προβλήματα στατικότητας του κτιρίου, καθώς και κάποιες διαπιστώσεις του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες ειδικότητες στο προσωπικό. Οσον αφορά το πρόβλημα της στατικότητας οι ισχυρισμοί διαψεύστηκαν από το μηχανικό που με εξουσιοδότηση και της ίδιας της Μητρόπολης ανέλαβε να εκπονήσει μελέτη για την επέκταση του Γηροκομείου, καθώς εκκρεμεί προς υλοποίηση δωρεά ομογενούς από την Αμερική ύψους ενός εκατ. δολαρίων. Παρ' όλα αυτά η Μητρόπολη επιμένει και σχεδιάζει να μεταφέρει τρεις ηλικιωμένους στο Γηροκομείο του Καρλοβασίου και τους υπόλοιπους «στις πλατείες των χωριών τους για να τους παραλάβουν οι συγγενείς τους», όπως είπε σε κάποια στιγμή η διευθύντρια. Κι ενώ η εκκρεμεί η εκτέλεση της δωρεάς, η Μητρόπολη επιμένει στο κλείσιμο και μάλιστα διεκδικεί, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, με δικαστικά μέσα και τη δωρεά!

Οι εργαζόμενοι ζήτησαν έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου της Ικαρίας, αλλά μέχρι στιγμής η δημοτική αρχή παραμένει απαθής. Ετσι το περασμένο Σάββατο, με πρωτοβουλία των εργαζομένων και του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου, έγινε μαζικότατη πανικαριακή συγκέντρωση στον Αγιο Κήρυκο, με τη συμμετοχή μελών της Πανικαριακής Αδελφότητας Αμερικής, εργατικών σωματείων, τοπικών συλλόγων, εκπροσώπων του Δημοτικού Συμβουλίου και εκπροσώπου του Εργατικού Κέντρου Σάμου. Από τη συγκέντρωση απουσίασαν εντελώς, παρότι κλήθηκαν, εκπρόσωποι του ΔΣ του Γηροκομείου.

Στη συγκέντρωση αποφασίστηκε και η κατάληψη, που ξεκίνησε χτες. Εκτός από τη διασφάλιση της φροντίδας των ηλικιωμένων και των θέσεων εργασίας οι φορείς ζητούν την έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου. «Ζητάμε από όλους τους φορείς του Νομού να στηρίξουν το δίκαιο αγώνα μας, που είναι παρακαταθήκη για Δημόσια, Δωρεάν, Αξιοπρεπή Υγεία και Πρόνοια για όλους», τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι και το Σωματείο των εργαζομένων στο νοσοκομείο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ