Τρίτη 17 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κήρυκας μίσους

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ξέσπασε για μια ακόμα φορά κατά των μεταναστών ο ΛΑ.Ο.Σ. Ο εκπρόσωπός του δήλωσε χτες: «Με κανένα οικονομικό κίνητρο δεν πρόκειται να υπάρξει εθελοντής με τύχη ανάλογη με αυτήν που επιφύλαξαν οι λαθρομετανάστες στον Μανώλη Καντάρη. Με αερολογίες "δεν βάφονται αβγά". Αν δεν τους διώξουμε, θα μας διώξουν».

Οι δολοφόνοι του Μ. Καντάρη δεν έχουν ακόμα συλληφθεί. Αυτό όμως δεν εμποδίζει το ΛΑ.Ο.Σ. να υποδείξει την καταγωγή τους. Μπορεί οι δολοφόνοι να είναι μετανάστες, μπορεί και όχι, αυτό από πού κι ως πού ενοχοποιεί συνολικά τους μετανάστες ή συνολικά τους Ελληνες; Από πότε η πράξη ενός μπορεί να στιγματίσει τους πάντες; Λεπτομέρειες για το ΛΑ.Ο.Σ. αρκεί να υπηρετείται η μόνιμη επωδός των τοποθετήσεών του, που δεν είναι άλλη από το αίτημα «να τους διώξουμε»... Προσπερνά όμως το ποιος τους έφερε ή καλύτερα ποιος τους εξανάγκασε να εγκαταλείψουν πατρίδες και οικογένειες. Το προσπερνά γιατί στηρίζει με νύχια και με δόντια το σύστημα που τους ξερίζωσε από τις πατρίδες τους, τις οποίες αιματοκύλισε και βύθισε στο μαύρο σκοτάδι της εξαθλίωσης.

Ας προσπεράσουν και οι άνθρωποι του μόχθου την επικίνδυνη ρητορεία του ΛΑ.Ο.Σ. Ο εχθρός τους δεν είναι εκεί που δείχνει το μόρφωμα του κ. Καρατζαφέρη. Εκεί δε θα βρουν παρά ανθρώπους βασανισμένους, που αναζητούν στον ήλιο μοίρα και που η πλουτοκρατία εκμεταλλεύεται άγρια αφενός βγάζοντας από τον ιδρώτα τους τρελά κέρδη αφετέρου ενοχοποιώντας τους - διά των προθύμων τύπου ΛΑ.Ο.Σ. - για όλα όσα η ίδια διαπράττει συνολικά σε βάρος του λαού.

Εξετάσεις στην αστική τάξη

Είναι άλλο πράγμα να καταγγέλλει κανείς προβοκάτσιες, όποιο περίβλημα κι αν φέρουν οι φορείς τους, κι άλλο να «πατάει» σ' αυτές για να στηρίξει την άποψη που εξέφρασε χτες στον ρ/σ «Κόκκινο» ο βουλευτής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης: «(...) απόλυτη αντίθεση στη βία, μηδενική ανοχή στη βία απ' όπου κι αν προέρχεται (...) δεν υπάρχει δική μας και δική σας βία, δεν υπάρχουν δικοί μας και δικοί σας νεκροί, αυτά όλα λειτουργούν ως ένας φαύλος κύκλος».

Το «μονοπώλιο», όμως, της βίας το έχει η εξουσία του κεφαλαίου και το αστικό κράτος. Από εκεί εκπορεύονται και οι κάθε είδους προβοκάτσιες. Στόχος αυτής της βίας είναι πάντα η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, ιδιαίτερα σήμερα που δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες για τη ριζοσπαστικοποίηση συνειδήσεων, για πύκνωση των γραμμών του εργατικού λαϊκού κινήματος και της πάλης. Με τη βία της προβοκάτσιας επιδιώκεται ο εκφοβισμός και η καθήλωση. Αλλά δεν είναι η μόνη μορφή της αυτή. Βία δέχονται καθημερινά, και μάλιστα σκληρή, οι εργάτες στους τόπους δουλειάς, αυθαιρεσία και εργοδοτική τρομοκρατία, για να σκύβουν το κεφάλι και να σιωπούν στην κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων τους. Βία αιματηρή είναι τα εργατικά δυστυχήματα, οι εργάτες που πληρώνουν με τη ζωή τους τη δίψα του κεφαλαίου για περισσότερα κέρδη, άρα λιγότερα έως ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Βία δέχεται καθημερινά η εργατική λαϊκή οικογένεια με τη μορφή της φτώχειας και της ανέχειας. Και ίσως αυτή να είναι η χειρότερη μορφή βίας.

Η άποψη του Δ. Παπαδημούλη στην προέκτασή της αρνείται σε όλους αυτούς, τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού, να απαντήσει στη βία που του ασκείται από μια οικτρή μειοψηφία με την ανάπτυξη της ταξικής πάλης. Το ίδιο έκανε προ ημερών ο Αλ. Τσίπρας, που ταύτισε τους μαζικούς λαϊκούς αγώνες με το χάος και την τυφλή βία και υπέδειξε σαν ικανό υποκατάστατο της ταξικής πάλης το ...δημοκρατικό δρόμο, δηλαδή τις εκλογές.

Ο λαός, όμως, θα απαντήσει αργά ή γρήγορα στη βία της πλουτοκρατίας. Η απάντηση σ' αυτήν τη βία και η συντριβή της μήτρας που τη γεννά είναι ιστορικό καθήκον της εργατικής τάξης.

Αθλια προπαγάνδα

Αθλιους συνειρμούς σε βάρος του ΚΚΕ επιχειρεί το «Εθνος» του περασμένου Σαββάτου, όπου παρουσιάζει μια φωτογραφία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τίτλο «Καταστολή» και λεζάντα όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «την επισήμανση ότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, "φαινομενικά, η μόνη λύση είναι η καταστολή" έκανε η Αλ. Παπαρήγα με αφορμή το χάος στο κέντρο της Αθήνας. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναγνώρισε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη επιτήρηση μετά τις 10 το βράδυ, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να περιφρουρεί το κέντρο της Αθήνας η "Χρυσή Αυγή"»...

Το σχόλιο αφήνει να εννοηθεί ότι το ΚΚΕ ζητάει μεγαλύτερη καταστολή, τη στιγμή που το ΚΚΕ, μέσα από την τοποθέτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, πρόβαλε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο μέτρων αντιμετώπισης της κατάστασης σε όφελος Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων, ξεκαθαρίζοντας επίσης ότι η επιτήρηση από την Αστυνομία χρειάζεται «για να διαφυλάσσει από την εγκληματικότητα και όχι για να σπάνε τα κεφάλια διαδηλωτών».

Την ίδια στιγμή, σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ την περασμένη Παρασκευή τονίζεται: «Αυτήν ακριβώς την κατάσταση αξιοποιούν διάφοροι μηχανισμοί και υπηρεσίες, ρατσιστικές οργανώσεις και συμμορίες, που θέλουν να αναπτυχθούν φαινόμενα μίσους, αντιπαράθεσης και σύγκρουσης μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών με βάση το χρώμα, την εθνική καταγωγή και το θρήσκευμα, για την καλλιέργεια της διάσπασης και της εχθρότητας μεταξύ των εργαζομένων, αλλά και για την προώθηση ευρύτερων αντιλαϊκών, αντιδραστικών σχεδιασμών. Επιδιώκουν, μέσω του κλίματος φόβου, αβεβαιότητας και τρομοκρατίας, να δικαιολογήσουν τη λήψη βάρβαρων μέτρων καταστολής. Στόχο δεν έχουν μόνο τους μετανάστες αλλά όλους τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Θέλουν να τσακίσουν το εργατικό λαϊκό κίνημα, να αποπροσανατολίσουν, να εγκλωβίσουν τη λαϊκή αγανάκτηση σε αντιδραστική κατεύθυνση, να συσκοτίσουν το ποιοι είναι οι μεγάλοι ληστές και εκμεταλλευτές του λαού, να βγάλουν λάδι την πλουτοκρατία και τα κόμματα που την υπηρετούν».

Ας μην παριστάνουν τους ανήξερους, λοιπόν, γιατί οι θέσεις του ΚΚΕ ήταν και είναι ξεκάθαρες.

Καμιά συναίνεση με τους αστούς

Με επίκεντρο την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου από την τρόικα και με δεδομένες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το αστικό πολιτικό σύστημα στη διαχείριση της βαθιάς κρίσης, μεγαλώνουν οι εκβιασμοί και η τρομοκρατία στο λαό να κάτσει στ' αυγά του, να συναινέσει στα μέτρα που έχουν παρθεί έως σήμερα και στα χειρότερα που έρχονται. Ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφορές και τους ανταγωνισμούς τους, όλα τα αστικά κόμματα και οι σύμμαχοί τους στην ΕΕ και την Ευρωζώνη καλούν τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να αποδεχτούν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος διεξόδου από την κρίση, πέρα από αυτόν που οι ίδιοι υπηρετούν και ο οποίος οδηγεί στην ολοένα και μεγαλύτερη φτώχεια του λαού, με προσχεδιασμένα μέτρα, μέσα και έξω από το μνημόνιο.

Μέσα σ' ένα τέτοιο κλίμα, οργιάζει τις τελευταίες μέρες η προπαγάνδα, για το αν αρκεί το σημερινό μνημόνιο ώστε να συνεχιστεί η δανειοδότηση από την τρόικα, για το αν συμφέρει περισσότερο η λύση της αναχρηματοδότησης ή της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, για το αν το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο νέο δάνειο, ή αυτό θα προέλθει αποκλειστικά από την ΕΕ, όπως και για το αν κάποιες χώρες της Ευρωζώνης εξετάζουν ήδη να αποσυρθούν από τη συμμετοχή τους στη δανειοδότηση της Ελλάδας, με την παρατήρηση ότι η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει με την πρέπουσα αποφασιστικότητα το σύνολο των μέτρων που προβλέπει η δανειακή συμφωνία.

Ολα τα παραπάνω συγκλίνουν στον εξής εκβιασμό προς το λαό: Τα πράγματα είναι κρίσιμα και οριακά για τη χώρα. Αρα, αυτό που χρειάζεται είναι η συναίνεση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις και, βέβαια, η συμφωνία του λαού με το πρόγραμμα των αναδιαρθρώσεων, που αποτελούν προϋπόθεση για την κάθε είδους συμφωνία με την τρόικα σε σχέση με το ελληνικό χρέος. Στη βάση αυτής της άθλιας προπαγάνδας, το κεφάλαιο και τα κόμματά του προσπαθούν να νομιμοποιήσουν τα αντιλαϊκά μέτρα που πήραν και σχεδιάζουν να πάρουν. Οχι, βέβαια, για να μειώσουν τα χρέη και τα ελλείμματα, που η φιλομονοπωλιακή τους πολιτική δημιούργησε, αλλά για να φτηνύνει κι άλλο η εργατική δύναμη. Για να καταστραφεί ελεγχόμενα και όχι άναρχα το κεφάλαιο, που αντικειμενικά πρέπει να φύγει από τη μέση για να ξεπεραστεί η κρίση υπέρ της πλουτοκρατίας.

Η πρεμούρα τους για συναίνεση και οι εναλλακτικές λύσεις για τις οποίες αντιμάχονται στο παρασκήνιο δείχνουν τη δυσκολία τους να διαχειριστούν την κρίση, αλλά και να συγκεράσουν τα επιμέρους συμφέροντα μερίδων του κεφαλαίου εντός της ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο. Για παράδειγμα, οι τράπεζες στην Ελλάδα κρατούν σφιχτά κλειστή την κάνουλα της δανειοδότησης προς τις επιχειρήσεις, για να θωρακιστούν απέναντι στο ενδεχόμενο της ελεγχόμενης πτώχευσης, την ίδια ώρα που άλλες μερίδες του κεφαλαίου πιέζουν για δάνεια και κρατικό χρήμα στην «αγορά». Οι εργαζόμενοι και ο λαός κανένα συμφέρον δεν έχουν να συμμεριστούν τις αγωνίες και την ανησυχία των αστών. Καμιά διέξοδος από αυτές που συζητιούνται στα ιμπεριαλιστικά όργανα δεν αφορούν το λαϊκό συμφέρον, αντίθετα το εχθρεύονται. Η πραγματική διέξοδος για το λαό θα γίνεται πιο ορατή, όσο με την πάλη του μεγαλώνει τα ρήγματα στο αστικό σύστημα, όσο δυναμώνει το ταξικό κίνημα και το ΚΚΕ.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Απρόσκοπτες οι αντιλαϊκές πολιτικές...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΕΝΤΑΞΕΙ, ΟΛΟΙ ΜΑΘΑΜΕ (θέλαμε - δε θέλαμε) για τις άθλιες ιστορίες του Στρος - Καν. Ομως, αυτό δεν είναι το πιο εντυπωσιακό...

Είναι, όμως, το ότι όλοι, από τον Σόιμπλε ως τον Πεταλωτή, έσπευσαν να μας ...καθησυχάσουν σχετικά με το ότι θα συνεχιστούν σαν να μην έγινε τίποτε οι σχέσεις Ελλάδας - ΔΝΤ!

Ο οργανισμός δουλεύει απρόσκοπτα και νυχθημερόν, οπότε δεν τον απασχολούν τέτοιες υποθέσεις, μας διαβεβαίωσαν. Είναι... «θεσμική» η σχέση και τίποτε δεν την πτοεί.

Τους είπε, άραγε, κανείς ότι ...έχουμε κάποιο σχετικό άγχος; Νομίζουν ότι στενοχωρήθηκε κανένας μήπως καθυστερήσει η εφαρμογή του μνημονίου και όποιων άλλων συμφωνιών έχουν υπογράψει;

Προφανώς, τους δικούς τους προβληματισμούς εκφράζουν, που καμία σχέση δεν έχουν με αυτά που απασχολούν τους εργαζόμενους και το λαό.

ΠΑΡΕΜΠΙΠΤΟΝΤΩΣ, επειδή πολλά ακούσαμε - με αφορμή την υπόθεση Στρος-Καν - για τον άτεγκτο χαρακτήρα της αμερικανικής Δικαιοσύνης και για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους πάντες ως ίσους, θα συνιστούσαμε σε όσους τα λένε να είναι πιο... συγκρατημένοι.

Ας περιορίσουν κάπως το θαυμασμό τους για ένα σύστημα Δικαιοσύνης στο οποίο μπορεί να υπάρχει το Γκουαντάναμο (όχι ένα, αλλά πολλά).

Για ένα σύστημα που αθωώνει αστυνομικούς που δολοφονούν (θυμάστε την εξέγερση στο Λος Αντζελες), δε βρίσκει άκρη με την «Enron», επιτρέπει τη δράση της CIA, θεωρεί νόμιμες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Και κυρίως για ένα σύστημα δικαίου όπου υπερισχύει το δικαίωμα των πολυεθνικών και των εταιρειών να κερδοσκοπούν. Αυτός είναι και ο μόνος νόμος που δεν μπορεί να παραβιαστεί στις ΗΠΑ.

Αυτά για όσους πιστεύουν ότι μπορούν να μεταφέρουν... δικαστικά θρίλερ χολιγουντιανού περιεχομένου στην κοινή γνώμη με επιτυχία.

Παραμύθια «δίχως δράκο»

Γρηγοριάδης Κώστας

Το γνωστό παραμύθι περί «κόκκινων γραμμών» αναπαράγει για πολλοστή φορά ο πρωθυπουργός στην προσπάθειά του να καλλιεργήσει την παντελώς ψεύτικη εικόνα ότι τάχα βάζει κάποια όρια στα «παζάρια» που τάχα κάνει με την τρόικα για τα νέα πρωτοφανούς βαρβαρότητας μέτρα που προωθούνται. «Θα ήθελα να προσθέσω και κάτι άλλο ακόμα για το οποίο έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία: το να μας ζητείται ένα νησί ή ένα μνημείο, ως εγγύηση, είναι σχεδόν προσβλητικό. Οι πολίτες περιμένουν ότι ο λόγος μας και οι πράξεις μας συνιστούν επαρκή εγγύηση», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα «Κοριέρε Ντέλα Σέρα». Ομως δεν είναι η πρώτη φορά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο που ο Γ. Παπανδρέου εμφανίζεται με «ευαισθησίες» και «κόκκινες γραμμές». Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πόσες φορές έχει διαβεβαιώσει πως «δεν θα θίξει τους μισθούς και τις συντάξεις», ότι «δεν θα γίνουμε χώρα με χαμηλά μεροκάματα» κ.ο.κ. Το μόνο λοιπόν που επιβεβαιώνει, όταν κάνει τέτοιες «ευαίσθητες» δηλώσεις, είναι ότι στην πραγματικότητα έχει πάρει την απόφαση να προχωρήσει σε εκποίηση της δημόσιας περιουσίας δίχως όρια και φραγμούς. Το ομολογεί άλλωστε ο ίδιος όταν δηλώνει σε άλλο σημείο της ίδιας συνέντευξης ότι «οι ιδιωτικοποιήσεις βρίσκονται τώρα στην πρώτη θέση της ατζέντας και θα αποδείξουμε ότι είμαστε σε θέση να τιμήσουμε τις υποχρεώσεις μας σχετικά με το χρέος, με μια σειρά αναπτυξιακών σχεδίων». Ο λαός πρέπει να ακούει βερεσέ αυτά που λένε και να αφιερώσει όλες τις δυνάμεις του στο πώς θα οργανώσει την πάλη του για ρήξη και ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου.

Ο καπιταλισμός που σαπίζει

Είναι πραγματικά «συγκινητική» η προσπάθεια που καταβάλλουν σχεδόν στο σύνολό τους τα αστικά ΜΜΕ για να προστατεύσουν το ...«κύρος» και την «εικόνα» του Στρος Καν, ακόμα και μετά την άσκηση δίωξης για απόπειρα βιασμού, σεξουαλική επίθεση και ομηρία. Η απουσία του από τη διεύθυνση του ΔΝΤ εμφανίζεται από τα εγχώρια ΜΜΕ ως «δυσμενής» για τα ελληνικά συμφέροντα, γιατί ο επικεφαλής του ΔΝΤ ήταν τάχα φίλος και βοηθούσε στη διάσωσή της! Ιδού ορισμένοι τίτλοι για του λόγου το αληθές: «Η καμαριέρα μπλοκάρει την Ελλάδα - Σκληρότερη γραμμή προς τη χώρα προεξοφλεί το ΔΝΤ», «Πλήγμα για την ευρωζώνη και την Ελλάδα», «Φόβοι για εμπλοκή στο σχέδιο διάσωσης», «Φόβος για δεξιά στροφή στο ΔΝΤ» και άλλα παρόμοια. Είναι ολοφάνερο ότι αυτό που επιδιώκουν, προστατεύοντας το κύρος και την αξιοπιστία του διευθυντή του ΔΝΤ, είναι να υπερασπίσουν την ίδια τη βάρβαρη πολιτική που εφαρμόζει ως όργανο του παγκόσμιου καπιταλισμού. Θέλουν να «νομιμοποιήσουν» τη συμμαχία που έκανε η κυβέρνηση με το ΔΝΤ και την ΕΕ για να βάλει το πιστόλι στον κρόταφο του ελληνικού λαού και να περάσουν τα πλέον βάρβαρα μέτρα. Επιχειρούν επίσης να αποτρέψουν το ενδεχόμενο η ταπεινωτική και αηδιαστική αποχώρηση του Στρος Καν να προκαλέσει κάποια «ρωγμή» που μπορεί να αποτελέσει την απαρχή για μια αμφισβήτηση και ρήξη συνολικά με την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική και τον καπιταλισμό που σαπίζει σε όλο του το «σώμα».

Συστράτευση υπέρ του κεφαλαίου

«Πού τις είδαν τις παροχές;», αναρωτιέται με νόημα ο Α. Σαμαράς (στη συνέντευξή του στα «Νέα»), απαντώντας στην κριτική περί «επιστροφής στην παροχολογία του παρελθόντος», που δέχθηκε από την κυβέρνηση. Και, προκειμένου να μην αφήσει περιθώρια παρερμηνειών, συμπληρώνει απολογητικά: «Ουσιαστικά μόνο ένα είπαμε ότι πρέπει να γίνει άμεσα: η αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων και των επιδομάτων για τους πολύτεκνους». Δίκιο βουνό έχει ο πρόεδρος της ΝΔ. Αυτή είναι η μόνη παροχή - κοροϊδία που «τόλμησε» να συμπεριλάβει στο επικαιροποιημένο πρόγραμμά του και αυτή δεν ξεπερνά το 1-1,5 δισ. ευρώ, δηλαδή 0,50% του ΑΕΠ. Η ουσία όμως βρίσκεται αλλού. Οτι οι λεγόμενες παροχές προς τους «οικονομικά ασθενέστερους» θεωρούνται πλέον έγκλημα καθοσιώσεως και δεν συγχωρείται ακόμα και η εξαγγελία τους για ψηφοθηρικούς λόγους. Ο μόνος διαγκωνισμός που επιτρέπεται και ενθαρρύνεται είναι ποιος θα δώσει περισσότερα προνόμια και γενναιόδωρες παροχές στο μεγάλο κεφάλαιο. Και πράγματι σε αυτή την πλειοδοσία επιδίδονται καθημερινά δίνοντας στους επιχειρηματικούς ομίλους κυριολεκτικά τα πάντα, προπαγανδίζοντας ταυτόχρονα αυτήν τη στρατηγική της ενίσχυσης της κερδοφορίας του κεφαλαίου ως μονόδρομο για την «έξοδο από την κρίση». Είναι καιρός ο λαός να τελειώνει με τις ψευδαισθήσεις. Το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου δεν αλλάζουν. Πρέπει να τα εγκαταλείψει αποφασιστικά, να χειραφετηθεί από την πολιτική τους και να συστρατευτεί με το ΚΚΕ για την ανατροπή της.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αύριο οι φοιτητές στις κάλπες

Αύριο εκατοντάδες φοιτητές και σπουδαστές θα πάνε στις κάλπες των φοιτητικών - σπουδαστικών εκλογών στους περισσότερους συλλόγους της χώρας. Οι εκλογές των φοιτητών - σπουδαστών είναι μια μάχη πολιτική. Ως τέτοια τη δίνουν μέχρι την τελευταία στιγμή οι δυνάμεις της ΚΝΕ και του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στις σχολές, καλώντας τους φοιτητές να κρίνουν με βάση την ίδια την πείρα τους, τη ζωή τη δική τους και των οικογενειών τους.

Η ΠΑΣΠ προσπαθεί να παρουσιάσει ως προοδευτικές και αναγκαίες τις αναδιαρθρώσεις που προωθεί η κυβέρνηση, διακηρύσσοντας ότι δεν τρομάζουν οι αλλαγές και ότι θα πρωτοστατήσει σε αυτές, ενώ, όπου υπάρχει μια σχετική αφύπνιση και δεν την ευνοεί το κλίμα να υποστηρίξει τόσο ανοιχτά την κυβέρνηση, παίζει το έργο ότι «ψηφίζουμε για τη σχολή μας». Είναι, δε, αναμφίβολο ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει το όποιο αποτέλεσμα των εκλογών, είτε ως επιβεβαίωση της πολιτικής της, είτε ως βάση για να εγκλωβίσει ακόμα περισσότερες νεανικές συνειδήσεις στο μονόδρομο του κεφαλαίου, στη μοιρολατρία, στην απογοήτευση.

Η ΔΑΠ δουλεύει μέσα στις σχολές αξιοποιώντας όλους τους μηχανισμούς που έχει στήσει εδώ και δεκαετίες: Υποκαθιστά το ρόλο γραμματειών και αξιοποιεί τις σχέσεις αλληλοδιαπλοκής με καθηγητές για παντός είδους ρουσφέτια και εκβιασμούς, διδάσκει την ατομική λύση. Ο πρόεδρος της ΝΔ προεξόφλησε χτες ότι στην αυριανή μάχη θα σαρώσει η ΔΑΠ και δεν άφησε αμφιβολία για τη μετεκλογική αξιοποίηση του αποτελέσματος, αφού είπε ότι οι φοιτητικές εκλογές στέλνουν μήνυμα. Και για να μην τους αδικήσουμε, οι τακτικές του ρουσφετιού, της διαπλοκής, της νοθείας και της ατομικής λύσης αξιοποιούνται στον ίδιο βαθμό και από την ΠΑΣΠ. Επίσης και τα δυο κόμματα και οι παρατάξεις τους βολεύονται με την αποχή. Τόσο με την αποχή από τις εκλογές όσο και - πολύ περισσότερο - από την αποχή από τις συλλογικές διαδικασίες, τους αγώνες, από την απαξίωση του κινήματος.

Οι δυνάμεις του οπορτουνισμού έχουν προσπαθήσει ανεπιτυχώς τα τελευταία χρόνια να εμφανίσουν ως προνομιακό τους χώρο το χώρο της νεολαίας και ιδιαίτερα των φοιτητών, προκειμένου να εμφανίσουν ως «νέες» και «ελπιδοφόρες» τις θέσεις ενσωμάτωσης στο σύστημα που πρεσβεύουν, οι οποίες όμως είναι τόσο παλιές όσο και το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Στο φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα, οι δυνάμεις αυτές είναι απόλυτα συμβιβασμένες με τον εκφυλισμό που επικρατεί και προσβλέπουν μόνο σε ανώριμα ή αυθόρμητα ξεσπάσματα του κινήματος, σπρώχνοντας σε διεκδικήσεις ενσωμάτωσης, του τύπου «να αλλάξει η κυβέρνηση».

Η κατάσταση στο φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα δεν είναι καλή. Το επίπεδο ανάπτυξης του φοιτητικού κινήματος υστερεί σε σχέση με τα βήματα που έχουν γίνει στο εργατικό κίνημα, υστερεί σε σχέση με την επίθεση που δέχονται στα δικαιώματα και τη ζωή τους οι λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους. Υστερεί ακόμα και σε σχέση με την ίδια την αγανάκτηση που υπάρχει στο φοιτητόκοσμο για τις σπουδές και το μέλλον του. Γι' αυτό και οι δυνάμεις της ΚΝΕ και του ΜΑΣ έχουν βάλει στο επίκεντρο της δράσης τους και την οργάνωση του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος. Καλούν τους φοιτητές και σπουδαστές και μέσα από αυτή τη μάχη να κάνουν ένα βήμα ισχυροποίησης του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, να ρίξουν στην κάλπη τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ