Τρίτη 17 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αύριο οι φοιτητές στις κάλπες

Αύριο εκατοντάδες φοιτητές και σπουδαστές θα πάνε στις κάλπες των φοιτητικών - σπουδαστικών εκλογών στους περισσότερους συλλόγους της χώρας. Οι εκλογές των φοιτητών - σπουδαστών είναι μια μάχη πολιτική. Ως τέτοια τη δίνουν μέχρι την τελευταία στιγμή οι δυνάμεις της ΚΝΕ και του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στις σχολές, καλώντας τους φοιτητές να κρίνουν με βάση την ίδια την πείρα τους, τη ζωή τη δική τους και των οικογενειών τους.

Η ΠΑΣΠ προσπαθεί να παρουσιάσει ως προοδευτικές και αναγκαίες τις αναδιαρθρώσεις που προωθεί η κυβέρνηση, διακηρύσσοντας ότι δεν τρομάζουν οι αλλαγές και ότι θα πρωτοστατήσει σε αυτές, ενώ, όπου υπάρχει μια σχετική αφύπνιση και δεν την ευνοεί το κλίμα να υποστηρίξει τόσο ανοιχτά την κυβέρνηση, παίζει το έργο ότι «ψηφίζουμε για τη σχολή μας». Είναι, δε, αναμφίβολο ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει το όποιο αποτέλεσμα των εκλογών, είτε ως επιβεβαίωση της πολιτικής της, είτε ως βάση για να εγκλωβίσει ακόμα περισσότερες νεανικές συνειδήσεις στο μονόδρομο του κεφαλαίου, στη μοιρολατρία, στην απογοήτευση.

Η ΔΑΠ δουλεύει μέσα στις σχολές αξιοποιώντας όλους τους μηχανισμούς που έχει στήσει εδώ και δεκαετίες: Υποκαθιστά το ρόλο γραμματειών και αξιοποιεί τις σχέσεις αλληλοδιαπλοκής με καθηγητές για παντός είδους ρουσφέτια και εκβιασμούς, διδάσκει την ατομική λύση. Ο πρόεδρος της ΝΔ προεξόφλησε χτες ότι στην αυριανή μάχη θα σαρώσει η ΔΑΠ και δεν άφησε αμφιβολία για τη μετεκλογική αξιοποίηση του αποτελέσματος, αφού είπε ότι οι φοιτητικές εκλογές στέλνουν μήνυμα. Και για να μην τους αδικήσουμε, οι τακτικές του ρουσφετιού, της διαπλοκής, της νοθείας και της ατομικής λύσης αξιοποιούνται στον ίδιο βαθμό και από την ΠΑΣΠ. Επίσης και τα δυο κόμματα και οι παρατάξεις τους βολεύονται με την αποχή. Τόσο με την αποχή από τις εκλογές όσο και - πολύ περισσότερο - από την αποχή από τις συλλογικές διαδικασίες, τους αγώνες, από την απαξίωση του κινήματος.

Οι δυνάμεις του οπορτουνισμού έχουν προσπαθήσει ανεπιτυχώς τα τελευταία χρόνια να εμφανίσουν ως προνομιακό τους χώρο το χώρο της νεολαίας και ιδιαίτερα των φοιτητών, προκειμένου να εμφανίσουν ως «νέες» και «ελπιδοφόρες» τις θέσεις ενσωμάτωσης στο σύστημα που πρεσβεύουν, οι οποίες όμως είναι τόσο παλιές όσο και το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Στο φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα, οι δυνάμεις αυτές είναι απόλυτα συμβιβασμένες με τον εκφυλισμό που επικρατεί και προσβλέπουν μόνο σε ανώριμα ή αυθόρμητα ξεσπάσματα του κινήματος, σπρώχνοντας σε διεκδικήσεις ενσωμάτωσης, του τύπου «να αλλάξει η κυβέρνηση».

Η κατάσταση στο φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα δεν είναι καλή. Το επίπεδο ανάπτυξης του φοιτητικού κινήματος υστερεί σε σχέση με τα βήματα που έχουν γίνει στο εργατικό κίνημα, υστερεί σε σχέση με την επίθεση που δέχονται στα δικαιώματα και τη ζωή τους οι λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους. Υστερεί ακόμα και σε σχέση με την ίδια την αγανάκτηση που υπάρχει στο φοιτητόκοσμο για τις σπουδές και το μέλλον του. Γι' αυτό και οι δυνάμεις της ΚΝΕ και του ΜΑΣ έχουν βάλει στο επίκεντρο της δράσης τους και την οργάνωση του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος. Καλούν τους φοιτητές και σπουδαστές και μέσα από αυτή τη μάχη να κάνουν ένα βήμα ισχυροποίησης του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, να ρίξουν στην κάλπη τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ