Νέος κύκλος εκβιασμών σε βάρος των νοσηλευομένων και συνολικά του λαού, με τους προμηθευτές να αναστέλλουν ξανά την παράδοση υλικών
Την ίδια στιγμή, ξεκινά νέος κύκλος εκβιασμών από τους επιχειρηματίες της Υγείας, καθώς ο Σύνδεσμος Επιστημών και Υγείας (οι εταιρείες μέλη του προμηθεύουν τα νοσοκομεία με κάθε είδους υγειονομικό υλικό πλην φαρμάκων) προχωρά από τη Δευτέρα, 2 του Μάη, σε τριήμερη προειδοποιητική αναστολή παραδόσεων υλικών προς τα δημόσια νοσοκομεία, πιέζοντας για την εξόφληση των χρεών τους.
Ταυτόχρονα, το υπουργείο Υγείας επιμένει να λέει ότι όσα ακούγονται για ελλείψεις είναι στοιχεία «υπονόμευσης» του έργου του! Η κυβέρνηση κλιμακώνει τις προκλήσεις σε βάρος της λαϊκής οικογένειας και των αναγκών της, φτάνοντας, τις τελευταίες μέρες, να μιλά ακόμα και για δολιοφθορές σε βάρος του «έργου» της, προσπαθώντας να περάσει το μήνυμα ότι πρόκειται για φιλολαϊκό έργο. Ομως η καθημερινότητα των εργαζομένων μαρτυρά πως αλίμονό τους αν περάσει και υλοποιηθεί το κυβερνητικό έργο. Ενα έργο που προβλέπει λειτουργία τόσων και όποιων νοσοκομείων επιβάλλουν όχι οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, αλλά η στρατηγική του κεφαλαίου για πλήρη παράδοση της Υγείας - Πρόνοιας στον έλεγχο των μονοπωλίων: Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις πριν από μια βδομάδα 32χρονη έγκυος που ετοιμαζόταν να φέρει στον κόσμο το 3ο της παιδί κατέληξε, κατά τη μεταφορά της από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, επειδή στο νοσοκομείο που μεταφέρθηκε αρχικά δεν ήταν εκεί ο παιδίατρος, ο οποίος το μισό μήνα εφημερεύει σε άλλο νοσοκομείο της περιοχής (βλ. σελίδα 32 του «Ρ»)! Είναι, λοιπόν, η πολιτική της κυβέρνησης που υπονομεύει και λειτουργεί ως δολιοφθορέας της υγείας των λαϊκών στρωμάτων. Η απάντηση δεν είναι απλά η πάλη για να εμποδιστεί η εφαρμογή της πολιτικής αυτής, αλλά η πάλη για την ανατροπή της, για να μην καταστρέφεται πρόωρα η υγεία των εργαζομένων από την εφαρμογή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και για να επιβληθεί ένα λαϊκό σύστημα Υγείας με Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης σε αυτή.
Οταν τα νοσοκομεία προμηθεύονται υλικά, μηχανήματα, φάρμακα από τους ιδιώτες μπορούν να είναι πραγματικά «δημόσια»; Ή μένουν όμηροι της κερδοσκοπίας των επιχειρηματιών;.. |
Στο αίτημα της διοίκησης του «Ασκληπιείου» ήρθε η απάντηση του «Ευαγγελισμού», για να ενημερώσει για τη «δυνατότητα» του νοσοκομείου να δανείσει «κάποια» υλικά όπως σύριγγες, βαμβάκι, συσκευές ορών κ.λπ. Ετσι, η αποκατάσταση της υγείας των ασθενών γίνεται όμηρος των «δυνατοτήτων» των νοσοκομείων να αλληλοκαλύψουν τις τρύπες τους από τα στοκ που διαθέτουν (αν και όπως τα διαθέτουν) για τις έκτακτες ανάγκες.
Την ίδια ώρα, πληθαίνουν τα προβλήματα στα νοσοκομεία απ' τις περικοπές και την έλλειψη υλικών. Στο «Θριάσιο» νοσοκομείο, ο αξονικός τομογράφος που είναι αγορασμένος από πολυεθνική εταιρεία έπαθε βλάβη εδώ και τουλάχιστον δέκα μέρες. Ομως, επειδή το νοσοκομείο χρωστά στην εταιρεία, εκείνη αρνείται να συντηρήσει και να επισκευάσει τον αξονικό που παραμένει εκτός λειτουργίας. Αποτέλεσμα είναι τα επείγοντα περιστατικά που προσέρχονται στην εφημερία του «Θριάσιου» και είναι αναγκαίο να υποβληθούν σε αξονική τομογραφία (ορθοπεδικά περιστατικά, πολυτραυματίες, εγκεφαλικά επεισόδια, νευροχειρουργικά περιστατικά κ.ά.) να μεταφέρονται για την εξέταση στο «Αττικόν» και αφού κάνουν εκεί την εξέταση να επιστρέφουν στο «Θριάσιο».
Στην απάντηση του «Ευαγγελισμού» προς το «Ασκληπιείο» διευκρινίζεται ότι μπορεί να του δανείσει κάποιες ποσότητες σε σύριγγες, μικροσταγόνες κ.τ.λ. |
Οι επικίνδυνες αυτές ελλείψεις αποτελούν συνέπεια της εξάρτησης των νοσοκομείων και της υγείας του λαού απ' τις εταιρείες ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, υγειονομικού υλικού και φαρμάκων. Αναδεικνύουν την αναγκαιότητα της πάλης των εργαζομένων για την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία. Για τη δημιουργία ενιαίου φορέα έρευνας, παραγωγής, διακίνησης φαρμάκων και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και υλικών, για να πάψει η εξάρτηση των νοσοκομείων από τα μονοπώλια και να απαλλαγούν οι ασθενείς απ' τους εκβιασμούς των προμηθευτριών εταιρειών και τις πληρωμές για τα είδη αυτά.