Τετάρτη 23 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Συνεχίζουν την κατάληψη οι συμβασιούχοι

Παλεύουν για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Οι συμβασιούχοι στο χώρο του δημαρχείου

Eurokinissi

Οι συμβασιούχοι στο χώρο του δημαρχείου
Αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν είναι οι συμβασιούχοι του Δήμου Αθηναίων, οι οποίοι από προχτές συνεχίζουν την κατάληψη στο δημαρχείο της Αθήνας, απαιτώντας να αποσυρθεί οριστικά ως θέμα συζήτησης του Δημοτικού Συμβουλίου η προκήρυξη εκατοντάδων θέσεων συμβασιούχων με συμβάσεις μέχρι 8 μήνες, που δημιουργεί νέα φουρνιά εργαζομένων υπό καθεστώς ομηρίας.

Σήμερα, μετά τη χτεσινή απόφαση της πλειοψηφίας των διοικήσεων των σωματείων, οι δυνάμεις της ΠΟΕ - ΟΤΑ και της ΠΟΠ - ΟΤΑ πραγματοποιούν παναττική 4ωρη στάση εργασίας από τις 11 πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, με συγκέντρωση μονίμων υπαλλήλων και συμβασιούχων στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στις 11.30 π.μ. και πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών, όπου θα επιδιωχθεί συνάντηση με τον υπουργό Γ. Ραγκούση.

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη σημερινή στάση εργασίας και στη συγκέντρωση απευθύνει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Αττικής. Εκφράζει τη συμπαράστασή του στον αγώνα των συμβασιούχων του Δήμου Αθήνας και τους καλεί να συντονίσουν τον αγώνα τους «και με τους άλλους συμβασιούχους για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους».

Προσπάθειες εκτόνωσης από ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ

Κατά τη διάρκεια χτεσινής σύσκεψης, οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ προσπάθησαν να εκτονώσουν την αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων μιλώντας πότε για πάγιες και διαρκείς ανάγκες και πότε για τακτοποίηση των συμβασιούχων με μοριοδότησή τους μέσω ΑΣΕΠ, βάζοντας ουσιαστικά πλάτη στη σφαγή των δικαιωμάτων εκατοντάδων εργαζομένων. Μάλιστα, επέμειναν στη θέση ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να επιλύσουν το θέμα τόσο με παρεμβάσεις τους προς την κυβέρνηση όσο και προς τη δημοτική αρχή.

Από την πλευρά τους, οι ταξικές δυνάμεις στο χώρο των εργαζομένων στο Δήμο Αθήνας προέταξαν την ανάγκη οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους με 4ωρη στάση εργασίας σήμερα καθώς και 24ωρη απεργία όλων των εργαζομένων στην τοπική διοίκηση, αύριο. Οπως είπαν, ο αγώνας αυτός πρέπει να είναι ενιαίος, η υπόθεση δεν αφορά μονάχα τους εργαζόμενους στην τοπική διοίκηση αλλά ολόκληρη την εργατική τάξη της χώρας. Οι εργαζόμενοι, όπως πρόσθεσαν, πρέπει να διεκδικήσουν μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Ο Διονύσης Χριστόπουλος, μέλος του Συντονιστικού Συμβασιούχων Δήμου Αθήνας, δήλωσε στον «Ρ»: «Οι αυταπάτες για εμάς τους εργαζόμενους έχουν τελειώσει. Δε νομίζουμε ότι με μία ή δύο μέρες κατάληψη ή με μία επίσκεψη αύριο στον Ραγκούση θα έχουμε νίκη. Οι αγώνες που κάνουμε είναι μακρόχρονοι, είναι αγώνες εναντίον της κρίσης τους και αυτό προσπαθούμε να περάσουμε στη συνείδηση όλων των συναδέλφων. Είναι ένα σχέδιο μακροχρόνιο και αν θέλουμε να έχουμε νίκη πρέπει να το κρατήσουμε με νύχια και με δόντια. Θα παραμείνουμε στο δημαρχείο μέχρι να εξαντληθούν οι δυνάμεις μας».

Να σημειωθεί ότι στο πλευρό των συμβασιούχων βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ και μέλη του ΠΑΜΕ, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους.

Ανακοίνωση του Συντονιστικού

Κάλεσμα σε κάθε εργαζόμενο απευθύνει το Συντονιστικό των συμβασιούχων. Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, τονίζει ανάμεσα σε άλλα:

«Από τις 14:30 της Δευτέρας εμείς, οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι του Δήμου Αθηναίων, με τη στήριξη όλων των Σωματείων των Εργαζομένων του Δήμου της Αθήνας, βρισκόμαστε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου μας, βρισκόμαστε στο κέντρο των αποφάσεων της πρωτεύουσας, κάνοντας την ύστατη προσπάθειά μας να διεκδικήσουμε την αξιοπρέπεια του εργαζομένου που μας ταιριάζει και να αποτινάξουμε από πάνω μας την ταμπέλα του ενοικιαζόμενου σκλάβου.

Στην απέλπιδα αυτή ενέργεια μας οδήγησαν: Η αδιαλλαξία του δημάρχου, ο οποίος αρνήθηκε να είμαστε παρόντες σε ένα ζήτημα που καθορίζει το μέλλον μας και εκμεταλλευόμενος την ανάγκη για εργασία προβαίνει στην απροκάλυπτη αντικατάστασή μας με μια εκ νέου ομάδα ομήρων. Η ελληνική κυβέρνηση, που θεωρεί το εργασιακό δυναμικό αυτής της χώρας ανακυκλώσιμους υπηρέτες.

5, 10, 15 χρόνια τώρα είμαστε εργαζόμενοι που καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με τους κατοίκους αυτής της πόλης, με όλους εσάς. Είμαστε οι εργαζόμενοι που μαζεύουμε τα σκουπίδια σας, είμαστε οι εργαζόμενοι που επιλύουν τα καθημερινά σας προβλήματα, είμαστε οι εργαζόμενοι που προσφέρουν αγωγή και φύλαξη στα παιδιά σας, είμαστε οι εργαζόμενοι που στηρίζουν την άθλησή σας, είμαστε οι εργαζόμενοι που διατηρούμε το λιγοστό πράσινο της πόλης μας, είμαστε οι εργαζόμενοι που διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις σας πίσω από τα γραφεία, τις υποθέσεις όλων των κατοίκων αυτής της πόλης.

Είμαστε οι εργαζόμενοι που δίνουμε την ψυχή μας καθημερινά, είμαστε οι εργαζόμενοι που ακρωτηριαστήκαμε στο καθήκον. Είμαστε εμείς που κρατάμε 5, 10 και 15 χρόνια το δήμο λειτουργικό. Είστε εσείς που βάλατε την υπογραφή σας στηρίζοντας την προσπάθειά μας. Είστε εσείς αυτοί από τους οποίους ζητάμε βοήθεια. Ενάμιση χρόνο τώρα είμαστε υπό διωγμό.

Γίναμε χρησιμοποιημένα εργαλεία που ενώ είναι απαραίτητα, θυσιάζονται στο βωμό της οικονομικής κρίσης που άλλοι έφτιαξαν. Ηδη, οι συνάδελφοι εργαζόμενοι stage είναι στο δρόμο. Γίναμε φτηνοί εργάτες δίχως δικαιώματα, αντικαταστάσιμοι εν ριπή οφθαλμού».

Και καταλήγουν: «Συνάδελφοι εργαζόμενοι συμβασιούχοι και μη, από όλη την Ελλάδα, σας καλούμε εδώ, στο κέντρο λήψεων αποφάσεων της πρωτεύουσας, στο Δημαρχείο του Δήμου Αθηναίων, να διεκδικήσουμε όλοι μαζί το αυτονόητο, σταθερή, μόνιμη και αξιοπρεπή εργασία».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org