Τετάρτη 23 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αγωνιστικά στο Κιλελέρ

Γρηγοριάδης Κώστας

Το Κιλελέρ δεν είναι μουσειακή εκδήλωση, όπως θέλει να το μετατρέψει η κυβέρνηση, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και οι παρατρεχάμενοί τους. Το Κιλελέρ αποτελεί αγωνιστικό ορόσημο και απαιτεί αγωνιστικό γιορτασμό. Απαιτεί την κοινή αγωνιστική παρουσία της αγροτιάς, της εργατιάς, των μικροεπαγγελματιών, της νεολαίας, των γυναικών της υπαίθρου. Την Κυριακή 27 του Μάρτη όλοι μαζί στην αγωνιστική εκδήλωση του Κιλελέρ να διατρανώσουμε την αποφασιστικότητά μας για κοινούς αγώνες, ακόμα πιο μαζικούς, πιο δυναμικούς, πιο αποτελεσματικούς. Τον τελευταίο χρόνο, με την υπογραφή και την εφαρμογή του μνημονίου κυβέρνησης - τρόικας, τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς, όπως και όλων των λαϊκών στρωμάτων, οξύνθηκαν στο έπακρο. Στα χωριά απλώνεται και βαθαίνει η φτώχεια και πολλαπλασιάζονται τα φαινόμενα οικονομικής και κοινωνικής εξαθλίωσης. Για τους μικρομεσαίους αγρότες τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα με τη νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ 2014-2020. Οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι μπορούν σήμερα από καλύτερες θέσεις να παλέψουν, μέσα από την κοινή συμμαχία, και για προοπτική αγροτικής ανάπτυξης, που θα υλοποιείται στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, θα στηρίζεται στις καθετοποιημένες, κρατικές αγροτικές επιχειρήσεις, την ανάπτυξη του παραγωγικού συνεταιρισμού των μικρομεσαίων αγροτών, για την παραγωγή επαρκών, φτηνών και υγιεινών τροφίμων για τη διατροφή του λαού, καθώς και των αναγκαίων πρώτων υλών για την ανάπτυξη της μεταποιητικής βιομηχανίας. Σ' αυτή τη νέα οργάνωση της αγροτικής οικονομίας, όπου δεν θα υπάρχει καπιταλιστική αγροτική εκμετάλλευση, θα εξασφαλίζεται σταθερή δουλειά και καλό εισόδημα για τους μικρομεσαίους αγρότες και θα επιλύεται το διατροφικό πρόβλημα του λαού. Προϋπόθεση, βεβαίως, για να γίνει αυτό το όραμά μας πραγματικότητα, είναι η ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και η ανάδειξη της εξουσίας του λαού.

Υποκρισία για τους ανέργους

Κροκοδείλια είναι τα δάκρυα που χύνει για τους ανέργους η Ντ. Μπακογιάννη. «Για εμένα είναι εφιάλτης οι 200.000 νέοι άνεργοι που προσετέθησαν και πόσοι ακόμη θα προστεθούν σε αυτό το μακρύ κατάλογο. Και λυπάμαι πάρα πολύ αλλά είναι σαφές ότι κανένα άλλο κόμμα δεν μιλάει γι' αυτούς τους ανθρώπους», έλεγε και ξανάλεγε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Πρόκειται για καθαρή υποκρισία. Πρώτα απ' όλα γιατί από τις 38 προτάσεις της οικονομικής της πολιτικής, που παρουσίασε χτες, καμία δεν αφορούσε τη στήριξη των ίδιων των ανέργων. Ούτε μία! Η εξήγηση είναι απλή. Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, όπως και τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που υπηρετεί, θέλουν να χρησιμοποιήσουν τους ανέργους για να κατεδαφίσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και να συμπιέσουν συνολικά το λεγόμενο εργατικό κόστος προς τα κάτω. Το παραδέχθηκε εξάλλου και η πρώην υπουργός, λέγοντας ότι «χρειάζονται όλα τα επιχειρήματα, τα οποία είναι δυνατά να ακουστούν, να υπάρξει μια λογική η οποία θα στηρίξει την επιχειρηματικότητα», που τάχα θα φέρει «τη δημιουργία θέσεων εργασίας». Αυτό που δεν είπε η Ντ. Μπακογιάννη είναι ότι αυτές οι θέσεις εργασίας ούτε καν από την πείνα θα προστατεύουν τους εργαζόμενους - σύγχρονους σκλάβους.

Κατάντια εργατοπατέρων

Πέντε μέρες μετά την έναρξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου κατά της Λιβύης και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δεν έχει βγάλει «κιχ». Ούτε μια ανακοίνωση καταδίκης των δολοφονικών βομβαρδισμών ούτε μία δήλωση κατά της συμμετοχής στο ληστρικό πόλεμο. Δε θα μπορούσε να είναι πιο «εκκωφαντική» η στήριξη που προσφέρουν οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ στα κυβερνητικά σχέδια για ενεργή εμπλοκή στον πόλεμο για χάρη των συμφερόντων των μονοπωλίων. Πρόκειται για κατάντια που όμως δεν εκπλήσσει κανέναν. Και αυτό γιατί η στάση αυτή «δένει» με τη στάση που ακολουθεί και εντός, όπου έχει αποδειχθεί στυλοβάτης των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, βάζοντας διαρκώς πλάτες για να περάσουν τα πλέον άγρια αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα. Οπως λοιπόν θεωρεί «μονόδρομο» τη σφαγή των λαϊκών και εργασιακών δικαιωμάτων χάρη της διάσωσης των επιχειρήσεων, το ίδιο θεωρεί περίπου φυσιολογικό να βομβαρδίζεται και να μακελεύεται ένας λαός για τα συμφέροντα των μονοπωλιακών κολοσσών. Σε κάθε περίπτωση η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ επιβεβαιώνει ότι απλά έχει διαλέξει στρατόπεδο.

Για τη ζωή που μας ανήκει

«

Μέλλον» με ...δόσεις νόμιμης ναρκω-εξάρτησης επιφυλάσσεται για τη νεολαία του τόπου. Η κυβερνητική πολιτική και στο θέμα των ναρκωτικών δεν αφήνει πλέον περιθώρια για αυταπάτες. Στόχος τους, η μετατροπή του κράτους και των γιατρών σε ντίλερ «νόμιμης δόσης», ενώ βάζουν από το παράθυρο - στη συνέχεια κι από την πόρτα - τους ιδιώτες για να θησαυρίσουν κι από αυτόν τον ανθρώπινο πόνο. Δημιουργούν συνθήκες ανοχής και για να νομιμοποιήσουν στις συνειδήσεις μας το πρόβλημα των ναρκωτικών, τα χιλιάδες παιδιά που πεθαίνουν και ψυχορραγούν στις πλατείες, που σέρνονται με λιωμένα σωθικά στις πιάτσες του ΟΚΑΝΑ, ως κάτι το αναπόφευκτο.

Σήμερα, στο όνομα της οικονομικής κρίσης και του λιγότερου κόστους, αξιοποιώντας μνημόνια, οικονομικά σκάνδαλα, γενικούς επιθεωρητές - λαγούς και κάθε είδους πυροτέχνημα, η κυβέρνηση δρα μεθοδικά και από την πίσω πόρτα για να προωθήσει την επέκταση των προγραμμάτων χορήγησης υποκαταστάτων (μεθαδόνη, βουπρενορφίνη), να τα εγκαταστήσει στα προαύλια των ήδη επιβαρυμένων νοσοκομείων. Δίνει ρόλο - στην άθλια και ανήθικη πολιτική που εφαρμόζει - στους γιατρούς, τους οποίους καλεί να συνταγογραφούν νόμιμη πρέζα, να παραβούν τον όρκο του Ιπποκράτη «(...)θα χρησιμοποιώ τη θεραπεία για να βοηθήσω τους ασθενείς κατά τη δύναμη και την κρίση μου, αλλά ποτέ για να βλάψω ή να αδικήσω(...)». Προβάλλει ως λύση τη «νόμιμη δόση». Θεσμοθετεί και νομιμοποιεί το περιθώριο της εξάρτησης και όλα όσα αυτή συνεπάγεται. Την ίδια στιγμή, στραγγαλίζει οικονομικά τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα (δε χορηγούνται φάρμακα) που έχουν επανειλημμένα δείξει την αποτελεσματικότητά τους, εξοντώνει τα Κέντρα Πρόληψης (που παρεμβαίνουν στον υγιή πληθυσμό), πετάει στο περιθώριο την πρωτογενή πρόληψη. Γιατί μια στρατηγική πρόληψης επιβάλλεται να λαμβάνει υπόψη της τους βασικούς παράγοντες που επιδρούν στη ζωή ενός νέου ανθρώπου, όπως είναι η εκπαίδευση, η τέχνη, ο αθλητισμός, η δουλειά. Πρόληψη σημαίνει δημιουργική ζωή, με αξίες, συλλογικότητα, αξιοπρέπεια, δικαιώματα.

Είναι σαφές ότι ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης, γιατί συνοδεύει το σύστημά τους, όπως ο καπνός συνοδεύει τη φωτιά. Και όσο το σύστημά τους σαπίζει, τόσο κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να διογκώσουν, να νομιμοποιήσουν και να μονιμοποιήσουν το πρόβλημα. Για να κάμπτονται οι αντιστάσεις της νεολαίας απέναντι στο σύστημά τους, να νομιμοποιείται η φυγή, να χάνονται τα όνειρα σε ψεύτικους παραδείσους. Πλασάρουν δόσεις, γιατί οι καπιταλιστές ζητούν σε δόσεις ακόμη και την ύπαρξή μας. Τα χέρια μας, τα πόδια μας, το μυαλό μας. Η ανθρώπινη ύπαρξη τσακίζεται από τη βία των εκμεταλλευτικών σχέσεων παραγωγής, όπου οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούνται και κρατούνται «ζωντανοί» ίσα για να χρησιμοποιούνται από τους καπιταλιστές προκειμένου να βγάζουν κέρδος από τη δουλειά τους. Αλλά θεωρούν την ανθρώπινη ζωή των εργατών αναλώσιμη, καταδικάζοντάς τους σε αργό θάνατο. Ο αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, ενάντια στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς που συναποφασίζονται στην ΕΕ, αφορά τον καθένα από μας και όλους μαζί. Είναι αγώνας για το μέλλον, είναι, σε τελευταία ανάλυση, αγώνας ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Αφορά τη ζωή που μας αξίζει και μας ανήκει.


Ελένη ΤΖΙΒΡΑ

Ιμπεριαλιστικά παραμύθια...

Γρηγοριάδης Κώστας

Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ στη Λιβύη γίνεται για την «προστασία των αμάχων» και ... άλλα παραμύθια!

Γιατί χτες στη Βουλή ζωντάνεψαν ο Κοντορεβυθούλης, η Κοκκινοσκουφίτσα, τα Τρία Γουρουνάκια και ό,τι άλλο φανταστείτε!

Το ΝΑΤΟ μετατράπηκε σε Μη Κυβερνητική Οργάνωση με αγαθούς σκοπούς και μόνο ότι γαλλο-βρετανικά αεροσκάφη πετάνε σοκολάτες και παιγνίδια δε μας είπαν.

Με δεδομένο, βέβαια, ότι εκείνοι που τα είπαν είναι οι ίδιοι που υποστήριξαν ότι τα μνημόνια φτιάχτηκαν για να «διασφαλιστεί το μέλλον του ελληνικού λαού» δεν είναι να απορεί κανείς.

Μεταξύ άλλων - από τη χτεσινή συζήτηση για τη Λιβύη σε επίπεδο αρχηγών - πληροφορηθήκαμε, πάντως, ότι ο πρωθυπουργός έπεσε θύμα απατεώνων στο Ιντερνετ που έβαλαν το όνομά του σε ιστοσελίδα του Καντάφι.

Επίσης ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος (που προφανώς του άρεσε ο ρόλος του αρχηγού της ΝΔ και δεν κατέβαινε με τίποτε από το βήμα) ανησυχεί ιδιαιτέρως μήπως φοβηθούν οι τουρίστες από όσα γίνονται.

Ο Καρατζαφέρης πάλι μοίραζε φωτογραφίες από όσους κατά καιρούς έχουν επισκεφθεί το «κανταφικό» τσαντίρι και γενικώς ...το διασκεδάζανε.

Κατά τα άλλα, όσοι υποστηρίζουν την επέμβαση το κάνουν γιατί «είμαστε μια σοβαρή χώρα».

ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΤΗΝ ΩΡΑ που όχι απλά θα κλιμακωθεί η ένταση στη Λιβύη, αλλά αναμένονται βομβαρδισμοί χωρίς τέλος και χωρίς έλεος (πάντα για την προστασία των αμάχων).

Ενας (ακόμη) λαός θα βρεθεί υπό στρατιωτική κατοχή με τις ευλογίες του ΟΗΕ και πάντα με πίστη και προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο. Αυτό που λέει πως το ΝΑΤΟ θα «μπουκάρει» όπου θέλει, όποτε θέλει.

Το μόνο που έχουν ξεχάσει είναι πως ο ελληνικός λαός βλέπει, ακούει και - παρά τις περί του αντιθέτου προσπάθειές τους - σκέπτεται.


Παπαγεωργίου Βασίλης

«Διαφωνίες» ιμπεριαλιστών για τη λεία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πολύς κουρνιαχτός σηκώνεται στα αστικά ΜΜΕ για τις «διαφωνίες» μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κρατών, ωστόσο το κυρίαρχο είναι ότι οι διαφωνίες αυτές καθόλου δεν εμποδίζουν ή ανακόπτουν το βομβαρδισμό του λιβυκού λαού, δολοφονώντας καθημερινά εκατοντάδες ανθρώπους, κατ' εξοχήν αμάχους, τους οποίους κατά τ' άλλα υποκρίνονται ότι θέλουν να προστατεύσουν. Οι βομβαρδισμοί είναι ανελέητοι την ώρα που συνεχίζουν να διαφωνούν οι ιμπεριαλιστές. Εξάλλου, οι διαφωνίες αφορούν κυρίως το ποιος θα αναλάβει τη «διεύθυνση» των πολεμικών επιχειρήσεων, ακριβώς γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτός θα έχει και τον πρώτο λόγο και τη μερίδα του λέοντος την «επόμενη μέρα» του πολέμου στη Λιβύη. Αυτός είναι ο λόγος που η Γαλλία δε θέλει στην πραγματικότητα να παραδώσει τα ηνία στο ΝΑΤΟ, επικαλούμενη το σαθρό επιχείρημα ότι τάχα το ΝΑΤΟ θα χάσει τη στήριξη του Αραβικού Συνδέσμου, λες και δεν πρόκειται για το «σύνδεσμο» των αυταρχικών καθεστώτων - συμμάχων τους. Οι επιδιώξεις της Γαλλίας «ενοχλούν» βέβαια τους άλλους συμμάχους, που κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μεγαλώσουν το δικό τους μερίδιο. Γι' αυτό ο Ομπάμα απειλεί ότι θα μεταβιβάσει την ηγεσία των στρατιωτικών επιχειρήσεων «σε άλλους», γι' αυτό η Ιταλία και η Βρετανία θέλουν να μπει κάτω από τη σημαία του ΝΑΤΟ, γι' αυτό βάζει «βέτο» ο Ερντογάν, κ.ο.κ. Το πιο πιθανό είναι να τα βρουν κάποια στιγμή αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι να ενταθούν οι αγώνες του λαού για να σταματήσει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και να απεμπλακεί άμεσα η χώρα.

Πόλεμος για τα συμφέροντα των μονοπωλίων

Οσο περνάνε οι μέρες, τόσο περισσότερο επιβεβαιώνεται περίτρανα ότι ο πόλεμος των ιμπεριαλιστών κατά της Λιβύης είναι πόλεμος για τα πετρέλαια. Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά τόσο για τη χρονική στιγμή για την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ, όσο και τη λεία του πολέμου, τα όσα αναφέρει στο χτεσινό σχόλιό του στα «Νέα» ο Ρ. Βρανάς. Γράφει συγκεκριμένα: «Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και που έκανε τους Δυτικούς να επιτεθούν στον Καντάφι, ήταν την περασμένη Τρίτη, υποστηρίζουν οι "Τάιμς της Ασίας" όταν, σε συνέντευξή του στη γερμανική τηλεόραση, ο Καντάφι ξεκαθάρισε πως οι δυτικές πετρελαϊκές εταιρείες θα πρέπει να ξεχάσουν τα λιβυκά πετρέλαια. Είπε: "Δεν εμπιστευόμαστε τις εταιρείες τους που συνωμότησαν εναντίον μας"...(σ.σ. το ίδιο ακριβώς είχε συμβεί και με τον Σαντάμ Χουσεΐν). Αποκαλυπτικά είναι επίσης και στοιχεία για τα πετρελαϊκά αποθέματα της Λιβύης. "Η Λιβύη είναι η μεγαλύτερη πετρελαϊκή οικονομία της Αφρικής, πιο μεγάλη ακόμη και από τη Νιγηρία και την Αλγερία. Διαθέτει αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου 46,5 δισ. βαρελιών (δεκαπλάσια από τα αιγυπτιακά), που αντιστοιχούν στο 3,5% των παγκόσμιων αποθεμάτων. Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος παρήγε 1,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, με στόχο να φτάσει στα διπλάσια. Το πετρέλαιό της είναι εξαιρετικής ποιότητας και πολύ χαμηλού κόστους παραγωγής (μόλις ένα δολάριο το βαρέλι). Οταν ο Καντάφι απείλησε τις μεγάλες δυτικές εταιρείες, κατέστησε σαφές πως το παιχνίδι σύντομα θα τελείωνε για τη γαλλική Total, την ιταλική ENI, τη βρετανική BP, την ισπανική Repsol, την ExxonMobil, τη Chevron, την Occidental Petroleum, την Hess και την Conoco Phillips». Και το σχόλιο καταλήγει: «Υστερα από αυτό το "Who is who" γίνεται κατανοητό γιατί τα μεγάλα ευρωπαϊκά και αγγλοαμερικανικά πετρελαϊκά συμφέροντα έπρεπε να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην "ανθρωπιστική" επέμβαση».

Βουτηγμένοι στα ψέματα

Ψέματα, ψέματα και πάλι ψέματα. Είναι η μόνη «δουλειά» που ξέρει να κάνει η κυβέρνηση για να μπορέσει να περάσει τα βάρβαρα μέτρα που προωθεί από κοινού με την τρόικα. Οσο πιο βάρβαρα είναι τα μέτρα τόσο πιο τερατώδη είναι τα ψέματα. Πρωτοπόρος σ' αυτή την προπαγάνδα αναδεικνύεται ο υπουργός Οικονομίας, ακριβώς γιατί γνωρίζει πολύ καλά την αγριότητα των αντιλαϊκών μέτρων που σχεδιάζονται για τα επόμενα χρόνια και σε γενικές γραμμές αποτυπώνονται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο και το «μεσοπρόθεσμο» πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-14. Προκειμένου, λοιπόν, να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου και να υφαρπάξει την ανοχή του, ο Γ. Παπακωνσταντίνου βγήκε χτες και μοίρασε ξεδιάντροπα διαβεβαιώσεις ότι το πρόγραμμα της επόμενης τριετίας δεν περιλαμβάνει οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων! Ψεύδεται συνειδητά. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα αναφέρεται συγκεκριμένα ότι η μείωση του μισθολογικού κόστους θα ανέλθει στα 4,6 δισ. ευρώ(!), ενώ άλλα τόσα (4,6 δισ.) θα περικοπούν από τις κοινωνικές δαπάνες και τα κοινωνικά επιδόματα! Το συνολικό πακέτο βέβαια ξεπερνά τα 26 δισ. ευρώ... Τη σκυτάλη στα ψέματα πήρε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που εμφάνισε ως ελάφρυνση την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου. «Εντιμα και υπεύθυνα με κύριο όπλο την αξιοπιστία και τα πεπραγμένα μας, διεκδικούμε και πετυχαίνουμε την ελάφρυνση των πολιτών από τους αρχικούς όρους της δανειακής σύμβασης με την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ και τη μείωση του επιτοκίου», τόνισε Γ. Πεταλωτής, συντηρώντας το κλίμα θριαμβολογίας ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Είναι καταδικασμένοι να κολυμπάνε μέσα στο ψέμα, αλλά δεν πρόκειται να σωθούν.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αθλιο έργο αθλιότερη προπαγάνδα

Με το νέο σχέδιο νόμου που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εργασίας, η κυβέρνηση βαθαίνει το αντεργατικό της οπλοστάσιο. Δίνει συνέχεια στην κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων και σ' αυτό το πλαίσιο περιορίζει τον αριθμό των δικαιούχων χαμηλοσυνταξιούχων του ΕΚΑΣ, όπως πριν λίγες μέρες έκανε με τους δικαιούχους της επιδότησης ενοικίου από την Εργατική Κατοικία. Στον αντίποδα αυτών των περικοπών σε βάρος των πιο αδύνατων στρωμάτων για τους οποίους δεν «έχει σάλιο», βρίσκει και διαθέτει νέες επιχορηγήσεις για το κεφάλαιο. Μέχρι και 100% θα φτάνει η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών από τον ΟΑΕΔ, ενώ με πρόσχημα την εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας στις επιχειρήσεις από τον Ιούλη, αρχίζει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% η οποία μείωση το 2013 θα φτάσει στο 25%. Δηλαδή μετά το 2013 οι θεσμοθετημένες εισφορές των επιχειρήσεων την επόμενη διετία θα μειωθούν κατά 1/4, που σημαίνει ότι το ΙΚΑ θα χάνει ετησίως και σε μόνιμη βάση εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Και σαν μην έφταναν τα παραπάνω η κυβέρνηση εξαπολύει ταυτόχρονα μια νέα επιχείρηση παραπλάνησης και κοροϊδίας. Με ορισμένες διατάξεις δίνει λέει την «ευκαιρία» στους εργαζόμενους να εξαγοράσουν χρόνο εργασίας και να βγούνε νωρίτερα στη σύνταξη! Να εξαγοράσουν ποιο χρόνο; Αυτόν που τους φόρτωσε στην πλάτη με τον τελευταίο νόμο και αύξησε την 35ετία στα 40 χρόνια για το δικαίωμα στην πλήρη σύνταξη. Να πληρώσουν δηλαδή προκαταβολικά απο το πενιχρό εργατικό εισόδημα που όλο μειώνεται και περισσότερο, χιλιάδες ευρώ για να προσθέσουν ένα και δύο χρόνια ασφάλισης.

Και αυτό η κυβέρνηση το ονομάζει «διευκόλυνση»! Η κυβερνητική εξαπάτηση δεν έχει όρια. Γιατί σε συνθήκες αύξησης της ανεργίας και της υποαπασχόλησης, σε συνθήκες μιας και δύο ημερών εργασίας την βδομάδα, 40 χρόνια εργασίας, δηλαδή 12.000 ένσημα, σημαίνει παραμονή στην εργασία 50 και 60 χρόνια (καθώς ο μέσος ετήσιος χρόνος ασφάλισης δεν ξεπερνά τις 200 μέρες ασφάλισης!). Δηλαδή αυτόματα το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης «πετάει» στο 70ό και στο 80ό έτος. Αυτά ψήφισε η κυβέρνηση με τους τελευταίους αντιασφαλιστικούς νόμους και μάλιστα μετά από τόσο χρόνο εργασίας η σύνταξη που θα αποδίδεται θα είναι ακόμα μικρότερη. Είναι λοιπόν προκλητικό σήμερα η κυβέρνηση να εμφανίζεται ότι διευκολύνει τους εργαζόμενους. Πουλάει φρούδες ελπίδες και μάλιστα τις πουλάει ακριβά.

Τα τερτίπια αυτά δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια. Δεν μπορούν να ρετουσάρουν το σκληρό, αντεργατικό και αντιασφαλιστικό έργο της κυβέρνησης με το οποίο θάφτηκε κάθε κοινωνικό και ασφαλιστικό δικαίωμα για τους σημερινούς εργαζόμενους και τις επερχόμενες γενιές. Αυτό το άθλιο έργο, δεν παίρνει από μερεμέτια. Μπορεί μόνο να ανατραπεί με τους αγώνες των εργαζομένων. Μόνο η πάλη της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων μπορεί σήμερα να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια καθολική δημόσια κοινωνική ασφάλιση, η οποία θα εξασφαλίζει υψηλές και δωρεάν υπηρεσίες υγείας, συντάξεις που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των απόμαχων της δουλειάς, ασφάλιση που θα έχει στο κέντρο της προσοχής και της φροντίδας της τον άνθρωπο του μόχθου ως μοναδικό παραγωγό του κοινωνικού πλούτου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ