Τρίτη 1 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
«Συνάντηση εργασίας» με τους δημάρχους για τις αναδιαρθρώσεις

Χτες, το υπουργείο Παιδείας διοργάνωσε ημερίδα, όπου η πολιτική ηγεσία κάλεσε τους δημάρχους να συμβάλουν στην υλοποίηση των αναδιαρθρώσεων στην Εκπαίδευση

Μια ημερίδα «ζυμώσεων» με τους δημάρχους της χώρας διοργάνωσε, χτες, το υπουργείο Παιδείας, για να προωθήσει την πολιτική «αποκέντρωσης» όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, ώστε να διαμορφώσει τη νέα εκπαιδευτική δομή, που θα συνδέεται απευθείας με την αγορά. Η υπουργός χαρακτήρισε τη χτεσινή ημερίδα «συνάντηση εργασίας» και περιέγραψε στους δημάρχους όλες τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία (σχολείο της «αγοράς», «Πανεπιστήμιο ΑΕ», Διά Βίου Μάθηση κ.ά.), καλώντας τους να αναλάβουν το ρόλο τους, στα πλαίσια του «Καλλικράτη». Στην ημερίδα εκτός απ' τους δημάρχους (και εκπροσώπους τους) συμμετείχαν περιφερειάρχες και εκπρόσωποί τους, περιφερειακοί διευθυντές Εκπαίδευσης κ.ά. Με λίγα λόγια, η πολιτική ηγεσία απευθύνθηκε σε όλο το μηχανισμό που θα αξιοποιήσει για να περάσει τις αναδιαρθρώσεις.

Η υπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι «στην Ελλάδα έχουμε ίσως το πλέον συγκεντρωτικό σύστημα στο χώρο της εκπαίδευσης», εξηγώντας πως η εκπαίδευση πρέπει να «αποκεντρωθεί», για να συνδεθεί με την «αγορά», δηλαδή για να προσαρμοστεί πιο αποτελεσματικά στα συμφέροντα και τις απαιτήσεις των εργοδοτών. Ανάμεσα σε άλλα η Α. Διαμαντοπούλου περιέγραψε το σχολείο της «αγοράς» με το διαφοροποιημένο πρόγραμμα. Μάλιστα, μίλησε και για διαφοροποίηση όχι μόνο σε επίπεδο σχολείου, αλλά και σε επίπεδο τάξης: «Θα ορίζονται συγκεκριμένοι στόχοι σε κάθε τάξη τους οποίους ο δάσκαλος θα πρέπει να επιτύχει, με ευελιξία, πρωτοβουλία και με διαφορετικού είδους βοηθήματα». Να σημειωθεί ότι με τις αναδιαρθρώσεις στο σχολείο και το νέο ρόλο του εκπαιδευτικού θα συνδέεται ο μισθός με την «παραγωγικότητα», δηλαδή με την εφαρμογή των κατευθύνσεων της «αγοράς». Η υπουργός αναφέρθηκε και στη σύνδεση της τοπικής διοίκησης με κάθε βαθμίδα και μορφή εκπαίδευσης. Η αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Φ. Γεννηματά και η υφυπουργός Ε. Χριστοφιλοπούλου εξειδίκευσαν τη σύνδεση με την τοπική διοίκηση στον τομέα ευθύνη τους (Διά Βίου Μάθηση και Πρωτοβάθμια - Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αντίστοιχα).

Οι συγχωνεύσεις είναι ενταγμένες στο σχολείο της «αγοράς»

Η υπουργός αναφέρθηκε στο θέμα των συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολείων, επιμένοντας ότι τα κριτήρια είναι «παιδαγωγικά». Αφιέρωσε αρκετή ώρα για να απαντήσει στο αποπροσανατολιστικό επιχείρημα, σύμφωνα με το οποίο οι συγχωνεύσεις συνδέονται με τα μέτρα του ΔΝΤ και τις μειώσεις κονδυλίων. Η Α. Διαμαντοπούλου δεν είχε κανένα πρόβλημα να απαντήσει και να εξηγήσει την πραγματική αιτία για τις συγχωνεύσεις, για το λεγόμενο «σχολικό χάρτη»: «Από φέτος προχωρά η εφαρμογή του Νέου Σχολείου (σ.σ σχολείο της "αγοράς"). Επομένως είναι πολύ σημαντικό να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερα σχολεία που θα μπορούν να εφαρμόσουν τα νέα προγράμματα. Γιατί φέτος είναι η πρώτη χρονιά που έχουμε την εφαρμογή του "Καλλικράτη", σε συνδυασμό με τα νέα δεδομένα της διοικητικής μεταρρύθμισης».

Τέλος, η Α. Διαμαντοπούλου υποστήριξε ότι «είδαμε τις τελευταίες είκοσι μέρες, σε όλη την Ελλάδα, να παίρνουν τα παιδιά από το μάθημα και να τα βγάζουν στους δρόμους ή Δημοτικά Συμβούλια να κλείνουν σχολεία»... Προκλητικά, μάλιστα, αναρωτήθηκε «πώς θα αναπληρωθεί το μάθημα που δεν θα κάνει αυτό το παιδί», «ξεχνώντας», βέβαια τις αμέτρητες ώρες μαθήματος που χάνονται από ελλείψεις εκπαιδευτικών, απ' το πρόβλημα που έχει προκύψει με τη μεταφορά των μαθητών κ.ά.

Πριν και κατά τη διάρκεια της ημερίδας έγινε κινητοποίηση της ΟΛΜΕ, έξω απ' το υπουργείο, για το θέμα των συγχωνεύσεων. Αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΟΛΜΕ συναντήθηκε με την υφυπουργό Ε. Χριστοφιλοπούλου. Η κυβέρνηση επέμεινε στο σχέδιο συγχωνεύσεων, παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν από εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, αλλά και μερίδα δημοτικών διοικήσεων. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ επέμεινε ότι οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων εντάσσονται στο σχέδιο για το σχολείο της «αγοράς», στρέφονται ενάντια στους μαθητές και δεν πρέπει να γίνουν.

Στην αρχή της ημερίδας - και όταν μιλούσε η υπουργός Παιδείας - μια μικρή ομάδα εκπαιδευτικών από την κινητοποίηση της ΟΛΜΕ σήκωσε πανό ενάντια συγχωνεύσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εξαγγέλλουν απολύσεις μέσω της αξιολόγησης!(2012-01-26 00:00:00.0)
Συγχωνεύσεις για το «νέο» σχολείο της αμάθειας(2011-03-20 00:00:00.0)
Βήμα βήμα για το «καλλικρατικό» σχολείο της αγοράς(2011-02-01 00:00:00.0)
Απάντηση στο σχολείο της «αγοράς»(2011-01-15 00:00:00.0)
Επιμονή στην προώθηση των αναδιαρθρώσεων(2010-08-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ