Τρίτη 1 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Πλημμύρισε παιδιά και χρώματα ο Περισσός

Πάρα πολύς κόσμος, όμορφο πρόγραμμα και πολύ κέφι στην - για άλλη μια φορά - επιτυχημένη γιορτή

Στους πάγκους δημιουργίας με τα πολύχρωμα χαρτόνια
Στους πάγκους δημιουργίας με τα πολύχρωμα χαρτόνια
Πολύ μικροί αποδείχθηκαν οι χώροι του κτιρίου της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό για να χωρέσουν τους εκατοντάδες γονείς και παιδιά που συνέρρευσαν εκεί την περασμένη Κυριακή, στην αποκριάτικη γιορτή της ΚΝΕ για τα παιδιά. Ιππότες, υπερήρωες και πειρατές, νεραϊδούλες, πριγκιποπούλες και ηρωίδες παραμυθιών, χαριτωμένα ζωάκια και λουλουδάκια, λογιών λογιών λιλιπούτειοι μασκαράδες γέμισαν με άπειρα χρώματα, αλλά κυρίως με τις φωνές και τα παιχνίδια τους το χώρο. Ενα σωρό μικρές φατσούλες έσμιξαν, γνωρίστηκαν, έπαιξαν, χόρεψαν... το χάρηκαν για τα καλά! Πολλά από τα παιδιά, δε, ερχόντουσαν γνωρίζοντας τα ...κατατόπια, αφού είχαν ξανασυναντηθεί εκεί στο Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ που είχε διοργανώσει η ΚΝΕ και πρόθυμα ξαναντάμωσαν τώρα στην αποκριάτικη γιορτή.

Η γιορτή άρχισε με τους μικρούς μασκαράδες να κάθονται γύρω από τα τραπέζια των δραστηριοτήτων, όπου με τη βοήθεια κοριτσιών της ΚΝΕ (που στο πνεύμα της ημέρας είχαν επίσης μασκαρευτεί) έφτιαχναν πολύχρωμες χάρτινες μάσκες και μικρούς διακοσμητικούς χαρταετούς. Πολύ γρήγορα όμως, η προσέλευση του κόσμου ήταν τόσο μεγάλη που τα τραπέζια δραστηριοτήτων έγιναν μόνο μια γωνιά της γιορτής και το παιχνίδι των παιδιών απλώθηκε σ' όλο το χώρο.

Στη συνέχεια, ήρθε η ώρα του θεάτρου. Ολόκληρη η αίθουσα συνεδρίων γέμισε! Στη σκηνή, πήρε τη θέση της ερασιτεχνική ομάδα της ΚΝΕ, ώστε ...παραμύθι ν' αρχινήσει. Και το παραμύθι αυτό ήταν «Ο Αγησίλαγος» του Δημήτρη Μπασλάμ. Τα πολύχρωμα σκηνικά και τα απλά και όμορφα κοστούμια ήταν έργο της ομάδας της ΚΝΕ (αποτελούμενη από μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενους) που με τη θεατρική της κίνηση και τις χορογραφίες της ζωντάνεψε τον λαγό «Αγησίλαγο» και την παρέα του. Το παραμύθι γεννούσε προβληματισμούς γύρω από τις διατροφικές συνήθειες, στηλιτεύοντας κάθε είδους υπερβολές ακόμα και στη λεγόμενη υγιεινή διατροφή και υπογραμμίζοντας τις κοινωνικές σχέσεις που δημιουργούνται με αφετηρία το φαγητό. Ολα αυτά, βέβαια, με έναν πολύ παιχνιδιάρικο τρόπο, με αφήγηση, χορό και τραγούδι, που άνετα μπορούσαν να παρακολουθήσουν παιδιά κάθε ηλικίας. Στο τέλος, οι μικροί θεατές χόρεψαν μαζί με τους ερασιτέχνες ηθοποιούς της ΚΝΕ μπροστά στη σκηνή.

Μικροί αποδείχτηκαν οι χώροι του Περισσού για το πλήθος του κόσμου που συνέρρευσε στη γιορτή
Μικροί αποδείχτηκαν οι χώροι του Περισσού για το πλήθος του κόσμου που συνέρρευσε στη γιορτή
Μετά την παράσταση, ο χορός συνεχίστηκε και πάλι στο φουαγιέ της μεγάλης αίθουσας, αυτή τη φορά γύρω από δυο μεγάλα ...γαϊτανάκια και με πιο παραδοσιακούς αποκριάτικους μουσικούς ρυθμούς.

Από τη γιορτή δεν έλειψε η πρόταση για ποιοτικό βιβλίο για μικρούς και μεγάλους, που προβαλλόταν από τη σχετική έκθεση βιβλίων της «Σύγχρονης Εποχής», ενώ οι νέοι της ΚΝΕ έκαναν και μια προσπάθεια να μας ταξιδέψουν σε παραδοσιακά έθιμα της αποκριάς από όλη την Ελλάδα, γράφοντας γι' αυτά σε πανό που κοσμούσαν τους τοίχους της αίθουσας.

Για άλλη μια φορά, όπως και στο Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ που έγινε στα τέλη Δεκέμβρη, η γιορτή συνοδεύτηκε από επαίνους προς την ΚΝΕ για την ωραία πρωτοβουλία και την ευχή σύντομα να υπάρξουν κι άλλες τέτοιες ευκαιρίες ποιοτικού και δημιουργικού ξεφαντώματος για τους μικρούς μας φίλους. Πρωτοβουλίες για τις οποίες διψούν οι νέοι γονείς που όλο και πιο δύσκολα μπορούν να φέρουν σε επαφή τα παιδιά τους με το θέατρο, τους γονείς που βρήκαν πολύ περισσότερες κλειστές πόρτες φέτος στους παιδικούς σταθμούς ή που δυσκολεύονται να πληρώσουν τα τροφεία τους, τους γονείς που όλο και πιο δύσκολα τα φέρνουν βόλτα για τους ίδιους και για τα παιδιά τους.


Με παραδοσιακούς ρυθμούς γύρω από το γαϊτανάκι
Με παραδοσιακούς ρυθμούς γύρω από το γαϊτανάκι

Η ομάδα της ΚΝΕ επί σκηνής παρουσιάζοντας τον «Αγησίλαγο»
Η ομάδα της ΚΝΕ επί σκηνής παρουσιάζοντας τον «Αγησίλαγο»

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ