Πέμπτη 26 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Εξαγγέλλουν απολύσεις μέσω της αξιολόγησης!

Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών

«Εξαγγέλλουν απολύσεις στο Δημόσιο και στην εκπαίδευση μέσω της αξιολόγησης! Να σημάνει συναγερμός», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ. Υπενθυμίζει τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για αξιολόγηση στο δημόσιο τομέα και τη δήλωση της υπουργού Παιδείας, για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μετά από αξιολόγηση και υποχρεωτική εφαρμογή της αξιολόγησης στους εκπαιδευτικούς.

Να μη χαθεί λεπτό, σημειώνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και καλεί «τους εκπαιδευτικούς κάθε σχολείου να συζητήσουν, να απορρίψουν την "αξιολόγηση" εκπαιδευτικού και σχολικής μονάδας! Καλούμε τα ΔΣ των πρωτοβάθμιων σωματείων να πάρουν αποφάσεις καταδίκης των μέτρων, αλλά και καταγγελίας των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών ΟΛΜΕ-ΔΟΕ, που δίνουν χρόνο στην κυβέρνηση». Απευθύνει κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς στις Γενικές Συνελεύσεις, απαιτώντας:

  • «Καμιά απόλυση - Καμιά "αξιολόγηση" - Καμιά κατηγοριοποίηση εκπαιδευτικών και σχολείων.
  • Καμιά οργανική θέση χαμένη, όλοι οι εκπαιδευτικοί με οργανική θέση.
  • Οχι στο νέο σχολείο της αγοράς, στις καταργήσεις μαθημάτων».

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών τονίζει πως «η προώθηση της αξιολόγησης σχεδιάζεται άμεσα, αφού ήδη έχουν καθορίσει και τα κριτήρια! Ενα από αυτά είναι:

Το κριτήρια της επίτευξης των μαθησιακών στόχων και των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων! Αλίμονο, αν σου έλαχε να είσαι εκπαιδευτικός στις φτωχογειτονιές της Αθήνας, εκεί που οι ταξικές ανισότητες σπάνε κόκαλα, αντί στην Εκάλη. Στο τέλος της σχολικής χρονιάς, θα αξιολογούνται οι επιδόσεις των μαθητών και ανάλογα με το επίπεδο των επιδόσεων θα κατηγοριοποιούνται οι σχολικές μονάδες σε σχολεία Α,Β,Γ,Δ κατηγορίας.

Στη βάση αυτή θα γίνεται και η χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων (με τέτοιου είδους μέτρα αξιολόγησης στην Αγγλία και στις ΗΠΑ, έχει κλείσει μεγάλος όγκος σχολείων σε φτωχές λαϊκές περιοχές). Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού πάει χέρι-χέρι με την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, με την προώθηση του νέου σχολείου της αγοράς και των χορηγών, τελικά με την κατηγοριοποίηση των σχολείων, ανάλογα με την ταξική σύνθεση των μαθητών τους»!

Για τη στάση των άλλων δυνάμεων

Το ΠΑΜΕ έφερε το θέμα της αξιολόγησης και της σύνδεσης με τις απολύσεις στα ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, προτείνοντας άμεσα 24ωρη απεργία, την επόμενη εβδομάδα. Η πρόταση απορρίφθηκε από ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚ - Συνεργασία στην ΟΛΜΕ και από ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ στη ΔΟΕ.

Η Πανελλαδική Γραμματεία σχολιάζει στην ανακοίνωσή της πως είναι χαρακτηριστική «η προσπάθεια που έκαναν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στην ΟΛΜΕ να υποβαθμίσουν το θέμα ("αν και όποτε έρθει η αξιολόγηση βλέπουμε"), να αποδώσουν τις δηλώσεις στο προσωπικό ύφος της Διαμαντοπούλου, στις βλέψεις της για να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στα πράγματα. Μίλησαν για επικοινωνιακά παιχνίδια της Διαμαντοπούλου, ενώ συνδικαλιστής της ΠΑΣΚ εγκάλεσε το ΠΑΜΕ ότι ζητάει απεργίες με το θυμικό! Επανέλαβαν το επικίνδυνο ιδεολόγημα ότι η κυβέρνηση είναι δήθεν ειδικού σκοπού και ότι η Διαμαντοπούλου σε λίγο καιρό μπορεί να μην είναι υπουργός. Εφτασαν να μιλήσουν για παραποίηση των όσων είπε η Διαμαντοπούλου, για προβοκάτσια! (συνδικαλιστής ΠΑΣΚ). Η δε Συνεργασία (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) δεν έβγαλε άχνα! Στη ΔΟΕ αφού αρχικά δήλωσαν ότι δεν ήταν ενημερωμένοι, στη συνέχεια ... ανέβαλαν το θέμα, λέγοντας ότι "ε, δεν θα εφαρμοστεί και αύριο"»!

Τέλος, σημειώνεται: «Δεν μας προξενεί εντύπωση ούτε η στάση της Συνεργασίας. Μόλις το 2008, το τμήμα Παιδείας του ΣΥΝ διατύπωνε το "αίτημα": "Αποτίμηση των εκπαιδευτικών επιτευγμάτων των σχολείων μέσα από συλλογικές διαδικασίες αυτοαξιολόγησης, με στόχο τη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου. Βασική προϋπόθεση, η συστηματική και πλήρης επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών" (Τμήμα Παιδείας ΣΥΝ, Συμβολή στο Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, 2008). Δίνουν αέρα στην κυβερνητική πολιτική, σπέρνουν αυταπάτες για μια "άλλη", δήθεν "καλή αξιολόγηση" μέσα στα πλαίσια του συστήματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ