Τρίτη 22 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΔΣΕ

Ο Γραμματέας του ΚΚ Μακεδονίας, Πέρο Οτζακλιέφσκι
Ο Γραμματέας του ΚΚ Μακεδονίας, Πέρο Οτζακλιέφσκι
«Κανένας αγώνας δεν μπορεί να έχει θετικό αποτέλεσμα χωρίς την οργάνωση και τη συμμετοχή των ίδιων των γυναικών, Ελληνίδων και μεταναστριών, χωρίς τη σύμπραξη του εργατικού, του αγροτικού κινήματος, του κινήματος των μικρομεσαίων, με το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, χωρίς την ειδική δουλειά προσέλκυσης των ίδιων των γυναικών στη μάχη».

Τα παραπάνω σημείωσε, μεταξύ άλλων, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στην εκδήλωση του Κόμματος για τις γυναίκες στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, που έγινε την Κυριακή στο Πολιτιστικό Κέντρο της Φλώρινας. Παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Μακεδονίας, με επικεφαλής τον Γραμματέα του, Πέρο Οτζακλιέφσκι.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μαχητική πορεία προς τον ομαδικό τάφο, όπου η Αλ. Παπαρήγα και ο Π. Οτζακλιέσκι κατέθεσαν στεφάνια στη μνήμη των πάνω από 800 μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ, που το Φλεβάρη του 1949 συμμετείχαν στη μεγάλη μάχη της Φλώρινας και θάφτηκαν εκεί νεκροί και ζωντανοί, μετά την ήττα του ΔΣΕ.

Σ' αυτό το χωράφι, που μετά από πολύχρονες προσπάθειες πέρασε στην ιδιοκτησία του ΚΚΕ, η ΚΕ του Κόμματος θα οικοδομήσει μνημείο αντάξιο της προσφοράς και της θυσίας των χιλιάδων μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ, που έδωσαν τη ζωή τους στην κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στη χώρα μας.

Στο προεδρείο της εκδήλωσης, μέσα στο Πολιτιστικό Κέντρο της Φλώρινας, τιμητική θέση είχαν οι μαχήτριες του ΔΣΕ Χαρίκλεια Τρίγκα, Ελένη Χαριτούδη και Βάλια Κετσεκίδου. Ηρωίδες γυναίκες, που παραμένουν η ζωντανή απάντηση στον ταξικό αντίπαλο και την αντικομουνιστική προπαγάνδα, η οποία έφτασε την εποχή εκείνη στο σημείο να διακηρύττει ότι η συμμετοχή των γυναικών στις γραμμές του ΔΣΕ ήταν αναγκαστική.

Από την έκθεση φωτογραφίας που λειτουργούσε στο χώρο της εκδήλωσης
Από την έκθεση φωτογραφίας που λειτουργούσε στο χώρο της εκδήλωσης
Στο χώρο της εκδήλωσης, λειτουργούσε έκθεση βιβλίου και φωτογραφίας που αποτύπωνε στιγμιότυπα από τη δράση του ΔΣΕ, την 1η Συνδιάσκεψη της Πανελλαδικής Δημοκρατικής Ενωσης Γυναικών (ΠΔΕΓ) που έγινε στην Ελεύθερη Ελλάδα, πάνω στα βουνά, το Μάρτη του 1949, με τη συμμετοχή 325 αντιπροσώπων, καθώς και αποσπάσματα από το ενημερωτικό δελτίο «Μαχήτρια».

Στην εκδήλωση διαβάστηκαν αποσπάσματα βιβλίων της Ολγας Μάστορα Ψαρογιάννη, της Τασούλας Κεφαλέλη και του Πωλ Ελυάρ, που ανέδειξαν τον ηρωισμό των μαχητριών του ΔΣΕ, τη σημαντική προσφορά των νεαρών τότε κοριτσιών, που αποφάσισαν συνειδητά να μπουν στον ένοπλο αγώνα για τη λαϊκή εξουσία, σμπαραλιάζοντας κάθε προκατάληψη που υπήρχε για το ρόλο και τις ικανότητες της γυναίκας συνολικά στην κοινωνία.

Σύμφωνα με στοιχεία, στα μάχιμα τμήματα του ΔΣΕ, οι γυναίκες αποτελούσαν το 30%. Αξιωματικοί και υπαξιωματικοί του ΔΣΕ ήταν 688 γυναίκες, 55 πήραν μετάλλιο ανδρείας, 244 πήραν προαγωγή για ανδραγαθία, ενώ εκατοντάδες κέρδισαν έπαινο.

«Οι μαχήτριες, αδελφές, σύζυγοι, μάνες, που συμμετείχαν στους λαϊκούς απελευθερωτικούς αγώνες, άφησαν βαθιά το ίχνος τους και η αξία της συμμετοχής τους ήταν και είναι ανεκτίμητη», σημείωσε στο χαιρετισμό του ο Πέρο Οτζακλιέσκσι.

Η Αλέκα Παπαρήγα στο βήμα της εκδήλωσης
Η Αλέκα Παπαρήγα στο βήμα της εκδήλωσης
Στην εκδήλωση συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ παραβρέθηκε ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.


Κατάμεστη η αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Φλώρινας
Κατάμεστη η αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Φλώρινας

Από την πορεία προς το χώρο όπου βρίσκονται θαμμένοι οι 800 μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ
Από την πορεία προς το χώρο όπου βρίσκονται θαμμένοι οι 800 μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ