Τρίτη 22 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Διεκδικεί μερίδιο στη διαχείριση της κρίσης

Αναπαράγει τις προτάσεις που προωθούν η πλουτοκρατία και τα κόμματά της σε ό,τι αφορά στο δημόσιο χρέος

Τις γνωστές διαχειριστικές αυταπάτες επιμένει να σερβίρει στο λαό η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, σαν δήθεν διέξοδο απ' την καπιταλιστική κρίση και την αφόρητη πραγματικότητα που ζει. Στη βάση αυτή, καταφεύγει εκ νέου στα ξοφλημένα πυροτεχνήματα περί «ενότητας της αριστεράς».

Σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, μέμφεται την κυβέρνηση γιατί δεν εισακούει την πρόταση του οπορτουνισμού για αντιμετώπιση του χρέους - χωρίς καμία αναφορά στην αιτία που το προκάλεσε και θα συνεχίσει να το προκαλεί - που δεν είναι άλλη από την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και τη διαγραφή ενός μέρους του. Την πρόταση αυτή, την οποία υιοθετούν και προωθούν ακόμα και τμήματα της πλουτοκρατίας, την παρουσιάζει σαν ριζοσπαστική, λέγοντας ότι «για να το κάνεις αυτό, πρέπει να έχεις κυβέρνηση αποφασισμένη να διαπραγματευτεί, όχι κυβέρνηση λογιστών»!

Ισχυριζόμενος ότι μια κυβέρνηση που πολιτικά εκπροσωπεί το μεγάλο κεφάλαιο θα μπορούσε να διαπραγματευτεί και να αποσπάσει μέτρα προς όφελος και του λαού και του κεφαλαίου, ο Αλ. Τσίπρας συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση δε συζήτησε καν τις εναλλακτικές λύσεις που είχε: «Μπορούσαμε να έχουμε διαπραγματευτεί ευρωπαϊκή στήριξη απέναντι στις κερδοσκοπικές επιθέσεις. Μπορούσαμε να αναζητήσουμε εναλλακτικές πηγές δανεισμού. Μπορούσαμε να πάμε σε αναδιαπραγμάτευση του χρέους».

Συγκεκριμενοποιώντας την πρόταση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και αποκρύπτοντας ότι πίσω απ' το μνημόνιο υπάρχουν τα μονοπώλια και μια καλά επεξεργασμένη ευρωενωσιακή στρατηγική προς όφελός τους, δήλωσε: «Να ξεμπερδεύουμε με το μνημόνιο, να αναδιαπραγματευτούμε με τους δανειστές μας». Συμφώνησε ότι την κρίση πρέπει να την πληρώσουν όλοι, και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, παρότι ουδόλως ευθύνονται για την πρόκλησή της, καθώς, όπως είπε, χρειάζεται «να πάρουμε μέτρα που θα αναλογούν σε όλους, και δεν θα αφορούν μονομερώς στην εργασία».

Καμένα χαρτιά...

Ο Αλ. Τσίπρας ανέσυρε απ' τη ναφθαλίνη το επιχείρημα της «ενότητας», που έχει κυριολεκτικά κακοφορμίσει στο χώρο του οπορτουνισμού. Δήλωσε συγκεκριμένα:

«Με το ΚΚΕ έχουμε σημαντικές και ουσιώδεις διαφωνίες. Πιστεύουμε όμως ότι στις σημερινές συνθήκες η συμπόρευση όλης της αριστεράς, απέναντι στην κατεδάφιση της κοινωνίας, είναι αναγκαία (...) Εμάς μας ενδιαφέρει η ενότητα. Ενότητα σημαίνει να βάζεις στο τραπέζι αυτά που σε ενώνουν και όχι αυτά που σε χωρίζουν. Και η ενότητα αυτή πρέπει να διευρυνθεί, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να αμφισβητήσουμε την κυριαρχία ενός πολιτικού κατεστημένου, το οποίο φθείρεται με εντυπωσιακά γρήγορους ρυθμούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπήκε σε μια τέτοια λογική και προχωράει».

Η «ενότητα» που προπαγανδίζει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για να εξασφαλίζει την εκλογική του επιβίωση και να αποπροσανατολίσει το κίνημα δεν έχει καμιά σχέση με τα συμφέροντα του λαού. Σήμερα, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να οικοδομηθεί και να στεριώσει η κοινωνική συμμαχία για την οποία παλεύει το ΚΚΕ. Αυτή η λαϊκή συμμαχία είναι που θα βάλει στην προμετωπίδα της πάλης της την ικανοποίηση των σύγχρονων και πραγματικών αναγκών του λαού, στην προοπτική της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, την οποία εχθρεύεται ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς επειδή δεν έχει στρατηγική εναντίωσης στην εξουσία των μονοπωλίων.

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, τέλος, ζητάει τη διεξαγωγή προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης με θέμα τις εξελίξεις στην Ευρώπη και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ