Κενές περιεχομένου οι φωτοβολίδες για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας από την κυβέρνηση και το μνημόνιο
Η προκλητική κοκορομαχία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, για το ποιος μπορεί πιο αποτελεσματικά να υπηρετήσει το κεφάλαιο, πρέπει να εξοργίσει το λαό. Αύριο, όλοι στην απεργία και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ |
Είναι χαρακτηριστική από τη σκοπιά αυτή η στάση της απέναντι στο ζήτημα της λεγόμενης «αξιοποίησης» της ακίνητης περιουσίας, όπου, ενώ ταυτίζεται απόλυτα με την πρόταση της κυβέρνησης και της τρόικας για παράδοση στο κεφάλαιο, επιχειρεί να δείξει ότι τάχα πρόκειται για διαφορετική πρόταση, προσβάλλοντας βάναυσα τη νοημοσύνη των λαϊκών στρωμάτων.
Στην προσπάθειά του να θολώσει τα νερά, ο Αντ. Σαμαράς προσπάθησε να πείσει ότι είναι άλλο «αξιοποίηση» που προτείνει το κόμμα του και άλλο «εκποίηση» που προωθεί η κυβέρνηση και η τρόικα. Οταν, όμως, παρουσίασε τις συγκεκριμένες προτάσεις του κόμματός του για την «αξιοποίηση», φάνηκε πεντακάθαρα η απόλυτη ταύτιση με το σχέδιο κυβέρνησης και τρόικας.
Οπως είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, «επενδυτική αξιοποίηση είναι τα ΣΔΙΤ, εμπορική αξιοποίηση είναι η ενοικίαση, οι μισθώσεις, οι μακροχρόνιες μισθώσεις, τα leasing». Επίσης, αναφέρθηκε και σε άλλα εργαλεία αξιοποίησης, όπως είναι η «προχρηματοδότηση», ή όπως είναι τα Αμοιβαία Κεφάλαια Ακινήτων και οι εταιρείες Holding Ακινήτων. Παρ' όλα αυτά, ισχυρίστηκε προκλητικά ότι «δεν πουλάμε» (!) και πως «αξιοποίηση δεν σημαίνει εκποίηση» (!), επειδή τάχα «δεν υπάρχει απώλεια κυριότητας».
Διέκρινε, επίσης, διαφορά στο σκοπό της αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου. «Η τρόικα κατάλαβε ότι αν δεν αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία δεν σπάει ο φαύλος κύκλος της υπερχρέωσης. Μόνο που η τρόικα ενδιαφέρεται πρωτίστως να καλύψει τα αδιέξοδα του μνημονίου, ενώ εμείς ενδιαφερόμαστε να αξιοποιήσουμε την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου για να απαλλαγούμε από την υπερχρέωση και από το μνημόνιο», είναι το φαιδρό επιχείρημα με το οποίο ο πρόεδρος της ΝΔ προσπάθησε να κρύψει την ταύτισή της με το ΠΑΣΟΚ και τους άλλους συμμάχους του.
Κούφια και υποκριτική είναι η φραστική κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση και με αφορμή τις διαρροές για τη συνέντευξη του Στρος Καν, αφήνοντας βέβαια στο απυρόβλητο την ουσία του μνημονίου και τη στρατηγική της ΕΕ, που συμμετέχει με πρωταγωνιστικό ρόλο στην τρόικα.
Σύμφωνα με τη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου, οι «αποκαλύψεις» του επικεφαλής του ΔΝΤ επιβεβαιώνουν ότι «ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του συνειδητά οδήγησαν τη χώρα στο μνημόνιο, φουσκώνοντας στην αρχή το έλλειμμα και απαξιώνοντας στη συνέχεια την ελληνική οικονομία», καθώς επίσης «συνειδητά αποπροσανατόλιζε το λαό, ενώ παρασκηνιακά είχε επιλέξει να οδηγήσει τη χώρα στο ΔΝΤ».
Στη βάση αυτή, ο Γ. Μιχελάκης ζητά από την κυβέρνηση να απαντήσει «γιατί παραπλάνησε τον ελληνικό λαό, γιατί δεν πήρε έγκαιρα τα (σ.σ. τα αντιλαϊκά) μέτρα που χρειάζονταν, και γιατί δεν αναζήτησε πρώτα λύση μέσα στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, προτού επιλέξει να μας οδηγήσει στο ΔΝΤ».
Παρόλο που ο Αντ. Σαμαράς δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι δε φοβάται τις εκλογές, ωστόσο δεν κρύβει την ανησυχία του για το «έλλειμμα συντονισμού» και την «εικόνα διάλυσης» που παρουσιάζει η κυβέρνηση. «Η κυβέρνηση έχει περιέλθει σε κατάσταση ημιδιάλυσης και ημιπαράλυσης», διαπίστωσε ο Αντ. Σαμαράς, μιλώντας για λογαριασμό του κεφαλαίου και σπεύδοντας να διαβεβαιώσει ότι το κόμμα του διαθέτει σχέδιο, διαφορετικό, τάχα, από αυτό του μνημονίου.
Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι το επικαιροποιημένο σχέδιο, ή «Ζάππειο 2» όπως το αποκάλεσε ο πρόεδρος της ΝΔ, δεν είναι τίποτα περισσότερο από την επικαιροποίηση της στρατηγικής που παρουσίασε πέρυσι στο Ζάππειο, στο πλαίσιο της «συνολικής λύσης» προς όφελος του κεφαλαίου, που προωθείται στην ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο όνομα της αντιμετώπισης του χρέους η ηγεσία της ΝΔ προτείνει «τη δημιουργία δημοσιονομικών πλεονασμάτων, πρωτοβουλίες αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου και πολιτικές δημιουργίας ικανοποιητικών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης», εναρμονιζόμενη πλήρως με τη στρατηγική της ΕΕ.