Τρίτη 22 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Μεθοδεύσεις για ένταξη στον ΝΑΤΟικό προθάλαμο

Καταγγελία του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης για τη συντονισμένη προσπάθεια των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ

Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης με ανακοίνωση της Κεντρικής Γραμματείας του, καταγγέλλει με αγανάκτηση το γεγονός ότι πολιτικά κόμματα της Κύπρου μεθοδεύουν την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟικό παραμάγαζο «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη» (PFP), παρακάμπτοντας τον πρόεδρο της Κυπριακή Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια, κατά παράβαση του Συντάγματος της χώρας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Στ. Στεφάνου, αναφορικά με το θέμα είχε επισημάνει την Παρασκευή ότι «η προσπάθεια που καταβάλλεται από ορισμένα κόμματα να προωθήσουν απόφαση μέσω της Βουλής των Αντιπροσώπων για υποβολή αίτησης ένταξης στο "Συνεταιρισμό για την Ειρήνη", συνιστά παραβίαση μιας πολύ βασικής αρχής στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Οπως είπε, «η άσκηση εξωτερικής πολιτικής και οι αποφάσεις για την εξωτερική πολιτική είναι κατοχυρωμένο συνταγματικό δικαίωμα και αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας και μόνο», συνεπώς «η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν μπορεί να υποκαθιστά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Ανέφερε τέλος, ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέχτηκε από το λαό στη βάση συγκεκριμένου προγράμματος, που δεν περιλαμβάνει δέσμευση για ένταξη στο ΝΑΤΟικό πρόγραμμα του "Συνεταιρισμού για την Ειρήνη"».

Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, σημειώνει μεταξύ άλλων: «Χαρακτηρίζουμε απαράδεκτη τη στάση και τη συμπεριφορά των Κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ, που σχεδίασαν και οργάνωσαν την κατάθεση στη Βουλή σχεδίου απόφασης για ένταξη στο "Συνεταιρισμό για την Ειρήνη", κάτι που συνιστά γοργό βάδισμα της μοιρασμένης μας Πατρίδας προς την αιματοβαμμένη στρατιωτικοπολιτική συμμαχία, το ΝΑΤΟ.

Επειδή λοιπόν φαίνεται η μνήμη κάποιων έχει ξεθωριάσει, υπενθυμίζουμε ότι το δίδυμο έγκλημα κατά του κυπριακού λαού, σχεδιάστηκε στην εαρινή Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λισσαβόνα το 1971. Η Τουρκία, αξιοποιώντας πλήρως το πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β, εισέβαλε στο Νησί το μοίρασε και σκόρπισε το θάνατο, την καταστροφή και την προσφυγιά. Η κατοχική Τουρκία όμως αποτελεί ισχυρό πυλώνα του ΝΑΤΟ, με αναβαθμισμένο ρόλο στη διεκδίκηση μεγαλύτερου μεριδίου στο μοίρασμα των εδαφών και την εκμετάλλευση των λαών της περιοχής μας.

Καλούμε λοιπόν τον κάθε προοδευτικό φιλειρηνικό άνθρωπο να καταδικάσει αυτούς που μεθοδεύουν την ένταξη μας σε πολεμοκάπηλα προγράμματα, Συνεταιρισμούς και Συμμαχίες. Καλούμε όλους τους Κύπριους να τιμήσουν τους νεκρούς του πραξικοπήματος και της εισβολής, αντιστεκόμενοι στις μεθοδεύσεις για ένταξη μας στο στρατόπεδο των ενόχων για την κυπριακή τραγωδία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ