Σάββατο 19 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ

ΙΟΡΔΑΝΙΑ.-- Οκτώ ελαφρά τραυματίες είναι ο απολογισμός των πρώτων επεισοδίων που σημειώθηκαν στις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται, εδώ και επτά Παρασκευές μετά την παραδοσιακή προσευχή, στην Ιορδανία με αίτημα την υιοθέτηση Συντάγματος που θα προβλέπει εκλεγμένη κυβέρνηση και πρωθυπουργό αλλά και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, της κλιμακούμενης φτώχειας και της ακρίβειας στα τρόφιμα. Τα επεισόδια, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, σημειώθηκαν μεταξύ λίγων εκατοντάδων αντικαθεστωτικών διαδηλωτών και ακόμη λιγότερων φιλοκαθεστωτικών, τους οποίους χώρισε η αστυνομία. Ο βασιλιάς Αμπντάλα προχώρησε σε αντικατάσταση κυβέρνησης και εξήγγειλε σειρά μέτρων ανακούφισης, γρήγορα, με αποτέλεσμα οι διαδηλώσεις να φθίνουν διαρκώς καθώς η σημαντικότερη αντιπολιτευτική δύναμη «οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι» δήλωσαν «ικανοποιημένοι προς το παρόν» και απέσυραν τη στήριξή τους από τις διαδηλώσεις.

ΤΥΝΙΣΙΑ.-- Γενική αμνηστεία για όλους τους πολιτικούς κρατουμένους ανακοίνωσε, χθες, η «μεταβατική» κυβέρνηση υπό τον Μουχάμαντ Γκανούσι, ικανοποιώντας άλλο ένα αίτημα των διαδηλωτών, που με καθημερινές συγκεντρώσεις ανά περιοχή συνεχίζουν να πιέζουν για «ριζικές αλλαγές». Σύμφωνα με εκτιμήσεις συνηγόρων πολιτικών κρατουμένων, συνολικά, τις τελευταίες ημέρες, έχουν απελευθερωθεί περίπου 3.000 κρατούμενοι.

ΙΡΑΝ.-- Αδεια να διασχίσουν τη διώρυγα του Σουέζ φέρεται να έδωσε, αργά το βράδυ χθες, στα δύο στρατιωτικά ιρανικά πλοία, μετά την κατάθεση νέου σχετικού αιτήματος, το αιγυπτιακό υπουργείο Αμυνας. Ανεπισήμως, Αιγύπτιοι αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι δεν μπορεί ν' απαγορευτεί η διέλευση σε πλοία αν δεν υπάρχει πόλεμος. Τα στρατιωτικά πλοία περνούν το Σουέζ μετά από άδεια ενώ τα εμπορικά ελεύθερα μετά την καταβολή του ανάλογου τιμήματος. Η είδηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ισράηλ, που μίλησε για «προκλητική ενέργεια». Είναι η πρώτη φορά που ιρανικά στρατιωτικά πλοία φτάνουν στη Μεσόγειο με δηλωμένο απώτερο προορισμό τη Συρία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ