Σάββατο 19 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΖΙΜΠΟΥΤΙ
Βίαιη καταστολή διαδηλωτών

TZΙΜΠΟΥΤΙ.--

Με σφαίρες καουτσούκ και βροχή δακρυγόνων κατέστειλαν χτες ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στο Τζιμπουτί την ειρηνική διαδήλωση τουλάχιστον 20.000 διαδηλωτών που απαιτούσαν την άμεση παραίτηση του 63χρονου Προέδρου Ισμαήλ Γκέλεχ.

Δεν έγινε άμεσα γνωστό πόσοι τραυματίστηκαν ή συνελήφθησαν κατά την επέμβαση των αστυνομικών. Είναι πάντως η πρώτη αντικυβερνητική διαδήλωση που πραγματοποιείται σε αυτή την πρώην γαλλική αποικία των περίπου 750.000 κατοίκων εδώ και χρόνια.

Ο Πρόεδρος Γκέλεχ (η οικογένεια του οποίου είναι στην εξουσία εδώ και τρεις δεκαετίες) «εξελέγη» το 1999. Εκτοτε παραμένει στην εξουσία με ανάλογες εκλογές νοθείας έχοντας (τον περασμένο Μάρτη) αλλάξει και το Σύνταγμα ώστε να μπορεί να παραμείνει στον προεδρικό θώκο και μετά από δύο συνεχόμενες θητείες εξαετούς διάρκειας.

Οι αντικυβερνητικές αντιδράσεις σ' αυτό το μικρό κρατίδιο της ανατολικής Αφρικής (που φιλοξενεί τη μοναδική στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην περιοχή από το 2001 και 3.000 Γάλλους στρατιώτες) πραγματοποιούνται σε μία περίοδο όπου η χώρα πλήττεται εδώ και μήνες από παρατεταμένη ξηρασία με δραματικές συνέπειες για τη ζωή του ενός στους έξι κατοίκους...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ