Σάββατο 19 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Εκρυθμη η κατάσταση

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στη Λιβύη, με μεγάλες διαδηλώσεις σε Βεγγάζη, Ντέρνα και αλ Μπάιντα και συγκρούσεις με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και νεκρούς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, που δεν μπορούν να διασταυρωθούν, εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση κυρίως στην πόλη αλ Μπάιντα, όπου οι διαδηλωτές μετά από σκληρές τριήμερες συγκρούσεις (από την Τρίτη), κατά τις οποίες φέρονται να σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι, εκδίωξαν τις αστυνομικές δυνάμεις, αφού απαγχόνισαν δύο μέλη τους.

Το γεγονός αυτό φέρεται να επιβεβαιώνει και η εφημερίδα «Quryna» του Σαΐφ αλ Ισλάμ, γιου του Καντάφι, όπου, χωρίς λεπτομέρειες, αναφέρεται ότι αστυνομικές δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί στην περίμετρο της πόλης. Κατά την ίδια εφημερίδα, αιματηρές συγκρούσεις σημειώθηκαν στη Βεγγάζη, όπου συνολικά αναφέρεται ότι έχουν σκοτωθεί 20 άνθρωποι, και συνολικά σε τρεις μέρες 41 διαδηλωτές, και έχουν τραυματιστεί δεκάδες.

Στην Τρίπολη, στους δρόμους κατέβηκαν χιλιάδες υποστηρικτές του Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος, σύμφωνα με πλάνα που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, τους επισκέφτηκε. Παρ' όλα αυτά, την κρισιμότητα της κατάστασης φαίνεται να επιβεβαιώνει η λιβυκή ανακοίνωση ότι αναβάλλεται η προγραμματισμένη, για το Μάρτη, Σύνοδος Κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου (την προεδρία του οποίου έχει στην παρούσα φάση η Λιβύη). Οι διαδηλωτές ζητούν συνταγματική κατοχύρωση δικαιωμάτων, ατομικών και πολιτικών ελευθεριών, αλλά και αντιστροφή των οικονομικών επιλογών Καντάφι, τα τελευταία χρόνια, που έχουν οδηγήσει σε ιδιωτικοποιήσεις, αύξηση της ανεργίας, μείωση των κρατικών βοηθημάτων και πτώση του βιοτικού επιπέδου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ