Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ
Ενας στους τέσσερις κινδυνεύει με λουκέτο

Αποκαλυπτική έρευνα που έγινε για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕ

Δεν ήταν κακός επαγγελματίας. Τον έκλεισε η πολιτική στήριξης των μονοπωλίων
Δεν ήταν κακός επαγγελματίας. Τον έκλεισε η πολιτική στήριξης των μονοπωλίων
Τα δραματικά αδιέξοδα, με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, αποτυπώνονται και στην τελευταία εξαμηνιαία έρευνας της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η μείωση του τζίρου έφτασε κατά μέσο όρο το 2010 στο 30%, πράγμα το οποίο, όπως είναι αναμενόμενο, κάνει ακόμα πιο δύσκολο για τους ΕΒΕ να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και οξύνουν τα ήδη ανυπέρβλητα αδιέξοδα.

Αξιοσημείωτο είναι, μάλιστα, το γεγονός ότι στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλη του 2010 το ποσοστό που πρόβλεπε μείωση του τζίρου στο τέλος του χρόνου ήταν 65,6%, ενώ, κάνοντας στις αρχές του 2011 την αποτίμηση, το ποσοστό που απάντησε πως τελικά μειώθηκε παραπέρα ο τζίρος του στο δεύτερο εξάμηνο του '10 έφτασε το 80,2% και επτά στους δέκα (ποσοστό 68%) δήλωσαν ότι προβλέπουν περαιτέρω επιδείνωση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011. Επίσης, στην ερώτηση πώς αποτιμάται συνολικά η κατάσταση της επιχείρησης κατά το τελευταίο εξάμηνο του 2010 το 84,2% απάντησε πως επιδεινώθηκε, έναντι αντίστοιχου ποσοστού που πρόβλεπε επιδείνωση όταν ρωτήθηκε τον Ιούλη της τάξης του 67,1% .

Ενδεικτικά είναι, ακόμη, τα στοιχεία της έρευνας που αφορούν τις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις για λουκέτα το επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, το 26,8%, δηλαδή ένας στους τέσσερις, που υπολογίζεται σε 225.000 επιχειρήσεις, θεωρεί πολύ πιθανό να κλείσει την επιχείρησή του το επόμενο διάστημα, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός στην προηγούμενη έρευνα ήταν 175.000. Αλλο ένα ποσοστό της τάξης του 25,9%, δηλαδή 215.000 επιχειρήσεις, δηλώνει δυσκολίες στη συνέχιση της επιχειρηματικής του δραστηριότητας. Με βάση αυτά τα στοιχεία εκτιμάται ότι μέσα στο 2011 θα χαθούν ακόμα 320.000 θέσεις εργασίας αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών.

Οσον αφορά, τέλος, στις μορφές διεκδίκησης είναι αυξημένο το ποσοστό των ερωτηθέντων που εμφανίζεται υπέρ της οργανωμένης στάσης πληρωμών προς το Δημόσιο, καθώς το Γενάρη διαμορφώθηκε στο 51,7% από 43,5% που ήταν τον προηγούμενο Ιούλη. Περισσότεροι ήταν και εκείνοι που απάντησαν υπέρ των κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων. Το ποσοστό του προηγούμενου Γενάρη ήταν 29,7% έναντι 20,9% τον Ιούλη του 2010.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ