Κυριακή 29 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ
Στο χείλος του γκρεμού...

ΠΑΣΕΒΕ: Μοναδική διέξοδος η συστράτευση στο Αγωνιστικό Αντιμονοπωλιακό Κίνημα

Περισσότερες από 4 στους 10 μικρές εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο λουκέτου, ποσοστό που ειδικά στους αυτοαπασχολούμενους αγγίζει το 60%. Σε πραγματικούς αριθμούς υπολογίζεται ότι ο κίνδυνος κλεισίματος αφορά 375.000 επιχειρήσεις και από αυτές οι 176.700 είναι πιθανό να κλείσουν μέχρι το τέλος του 2011.Τα παραπάνω στοιχεία που δείχνουν τη δραματική κατάσταση που ζει εδώ και μήνες η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ αποτυπώνονται τώρα και στην έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία «Marc» για λογαριασμό της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Δείχνουν όμως κα το δρόμο που οφείλουν να ακολουθήσουν οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, την ανάγκη, δηλαδή που υπάρχει να κοντραριστούν άμεσα με τις επιλογές του μνημονίου και την πολιτική στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου, συστρατευόμενοι, σε κοινό αγωνιστικό αντιμονοπωλιακό λαϊκό μέτωπο με όλους όσοι πλήττονται από αυτή την πολιτική.

Τα ευρήματα της έρευνας, που διενεργήθηκε στο διάστημα από τις 15 μέχρι τις 28 Ιούλη σε 960 επιχειρήσεις, από τις οποίες ποσοστό 76,8% είναι αυτοαπασχολούμενοι ή απασχολούν μέχρι 4 άτομα προσωπικό, είναι αποκαλυπτικά. Πρόκειται για στοιχεία - σοκ που επιβεβαιώνουν περίτρανα ότι η οικονομική κρίση «χτυπάει» αλύπητα τις μικρές επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα αποκαλύπτεται πόσο καταστροφική είναι για εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους η οικονομική πολιτική που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών, η πολιτική, δηλαδή, ενίσχυσης των μονοπωλίων και εξασφάλισης όρων για τη διείσδυσή τους στην αγορά. Αποδεικνύουν, παράλλληλα, ότι τα μέτρα που παίρνονται όλο τον τελευταίο καιρό στο όνομα της εξόδου από την κρίση στο πλαίσιο της συμφωνίας κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ, οδηγούν στη βίαιη περιθωριοποίηση και εξόντωση των μικρών επιχειρήσεων.

Τα ευρήματα της έρευνας

Ειδικότερα, από τις απαντήσεις προέκυψε ότι:

  • Για τους 8 στους 10 ΕΒΕ η κατάσταση της επιχείρησής τους στο πρώτο εξάμηνο του 2010 επιδεινώθηκε, κάτι που οι 3 στους 10 δεν το είχαν καν προβλέψει το Φλεβάρη.
  • Επτά στους δέκα, ποσοστό 67,1% , εκτιμούν ότι η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου με τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις να προέρχονται από τους αυτοαπασχολούμενους.
  • Τέσσερις στους δέκα, ποσοστό 44% , θεωρούν ότι είναι πολύ ή αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο να κλείσουν την επιχείρησή τους το επόμενο διάστημα. Το ποσοστό αυτό φτάνει το 50% στη βιοτεχνία και το 60% στους αυτοαπασχολούμενους. Σε πραγματικούς αριθμούς προκύπτει ότι κινδυνεύει η βιωσιμότητα 375.000 επιχειρήσεων. Πιο κοντά στο «κόκκινο» είναι 176.700 που απειλούνται με οριστικό λουκέτο μέχρι το τέλος του 2011. Εάν επαληθευτεί κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι στις στρατιές των ανέργων θα προστεθούν ακόμα 305.000 μικροί εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί που θα μείνουν χωρίς δουλειά.
  • Οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες, ποσοστό 77,8% , δήλωσαν ότι είχαν πτώση τζίρου κατά το πρώτο εξάμηνο του χρόνου. Εντονότερο είναι το πρόβλημα στον κλάδο του εμπορίου (ποσοστό 79,5%) και στους αυτοαπασχολούμενους (ποσοστό 84,5%) .
  • Οκτώ στους δέκα ιδιοκτήτες μεταποιητικών επιχειρήσεων δήλωσαν ότι μειώθηκε η ζήτηση για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες της επιχείρησής τους έναντι αναλογίας πέντε στους δέκα που έκανε σχετική πρόβλεψη του Φλεβάρη. Ποσοστό 63% δηλώνει ότι προβλέπει πως η ζήτηση θα μειωθεί παραπέρα το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου.

Ενδεικτικές της κατάστασης που διαμορφώνεται όσον αφορά στην απασχόληση, καθώς και τους μισθούς στο εμπόριο και τη μεταποίηση είναι οι απαντήσεις που δόθηκαν. Συγκεκριμένα:

  • Δύο στους δέκα δήλωσαν ότι μείωσαν το προσωπικό τους από ένα μέχρι τρία άτομα (ποσοστό 21,9%).
  • Περίπου 3 στους 10 απάντησαν ότι θα προχωρήσουν σε απολύσεις - μείωση προσωπικού μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2010 . Με βάση απόλυτους αριθμούς, φαίνεται ότι απειλείται η δουλειά ακόμη 120.000 εργαζομένων.
  • Σταθερό δηλώνει το 73,2% των ερωτηθέντων ότι παρέμεινε το προσωπικό της επιχείρησής του στο πρώτο εξάμηνο του χρόνου. Ωστόσο, αποκαλυπτικό της έντασης της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων είναι ότι, όπως απάντησαν οι τρεις στους δέκα ερωτηθέντες, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010 προχώρησαν σε μείωση των ωρών ή και ημερών εργασίας για κάποιους εργαζόμενους. Επιπλέον, ποσοστό 15% δήλωσε ότι προχώρησε σε μείωση μισθών. Οι μισοί από αυτούς σε όλους τους υπαλλήλους τους και οι άλλοι μισοί σε ορισμένους.
  • Δυσκολίες, μικρότερες ή μεγαλύτερες, στην καταβολή των μισθών των εργαζομένων στην επιχείρησή τους δήλωσαν πως αντιμετωπίζουν οι τέσσερις στους δέκα, με πιο έντονο το πρόβλημα στη μεταποίηση, ενώ πέντε στους δέκα δήλωσαν πως δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες.
  • Σε σχέση με τη φορολογία επτά στους δέκα δήλωσαν ότι είναι αρνητικοί μπροστά σε οποιαδήποτε νέα αύξηση του ΦΠΑ.
  • Ενδεικτικό σε ένα βαθμό της παραπληροφόρησης και των ψευδαισθήσεων που καλλιεργούνται και «πιάνουν τόπο» σε μια μερίδα των ΕΒΕ γύρω από τις πραγματικές δυνατότητες και τις λύσεις των προβλημάτων τους είναι ότι στην ερώτηση εάν θα σκέφτονταν να μεταφέρουν εκτός Ελλάδας την έδρα της επιχείρησής τους για να πληρώνουν λιγότερους φόρους καταγράφτηκε ένα ποσοστό της τάξης του 26% που απάντησε θετικά.

Οι κλειστές πόρτες των τραπεζών απέναντι στους ΕΒΕ και οι κάλπικοι ισχυρισμοί ότι τα δισεκατομμύρια που εισέρρευσαν όλο το τελευταίο διάστημα προς το τραπεζικό κεφάλαιο θα μεταφραστούν σε ένα βαθμό σε ανακούφιση για την «αγορά» αποτυπώνονται και στην ερώτηση εάν «τους τελευταίους έξι μήνες απευθυνθήκατε σε τράπεζα για χρηματοδότηση». Ποσοστό 75,8% απάντησε όχι. Είναι προφανές ότι αυτό δε συνέβη επειδή αυτοί οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ δεν είχαν ανάγκη από χρήματα για την επιχείρησή τους, αλλά γιατί δεν τόλμησε να φτάσει στις τράπεζες. Ενδεικτικό είναι ότι αρνητικά απάντησαν 8 στις 10 επιχειρήσεις χαμηλού τζίρου, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι είναι αποκλεισμένες από το τραπεζικό κεφάλαιο. Επίσης, από το ποσοστό του 23,2% που απάντησε πως απευθύνθηκε σε τράπεζα για χρηματοδότηση, για περισσότερους από τους μισούς η αίτησή τους απορρίφθηκε.

Τεράστιες οι ευθύνες της ΓΣΕΒΕΕ

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση των ΕΒΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, επισημαίνει τις εγκληματικές ευθύνες της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ που καμώνεται πως τη... σοκάρουν, τα στελέχη της όμως όλα αυτά τα χρόνια χειροκροτούσαν απροκάλυπτα την κυβερνητική πολιτική, μάσαγαν τα λόγια τους για να κάμψουν τις αντιδράσεις των ΕΒΕ, συμμετείχαν σε κάλπικους «διαλόγους», καλλιεργούσαν τις αυταπάτες και τον αποπροσανατολισμό, ότι είναι δυνατό να έχουν κέρδος από την πολιτική της «απελευθέρωσης» και ότι η λύση των προβλημάτων τους θα μπορούσε να δοθεί από τα διάφορα προγράμματα της ΕΕ για την «ενίσχυση των ΜΜΕ».

Οι επαγγελματίες, βιοτέχνες και μικροί έμποροι έχουν κάθε λόγο να αντιπαλέψουν τις πολιτικές που γεννούν και διογκώνουν τα αδιέξοδά τους και να απομονώσουν τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες που στηρίζουν με κάθε τρόπο αυτές τις πολιτικές. Πρέπει να συστρατευτούν με το Αγωνιστικό Αντιμονοπωλιακό Κίνημα, με τις δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ και να διεκδικήσουν:

  • Κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη άμεσης ανάγκης.
  • Μείωση 10% των ασφαλιστικών εισφορών όσο διαρκεί η οικονομική κρίση.
  • Ρύθμιση των χρεών των ασφαλισμένων προς τον ΟΑΕΕ με μακρόχρονες δόσεις χωρίς προσαυξήσεις και τόκους.
  • Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις των ασφαλισμένων που αδυνατούν να πληρώσουν.
  • Αύξηση των συντάξεων κατά 10% με κατώτερη σύνταξη στα 1.150 ευρώ.
  • Περιορισμός των εισαγωγών για προϊόντα που παράγονται από τη βιοτεχνία.
  • Απαγόρευση της παραπέρα επέκτασης των πολυκαταστημάτων και των σούπερ μάρκετ.
  • Θέσπιση επιδόματος ανεργίας στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη για τους μικρούς ΕΒΕ και τους αυτοαπασχολούμενους που οδηγούνται στη χρεοκοπία. Πάγωμα των χρεών τους μέχρι την εξεύρεση εργασίας.
  • Απαγόρευση πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας.
  • Χορήγηση άτοκων κεφαλαίων κίνησης με την εγγύηση του Δημοσίου, με μακρόχρονη εξόφληση και περίοδο χάριτος για όσο διαρκεί η κρίση αποκλειστικά για τις μικρές επιχειρήσεις.
  • Αμεση αύξηση της φορολογίας των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων και των υψηλών εισοδημάτων στο 45%. Για να πληρώσουν οι υπαίτιοι της κρίσης.

Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ