Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Αρχισε το... ξήλωμα των φοροφυγάδων

Πρώτοι στη λίστα 6 αδέρφια από την Παραμυθιά, που κληρονόμησαν από 450 μέτρα οικόπεδο και μετά από 10 χρόνια καλούνται να πληρώσουν από 300 ευρώ πρόστιμο!

Εξι αδέρφια που κληρονόμησαν από τους γονείς οικόπεδο, το οποίο η Εφορία αξιολόγησε με 2.000 ευρώ, καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο 1.800 ευρώ, με το πρόσχημα ότι κατά την αποδοχή της κληρονομιάς το 2000, είχαν δηλώσει ότι η αξία του οικοπέδου ήταν μικρότερη.

Είναι πρωτοφανές και αγγίζει τα όρια κινηματογραφικού σεναρίου, αλλά την ώρα που η επίσημη φοροαποφυγή οργιάζει, οι μεγάλοι οφειλέτες του Δημοσίου «οργώνουν» και οι διάφοροι φοροφυγάδες βρίσκονται στο απυρόβλητο της κυβερνητικής πολιτικής, το υπουργείο Οικονομικών επιστράτευσε τέσσερις Εφορίες (Παραμυθιάς - Πρέβεζας - Ζωγράφου και Αγ. Στεφάνου), άλλους τόσους ελεγκτές και προϊσταμένους για να συντάξουν εκθέσεις, πορίσματα και αποφάσεις που φωτοτύπησαν τουλάχιστον έξι φορές, με στόχο να εντοπίσουν και να τιμωρήσουν τα έξι αδέρφια, επειδή όταν έκαναν την δήλωση αποδοχής κληρονομιάς εκτίμησαν, μια και εκεί δεν ισχύουν «αντικειμενικές τιμές», ότι η αξία του οικοπέδου ήταν 800 ευρώ. Το οικόπεδο ήταν όλο κι όλο 2.750 τετραγωνικά μέτρα, σε κάποιο χωριό της ορεινής Παραμυθιάς στη Θεσπρωτία.

Η δήλωση της τιμής, σε παρόμοιες περιπτώσεις απομακρυσμένων οικοπέδων σε ακατοίκητες ουσιαστικά περιοχές, όπου παιδιά κληρονομούν τους γονείς τους, είναι μια εντελώς τυπική διαδικασία και ουδείς βέβαια έχει όφελος να κάνει «σκόντο» στα κληρονομούμενα κομμάτια γης, αφού όποια και αν είναι η αξία τους εμπίπτει στις περιπτώσεις που δεν πληρώνεται κανένας απολύτως φόρος. Δηλαδή, τα έξι αδέρφια που από κοινού κληρονόμησαν τα 2,7 στρέμματα, δηλώνοντας αξία οικοπέδου 800 ευρώ δεν πλήρωσαν καθόλου φόρο, αλλά δεν θα πλήρωναν ούτε αν η αξία αυτή ήταν 8.000 ή ακόμα και 80.000 ευρώ, αφού σε όλες αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει αφορολόγητο όριο για κληρονομιές από γονείς.

Κι όμως... Οι μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών, αυτοί οι ίδιοι που, προφανώς εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής, δεν μπορούν να εντοπίσουν τις καραμπινάτες περιπτώσεις φοροδιαφυγής των μεγάλων επιχειρήσεων και δεν είναι σε θέση να διακρίνουν ούτε καν τις παράνομες πισίνες που υπάρχουν σε εκατοντάδες βίλες μεγαλοσχημόνων, με «έκθεση εκτίμησης» που συνέταξαν τον περασμένο Οκτώβρη, αποφάνθηκαν, ότι ...έπιασαν λαγό. Το 2007, λέει, στην ίδια περιοχή είχε γίνει μεταβίβαση κάποιου άλλου οικοπέδου (διπλάσιου σε έκταση) σε υψηλότερη τιμή και έτσι μέσα από άγνωστης φύσης υπολογισμούς, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αξία του οικοπέδου ήταν 2.000 ευρώ και όχι 800 ευρώ που είχαν εκτιμήσει τα αδέρφια - κληρονόμοι.

Ε, λοιπόν, στη βάση και μόνο ότι εντοπίστηκε διαφορά ανάμεσα στην τιμή που εκείνοι δήλωσαν και την τιμή που η Εφορία αποφάνθηκε, μετά από 10 ολόκληρα χρόνια, επιβλήθηκε πρόστιμο 300 ευρώ στο καθένα από τα 6 αδέρφια. Δηλαδή, επιβλήθηκε πρόστιμο 1.800 ευρώ, σχεδόν όσο και η εκτίμηση της Εφορίας για την αξία του οικοπέδου.

Αξίζει να τονιστεί με κάθε τρόπο ότι το πρόστιμο δεν αφορά επειδή τα αδέρφια δεν πλήρωσαν το φόρο που τους αναλογούσε. Ούτε επειδή κληρονόμησαν κάτι άλλο από αυτό που δήλωσαν. Ούτε επειδή στην Εφορία, εκεί δηλαδή που μπορεί να γνώριζαν, τους προέτρεψαν να δηλώσουν κάποια διαφορετική τιμή και αυτοί αρνήθηκαν. Ούτε επειδή με βάση την εκτίμηση της Εφορίας θα πλήρωναν μεγαλύτερο φόρο. Το πρόστιμο επιβάλλεται μόνο και μόνο επειδή δεν είχαν εκτιμήσει την αξία του οικοπέδου κοντά στην αξία που η Εφορία εκτίμησε με βάση μεταβίβαση που έγινε μετά από 7 χρόνια στην περιοχή.

Με δυο λόγια: Το πρώτο απτό παράδειγμα πάταξης της φοροδιαφυγής, η οποία εκτιμάται σε πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια, είναι η διαπίστωση της «ανειλικρίνειας» 6 κληρονόμων οικοπέδου στην Παραμυθιά, που δεν είχαν κανέναν απολύτως λόγο να κάνουν «ανειλικρινή δήλωση». Ακόμη και με τον προσδιορισμό που αποφάσισε η Εφορία, ακόμα και με πολύ υψηλότερους προσδιορισμούς, δεν προβλέπεται η επιβολή φόρου. Φαίνεται όμως ότι άλλες είναι οι βουλές των κυβερνώντων, που επιδιώκουν «πάση θυσία» αύξηση των εσόδων του κράτους, όχι βεβαίως από τους έχοντες και κατέχοντες, ούτε από αυτούς που θησαυρίζουν μέσα από τα επίσημα κανάλια της φοροδιαφυγής, αλλά από τους ανθρώπους του μόχθου και της δουλειάς.

Κι όλα αυτά την ώρα που καρατομούν τους συντελεστές για τα αδιανέμητα κέρδη και τα μερίσματα της πλουτοκρατίας και προχωρούν και στην κατάργηση του φόρου που ισχύει για τα ακίνητα των εφοπλιστών που εμφανίζονται στις οφσόρ εταιρείες τους. Είναι φανερό: η απόσταση που χωρίζει το οικόπεδο των έξι στην Παραμυθιά της Θεσπρωτίας, είναι αγεφύρωτη από τους φορολογικούς παραδείσους της πλουτοκρατίας...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κατάσχουν το σπίτι άνεργου για χρέος 837 ευρώ!(2014-12-20 00:00:00.0)
«Ηλεκτρονικά» κατασχετήρια σε καταθέσεις(2014-01-17 00:00:00.0)
...και ο φόρος(2012-06-30 00:00:00.0)
Ψιλό γαζί...(2009-03-20 00:00:00.0)
Πρόστιμα από το...«παράθυρο»(2006-11-29 00:00:00.0)
Τους ετοιμάζουν και (φορο)πρόστιμα!(2005-06-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ