ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Αποχώρησαν η ΔΑΚΕ και η «Ατόνομη Παρέμβαση» από το προεδρείο της ΓΣΕΕ. Το ερώτημα είναι, αλλάζει τίποτα για τους εργαζόμενους προς το συμφέρον τους αυτή η εξέλιξη; Και μπαίνει το ερώτημα γιατί ανεξάρτητα από τις όποιες διαφορετικές αποχρώσεις στην πολιτική και την τακτική αυτών των δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα και στη ΓΣΕΕ, η ταξική ουσία της πολιτικής τους παραμένει η ίδια, αντεργατική. Αλλωστε συνδιαμόρφωναν, στήριζαν και αποδέχονταν τη «γραμμή» της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ) τόσο σε επίπεδο ηγεσίας της ΓΣΕΕ, όσο και στις Ομοσπονδίες και στα συνδικάτα. `Η ακόμη και όταν διαφοροποιούνταν, η τακτική τους ήταν πάντα ενάντια στο ΠΑΜΕ, πάντα στα όρια του ανώδυνου για το σύστημα συνδικαλισμού, πάντα στα πλαίσια αποπροσανατολισμού και χειραγώγησης των εργαζομένων στα αδιέξοδα του ρεφορμισμού.
Στις 2/12, μόλις δυο μέρες πριν τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ, η «Αυτόνομη Παρέμβαση» με ανακοίνωσή της καλούσε την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, «αντί να επιζητά αδιέξοδες μικροβελτιώσεις στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων, πρέπει πριν είναι πολύ αργά να συμβάλλει αποφασιστικά στη δημιουργία ενός μεγάλου εργατικού και κοινωνικού κινήματος ανατροπής». Αυταπάτες δηλαδή.
Στο Γενικό Συμβούλιο, λίγα λεπτά πριν ανακοινώσει την αποχώρηση της ΔΑΚΕ από το προεδρείο, ο επικεφαλής της παράταξης δήλωνε προς την ΠΑΣΚΕ: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να κρατάμε άλλο το χέρι σας». Ομολογία ότι ως τώρα βάδιζαν από κοινού στην αντεργατική πολιτική της πλειοψηφίας. Πιστεύει κανείς ότι η κίνηση της ΔΑΚΕ δείχνει φιλεργατικό προσανατολισμό; Παράταξη της ΝΔ είναι, την αντεργατική πολιτική της προωθεί στα συνδικάτα.
***
Στις απεργίες που καλούσε το ΠΑΜΕ κατά τη διάρκεια του χρόνου - τόσο στις 17 Δεκέμβρη, όσο και στη 48ωρη τον Απρίλη - το σύνθημα έριξε η ηγεσία της ΓΣΕΕ και εξαπλώθηκε μεμιας στους χώρους δουλειάς από ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ: Οποιος εργαζόμενος απεργήσει, δεν «καλύπτεται» από τη ΓΣΕΕ! Την ίδια στιγμή σε όλες τις ομοσπονδίες και τα συνδικάτα συμμαχούν απέναντι στις ταξικές δυνάμεις, συναινούν στις εργοδοτικές αξιώσεις.
Είναι αυτό το προεδρείο της ΓΣΕΕ που δικαιολόγησε και νομιμοποίησε όλες τις αντεργατικές ανατροπές με τη λογική «αφού έτσι συμβαίνει στην αγορά εργασίας». Συμμετείχε στους κοινωνικούς διαλόγους - καταπέλτη για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Είναι οι ίδιοι που μιλούν για «μνημονιακή κυβέρνηση», για «αδιέξοδες νεοφιλελεύθερες πολιτικές», για «αντιαναπτυξιακά μέτρα». Ούτε στην τακτική ούτε στη ουσία ποτέ διαφοροποιήθηκαν.
***
Είναι προφανές, ότι πρόκειται για έναν «οικογενειακό καυγά» που δεν πρέπει να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους. Η ουσία δεν αλλάζει, ούτε η γραμμή που θα ακολουθήσουν στο κίνημα. Είτε έτσι, είτε αλλιώς αποτελούν πρόβλημα για τους εργαζόμενους, οι οποίοι σήμερα περισσότερο από ποτέ πρέπει να συνειδητοποιήσουν τον ρόλο αυτών των παρατάξεων, να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ, τη μόνη συνεπή δύναμη για ταξική ενότητα κόντρα στα μονοπώλια, σύγκρουση, ανατροπή.
Ε.