Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πρέπει να φτωχύνει ο λαός!

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας παρουσίασε την «Ενδιάμεση Εκθεση» στη Βουλή

Η, με κάθε τρόπο, ενίσχυση των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα του τραπεζικού τομέα, είναι ο δρόμος για την διέξοδο από την κρίση, υποστήριξε χτες στην Βουλή, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. Μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την «ενδιάμεση έκθεση για την ελληνική οικονομία», ο Γ. Προβόπουλος, αξίωσε την παραπέρα μείωση των κρατικών δαπανών, ισχυρίστηκε προκλητικά ότι η λαϊκή ευημερία προϋποθέτει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κερδοφορία των τραπεζών, ενώ υποστήριξε ότι οι αποδοχές των εργαζομένων στην Ελλάδα είναι 25% υψηλότερες από τις αντίστοιχες των ανταγωνιστριών οικονομιών της χώρας.

Η εφαρμοζόμενη πολιτική αποτελεί μονόδρομο προκειμένου η Ελλάδα να επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και να «μείνει ενεργό και όχι περιθωριοποιημένο μέλος της ζώνης του ευρώ» υποστήριξε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, λέγοντας ότι οι πολιτικές της ΕΕ είναι «μια καλή αρχή» αλλά «ο δρόμος θα είναι επίπονος και μακρύς». Παράλληλα, ανέφερε ότι «χρειαζόμαστε μια ριζική αλλαγή του κράτους που δεν θα αντιστρατεύεται την ιδιωτική πρωτοβουλία», ότι «πρέπει να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα» και πως «δεν υπάρχουν περιθώρια αύξησης των συντελεστών των επιχειρήσεων» αντίθετα απαιτείται «έμφαση στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων».

Να θυμίσουμε ότι η Εκθεση για την οποία γίνεται λόγος, είναι αυτή που παρουσίασε η Τράπεζα της Ελλάδας στα τέλη Οχτώβρη και με την οποία ο κ. διοικητής ζητούσε να παρθούν μια σειρά πρόσθετα εξουθενωτικά και απάνθρωπα μέτρα κατά των εργαζομένων, των συνταξιούχων και κάθε κοινωνικής ομάδας του λαού, με το ψευτοεπιχείρημα ότι έτσι στηρίζεται αποτελεσματικότερα η ιδιωτική πρωτοβουλία και οι επενδύσεις. Είναι εκείνη η Εκθεση, με την οποία για την αντιμετώπιση της οξύτατης οικονομικής κρίσης του συστήματος, προτεινόταν:

  • Να καταργηθεί το μεγαλύτερο μέρος των δημόσιων οργανισμών και ΝΠΔΔ.
  • Να γίνουν απολύσεις στο δημόσιο τομέα και στις ΔΕΚΟ.
  • Να κλείσουν τα ΚΑΠΗ.
  • Να σταματήσει η χρηματοδότηση για τις μετακινήσεις μαθητών δυσπρόσιτων περιοχών.
  • Να επιβληθεί κεφαλικό και μόνιμο χαράτσι για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους.
  • Να μειωθεί η φορολόγηση των επιχειρήσεων κλπ.

Στη χτεσινή παρουσίαση στη Βουλή, εστίασε ιδιαίτερα στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, σημειώνοντας ότι «είναι κομβικό» για την ελληνική οικονομία και πως η κρίση - σε αντίθεση με άλλες χώρες - δεν ξεκίνησε από τις τράπεζες, αντίθετα, όπως είπε, προκαλώντας το δημόσιο αίσθημα, οι τράπεζες επιβαρύνθηκαν με προβλήματα της οικονομίας.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι παρά τα «πακέτα» ενίσχυσης που δόθηκαν στο τραπεζικό σύστημα «είχαμε απανωτές υποτιμήσεις των ομολόγων του δημοσίου που έβγαλε την Ελλάδα εκτός αγορών. Ακολούθησαν απανωτές υποβαθμίσεις όλων των ελληνικών τραπεζών που αποκόπηκαν από τις αγορές».

Ο Γ. Προβόπουλος, είπε ότι τον τελευταίο χρόνο υπάρχει μεγάλη εκροή καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, της τάξης των 27,5 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία οφείλεται σε φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, ωστόσο απέφυγε να κατονομάσει ποιοι διαθέτουν και ποιοι είναι σε θέση να κάνουν τέτοιου είδους συναλλαγές, που πάντως δεν είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι. Βέβαια, όπως αναγκάστηκε να παραδεχτεί, η εκροή οφείλεται και σε ...«κατανάλωση των καταθέσεων», για την οποία ευθύνεται «η μείωση των εισοδημάτων, η ανεργία και το ότι επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, αναγκάζονται και τραβάνε καταθέσεις». Πρόσθεσε, μάλιστα , ότι η ΤτΕ καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να πείσει τα τραπεζικά ιδρύματα να μην αυξάνουν τα επιτόκια καταθέσεων προκειμένου να «αμυνθούν», γιατί αυτό θα έχει «πολυποίκιλες αρνητικές επιδράσεις». Επισήμανε, παράλληλα, ότι «μεγαλώνει το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων και θα έχουμε περαιτέρω αύξηση. Είναι όμως υψηλή η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών». Οσον αφορά τις ενισχύσεις προς τις τράπεζες επισήμανε ότι «μόλις χθες μπήκε το πρώτο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ στο ταμείο στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος» εκτιμώντας ότι τα τραπεζικά ιδρύματα δεν θα προστρέξουν σε αυτό.

Οι ...αγορές

Στην ολιγόλεπτη παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης, σημείωσε: «γνωρίζουμε όλοι ποιος είναι ο ρόλος της ΤτΕ. Είναι ο θεματοφύλακας του συστήματος» γι' αυτό και «δεν μας αιφνιδιάζουν οι προτάσεις της». Οπως είπε «ζούμε μια μεγάλη επίθεση της κυβέρνησης που την ονομάζει διορθωτικές κινήσεις» την ίδια στιγμή που «παρατηρούμε ότι υπάρχει διαπάλη στην ΕΕ για τον μηχανισμό στήριξης. Μεγάλες καπιταλιστικές χώρες έχουν τρομερό ανταγωνισμό» που «είναι αποτέλεσμα γενικότερων αντιθέσεων» θέτοντας το ερώτημα του «ποια είναι η προοπτική της; Πότε προβλέπεται το ξεπέρασμα της κρίσης;» και κυρίως αν θα είναι «πρόσκαιρο για να βυθιστούν και πάλι οι οικονομίες σε μία βαθιά ύφεση και κρίση». Μάλιστα, αναφέρθηκε στους περίφημους διεθνείς οίκους που «βάζουν υπό επιτήρηση οικονομίες, για να σφαγιάζονται εργαζόμενοι».

Απαντώντας ο Γ. Προβόπουλος επισήμανε για την ΕΕ ότι «όπου υπάρχει πολιτική ένωση υπάρχει και διαπάλη», ενώ άσκησε κριτική στο ΚΚΕ, για την «εχθρότητα» που δείχνει στις αγορές, λέγοντας: «αγνοείτε πως οι αγορές είναι και τα ασφαλιστικά ταμεία, που αναλαμβάνουν την αξιοποίηση των αποθεματικών των ταμείων καθώς και όσοι διαχειρίζονται την λαϊκή αποταμίευση. Μην δαιμονοποιείτε τις αγορές». Ωραία η αποστροφή του κ. διοικητή, μόνο που είναι πρόκληση να γίνονται τέτοιου είδους ...υπενθυμίσεις, αφού στο παράδειγμα των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας μας, είναι γνωστό και στις πέτρες, ότι τα αποθεματικά που είχαν συγκεντρωθεί δεκαετίες με το αίμα των εργαζομένων, απαξιώθηκαν και λεηλατήθηκαν από τις «αγορές» και τον τζόγο σε αυτές, τζόγο στον οποίο έσπρωξαν τα ασφαλιστικά ταμεία οι κυβερνήσεις και η Τράπεζα της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να χαθούν εκατοντάδες εκατομμύρια!

Στον Κ.Παπούλα

Με αφορμή επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια ο Γ. Προβόπουλος βρήκε την ευκαιρία να τσουβαλιάσει τους θύτες με τα θύματα δηλώνοντας ότι «βρισκόμαστε στο μέσον μιας πολύ μεγάλης και επίπονης προσπάθειας». Συνεχίζοντας στον εμπαιγμό απέναντι στα βάσανα του λαού, πρόσθεσε ότι «είμαστε καταδικασμένοι να επιτύχουμε» και παραπέρα ότι «δε χωρούν ούτε εφησυχασμός ούτε και πρόωρη κόπωση».

Τις συνταγές της Τράπεζας της Ελλάδας, τοπικού παραρτήματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και επίσημου θεματοφύλακα των δανείων στήριξης της τρόικας προς τις μερίδες της πλουτοκρατίας, επανέφερε ο διοικητής της Γ. Προβόπουλος. Σε δηλώσεις σε κυριακάτικη εφημερίδα κάνει λόγο για «σαρωτικές αλλαγές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα», εξειδικεύοντας παραπέρα «στην κεντρική διοίκηση, τις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, τα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία», δηλαδή στους τομείς που για αυτή την φάση μπαίνουν στις άμεσες προτεραιότητες της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής κλιμάκωσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναγκαία η συνένωση τραπεζών(2013-12-14 00:00:00.0)
Πέφτουν με τα μούτρα στις διακρατικές ενισχύσεις(2013-04-11 00:00:00.0)
«Μπερδεμένος» με την κρίση...(2009-03-13 00:00:00.0)
Την κρίση να πληρώσουν οι εργαζόμενοι!(2009-02-17 00:00:00.0)
Επιταχύνετε τις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις»(2008-12-09 00:00:00.0)
«Στήριγμα» 28 δισ. ευρώ στους τραπεζίτες(2008-10-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ