Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Την πληρώνει και η αγροτιά

Η πολιτική συρρίκνωσης και πλήρους ιδιωτικοποίησης του ομίλου της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ), που δρομολογούν κυβέρνηση και τρόικα, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, θα έχει πρόσθετες αρνητικές επιπτώσεις σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. Πρόκειται για μια επιλογή - εξέλιξη που εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα του μεγάλου τραπεζικού κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου, αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα για τους φτωχομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους και δημιουργεί ακόμα πιο δυσμενείς όρους για το μέλλον τους. Δυσμενέστεροι θα γίνουν οι όροι και για τους υπάρχοντες Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και Ενώσεις. Με την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ αλλάζουν τα δεδομένα για τη φτωχομεσαία αγροτιά σε ακόμα χειρότερη κατεύθυνση. Η αρχή, βέβαια, έγινε με την είσοδο της ΑΤΕ στο Χρηματιστήριο. Μια ΑΤΕ πλήρως παραδομένη στο ιδιωτικό κεφάλαιο θα αποτελέσει άλλο ένα «εργαλείο» ξεκληρίσματος της φτωχής και μικρής αγροτιάς.

Παράλληλα, πολύ μεγάλο πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι οι περιουσίες των περισσότερων αγροτικών οικογενειών και συνεταιρισμών είναι υποθηκευμένες στην ΑΤΕ, ως αποτέλεσμα της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Υπό τις συνθήκες που έχουν δημιουργήσει η ΚΑΠ και το μνημόνιο, η φτωχομεσαία αγροτιά είναι πολύ δύσκολο να σηκώσει κεφάλι και να μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της. Το ίδιο ισχύει και για τους συνεταιρισμούς. Η γη και τα ακίνητα που είναι υποθηκευμένα στην ΑΤΕ αποτελούν ένα καλό φιλέτο για τους επίδοξους επιχειρηματικούς ομίλους και διάφορους κερδοσκόπους. Και η ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ σημαίνει ότι οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί θα λάβουν μορφή καταιγίδας, προς μεγάλη χαρά των νέων αφεντικών της ΑΤΕ. Επιπρόσθετη ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ σημαίνει ότι θα ιδιωτικοποιηθούν - ξεπουληθούν οι εναπομείνασες κρατικοσυνεταιριστικές οργανώσεις (ΔΩΔΩΝΗ, ΣΕΚΑΠ, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, ΕΛΒΙΖ κ.ά.), που αποτελούν τα τελευταία υποτυπώδη στηρίγματα των αγροτών. Για παράδειγμα, το ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ θα έχει αρνητικότατες επιπτώσεις για τους κτηνοτρόφους της Ηπείρου και συνολικά όλης της χώρας.

Αύριο οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα απεργούν. Ομως, τα σχέδια σε βάρος της ΑΤΕ αφορούν και άλλους. Αποτελούν ακόμα ένα λόγο να αντιδράσει και η μικρομεσαία αγροτιά. Και οι κτηνοτρόφοι και οι ψαράδες. Ολοι όσοι μπορούν με τον αγώνα τους να βάλουν φρένο στην ακολουθούμενη αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική, στις ιδιωτικοποιήσεις, στη φτώχεια, στο ξεκλήρισμα, στην ανεργία.

Ετσι όπως διαμορφώνονται τα πράγματα, αποκτούν ιδιαίτερη επικαιρότητα τα αιτήματα της ΠΑΣΥ για: Απαγόρευση κάθε πλειστηριασμού κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης με σημερινή αντικειμενική αξία μέχρι 300.000 ευρώ και πάγωμα αγροτικών χρεών για τους φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους και τους ψαράδες, για όσο διαρκεί η κρίση, με παράλληλη παραγραφή των πανωτοκίων. Το κυρίαρχο είναι ότι μπροστά σε αυτές τις συνθήκες οι φτωχομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα πρέπει, συντονισμένα, μέσα από τις γραμμές της ΠΑΣΥ, να αγωνιστούν ενάντια σ' αυτή την πολιτική, να αγωνιστούν σε κοινό μέτωπο μαζί με την εργατιά και τους αυτοαπασχολούμενους, για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, που θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ