Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Γονατισμένοι και μετά το 2013!

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της μείωσης των μισθών και των απολύσεων, λέει προκλητικά η κυβέρνηση

Με τον κυνισμό που χαρακτηρίζει το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης στη σημερινή εποχή της κρίσης και του μνημονίου, ο υπουργός Οικονομικών θέτει το δίλημμα στους εργαζόμενους: μείωση μισθών ή ανεργία; Δίλημμα το οποίο δεν είναι προσωρινό και πρόσκαιρο, αφού ρητά ο ίδιος αναφέρει ότι οι πολιτικές του μνημονίου θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται και μετά το 2013. Οδηγούμαστε, δηλαδή, σε μία αέναη πολιτική σκληρής λιτότητας σε συνθήκες πολικού ψύχους, όπου οι εργαζόμενοι θα χάνουν διαρκώς μισθούς, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ενώ, μέσω της προώθησης των «διαρθρωτικών αλλαγών» οι οποίες και θα οδηγήσουν στην ισοπέδωση των εργατικών κατακτήσεων, θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες επενδυτικές συνθήκες και ευκαιρίες, για να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Τα παραπάνω προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από τη συνέντευξη που έδωσε στο «Βήμα της Κυριακής», ο Γ. Παπακωνσταντίνου, που για λογαριασμό της τάξης των κεφαλαιοκρατών, επιχείρησε να αντιστρέψει τις αιτίες της σημερινής κρίσης και να την εμφανίσει, όχι ως κρίση του κεφαλαίου, αλλά ως κρίση εργασίας, μεταθέτοντας τις ευθύνες του προβλήματος στους ίδιους τους εργαζόμενους.

Ερωτώμενος για τις κυβερνητικές προθέσεις στο θέμα της μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και για το μέλλον των κλαδικών συμβάσεων και των συνδικάτων, επιχείρησε αρχικά να διαχωρίσει την εφαρμογή του μνημονίου από την επιχειρούμενη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, την οποία απέδωσε στην οικονομική κρίση. Ετσι ωμά και κυνικά υποστήριξε ότι «Εδώ και μήνες, βλέπουμε ότι πολλές επιχειρήσεις, προκειμένου να μην προβούν σε απολύσεις, επιχειρούν να έρθουν σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους για μειώσεις μισθών. Δεν είναι ούτε εύκολες ούτε και ευχάριστες αυτές οι καταστάσεις, αλλά απαντούν στο δίλημμα πολλών επιχειρηματιών και εργαζομένων "μείωση μισθών ή μείωση θέσεων εργασίας"». Και παρακάτω: «Αυτές οι εξελίξεις δε σχετίζονται με κανέναν τρόπο με το νέο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, το οποίο δεν έχει καν κατατεθεί ως νομοσχέδιο στη Βουλή»! Φυσικά, πρόκειται περί ψεύδους, αφού με την επιχειρούμενη κατίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων σε βάρος των κλαδικών, θα επέλθει μια πολύ μεγάλη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, η οποία αναμένεται να κινηθεί σε διψήφια ποσοστά.


Εντελώς προκλητικά, ο υπουργός δήλωσε ότι η σκληρή πολιτική του μνημονίου, δεν τελειώνει το 2013, αλλά θα συνεχιστεί και στο αόριστο μέλλον...Σε σχετική ερώτηση για το πότε θα βγούμε από τις σημερινές πολιτικές, σε συνδυασμό με τις επισημάνσεις του συμβούλου του πρωθυπουργού καθηγητή Στιόπα, ότι θα χρειαστούν άλλα 10 χρόνια προσπάθειας, ο Γ. Παπακωνσταντίνου, εμφάνισε τους εργαζόμενους να τάσσονται υπέρ των προγραμμάτων λιτότητας... Ετσι ισχυρίστηκε: «Πιστεύετε ότι υπάρχει πολίτης αυτής της χώρας που θεωρεί ή που θα ήθελε στο τέλος του προγράμματος, μόλις ολοκληρώσουμε τις δράσεις του μνημονίου, να ξαναρχίσουμε το πάρτι σπατάλης και κακοδιαχείρισης;». Και σε άλλο σημείο: «Προφανώς οι διαρθρωτικές αλλαγές θα σημαίνουν κλυδωνισμούς και αναστάτωση στους τομείς που πρέπει να αλλάξουν, αλλά κυρίως οδηγούν σε νέες ευκαιρίες»! Για να καταλήξει στο διά ταύτα: «Αρα, ναι, η προσπάθεια σίγουρα δε σταματά και δεν πρέπει να σταματήσει με το τέλος του προγράμματος το 2013»!

Τον υπουργό της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του μνημονίου, δεν έδειξε να τον συγκινούν ούτε οι 800.000 άνεργοι το 2011, ούτε τα μαγαζιά που κλείνουν κατά χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η υλοποίηση του προγράμματος των 100 επόμενων ημερών, ώστε η κυβέρνηση να φανεί συνεπής απέναντι στην τρόικα, τις ξένες αγορές και την εγχώρια οικονομική ολιγαρχία.

Απαριθμώντας τις αλλαγές αυτές που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τον επόμενο Μάρτη, αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στις ΔΕΚΟ, στο χώρο της Υγείας, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης). Αλλά και στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την απελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών, την απλοποίηση της αδειοδότησης για επιχειρήσεις και για την άσκηση επαγγέλματος, την άρση εμποδίων στην επιχειρηματική δραστηριότητα και στις επενδύσεις, το νέο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, το πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων και αναδιαρθρώσεων στις δημόσιες επιχειρήσεις, το σχέδιο δράσης για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας...Αυτές «...είναι μερικές από τις παρεμβάσεις που έχουν προγραμματιστεί για τους επόμενους μήνες με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας»!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ